Nógrád megye

2018.03.01. 16:50

Nem árt nézni a táblákat, néha változhatnak!

Tavaly a Magyar Közút kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton több mint harminc helyszínen módosították a megengedett sebességhatárt. Nógrád megyében mindössze egy helyen történt változás.

Palchuber Kinga

Többtucatnyi gyorsforgalmi és főúthálózaton változtatta meg a sebességhatárt országszerte tavaly a Magyar Közút. Az előírásoknak megfelelően a társaság ötévente végzi el a tervezett forgalmi rend felülvizsgálatát a különböző szakaszokon, ám a sebességhatár-változtatások sokszor mégsem a menetrend szerint megtartott ellenőrzéseknél fordulnak elő. A módosítások ugyanis többnyire a gyakori balesetek, az átépítések, az üzemeltetési tapasztalatok, a forgalmi adatok, a balesetveszély, vagy a lakossági és önkormányzati kezdeményezések alapján történnek.

– Az előbbiekben említett, ötévenként esedékes forgalmirend-felülvizsgálattól függetlenül a kezelésünkben lévő közutakon tavaly összesen 35 helyszínen változtattunk a megengedett sebességen – mondta érdeklődésünkre a társaság kommunikációs osztálya. Ezek közül három szakaszon a korábbi sebességkorlátozás megszüntetése, illetve emelt sebességű rész bevezetése volt szükséges.

Nógrád megyében az elmúlt évben egy helyen – a 21-es számú főút kétszer két forgalmi sávosra történő bővítése kapcsán – történt csupán sebességhatár-módosítás, itt immár 110 kilométer per órával haladhatnak az autósok.

A kommunikációs osztály kiemelte: amennyiben egy ellenőrzés során nem lép érvénybe változás, az nem jelenti azt, hogy észrevétel vagy terv sincs egy-egy helyszínre vonatkozóan.

– Idén a gyorsforgalmi úthálózaton az M7-es, az M8-as, az M30-as autópálya és az M9-es autóút, valamint több mint ezer kilométernyi főút forgalmi rendjét tervezzük megvizsgálni – tették hozzá.

Nógrádban újabb változtatások nincsenek bekalkulálva. A közút azonban a jövőben is folyamatosan figyeli a forgalom folyását és a balesetek számának alakulását. Amennyiben indokolttá válik a beavatkozás, azt a közlekedők biztonsága érdekében végre is hajtják.

Fotónk az egyik útszakasz átadóján készült – Fotó: Hüvösi Csaba

A sebességhatárok nincsenek kőbe vésve, a közlekedési törvény szerint több hatóságnak is feladata szükség esetén ezek csökkentése, vagy éppen emelése. A társaság a rendőrséggel rendszeresen tartja a kapcsolatot, javaslataikat mindig figyelembe veszik módosító döntéseiknél.

Két éve autópályán lassították a forgalmat Magyaroszágon. Tavaly mintegy ezernégyszáz kilométernyi főutat ellenőrzött a Magyar Közút. Ezek közül az M3-as autópálya Mezőkövesd–Vásárosnamény közötti szakaszán, az M43-as autó­pá­lyán, az M19-es, valamint az M85-ös autó­úton volt időszakos felülvizsgálat, melynek végén a társaság mindent a régiben hagyott. Két évvel ezelőtt más végkifejletet eredményezett a sztrádák kontrollja: ekkor az útkezelő több helyen is az út állapotából adódóan kényszerült az M1-es autópálya számos szakaszán a forgalom lassítására.

A balesetek többségét a rosszul megválasztott sebesség okozza. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ez elmúlt napokban egy személyi sérüléssel járó és egy anyagi káros baleset történt. Az adatok alapján egy 26 éves férfi személygépkocsijával haladt Salgótarján belterületén, a Bajcsy-Zsilinszky úton, amikor egy kanyarodó jármű miatt lassító, vele azonos irányban előtte közlekedő személygépkocsi hátuljának ütközött. A baleset következtében a fiatal könnyű sérülést szenvedett. A rendőr-­főkapitányság mun­ka­társai felhívják a gépjárművezetők figyelmét a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára, továbbá kérik őket, hogy a mindenkori időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Az autó­ve­­zetők­nek ebben az időszak­ban különösen számolniuk kell azzal, hogy az éjszakai fagyok után csúszóssá válhatnak a hidak és a felül­járók is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában