Jegyzet

2018.03.15. 11:01

Negyvennyolc

Ha azt mondod: negyvennyolc, rávágom, hogy ezernyolcszáz.

Faragó Zoltán

Akadt a magyar történelemben évszázadonként egy-egy negyvennyolc, de egyik sem égett bele olyan mélyen a köztudatba, mint az épp’ százhetven évvel ezelőtti.

A legnagyobb csaták, hadátvonulások és politikai események elkerülték ugyan a korabeli Nógrád vármegyét, de tudjuk a helytörténetből – a történelemkönyvekbe nem került be –, hogy Losoncot a cári csapatok felégették, meg kisebb csatározások is voltak az Ipoly-völgyben Görgey utóvédjei és az osztrákok között. Meg a salgótarjáni gerillák, a harcok kiújulására számítva, el is rejtettek több szekérre való fegyvert a világosi fegyverletétel hírére. Bár március 15-én még nem tartunk Világosnál… Mert örömünnep ez, a szabadság, a hazaszeretet, a nemzeti összefogás napja. Sőt, a nemzetiségekkel való összefogásé is! Kivéve a románokat, akik a forradalmárok helyett a bécsi udvarral fogtak össze. Az is tény viszont, hogy a magyar honvédsereg főtisztjei között több volt a német és az osztrák, mint a magyar, volt lengyel és szerb is. Vértanúk… Már megint a bukásnál tartunk, ha örömünnep is március 15-e… Ez persze a magyar ünnepek sajátossága.

Ha azt mondod: ezernyolcszáz, rávágom: negyvennyolc. Ne engedjünk belőle, akármivel is sújtotta a történelem az országot! Az örömünnep részét pedig mindenképp’ tartsuk meg.

Kiemelt fotónk forrása: Kátai Edit/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában