Balassagyarmat

2018.03.30. 13:40

Meseszép aranyfácán érkezett a Nyírjesi Vadasparkba

Kakas érkezett az aranyfácántojóhoz.

H.H.

Az Ipoly Erdő Zrt. üzemeltetésében lévő Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark két munkatársa március 29-én, délután féltő gonddal tette le a szállítókosarat az egyik ketrec belsejében. Nyílt a fedél, és a gyönyörű, aranysárga fejű, rendkívül hosszú tollazatú madár óvatosan tekintett körbe új lakhelyén. Az Ázsiában, főként Kínában, magashegységi környezetben őshonos, de már európai élőhelyeken is megtalálható aranyfácánkakas hamar feltalálta magát.

A díszes állatról röviden

Az aranyfácán eredeti hazája Kína, kiterjedésében a nyugati Tibeti-fennsíktól a dél-kínai hegyvidék területeiig igen széles körben elterjedt madár, amely nagyon élvezi a magashegységi, 2000 méter feletti környezetet. Manapság egyes egyedek Európában, Anglia és Skócia kopárabb vidékein is előfordulnak. A kakas hossza 80-110 centiméter között mozog, ebből a farok egymaga 77-79 centiméteres. Feje és szárnyfedője fénylő aranysárga, nyaka sárga. A tojó valamivel fakóbb, szürkés színárnyalatú, és kisebb termetű, rövidebb farokvéggel.

Az aranyfácán az ősi és középkori, császári Kínában hatalmi jelképnek számított, a hivatalnokrétegnél a rang megtestesítője volt, amely jólétet, szerencsét és boldogságot jelentett.

A szürke színárnyalatú tojó előbb furán tekintett otthonának új társára, de már az első percekben megindult a buzgó ismerkedés a két szárnyas között. A vadaspark legújabb szerzeménye lesz az erdők sűrűjében lévő kis állatkert húsvéthétfői tavasznyitó rendezvényének egyik legnagyobb látványossága. A szervezők remélik, hogy a mostohábbnak ígérkező időjárási viszonyok ellenére sok család kerekedik fel az ünnepekben és látogat ki a Nyírjes rengetegébe, hogy az aranyfácánokon kívül a többi állatfaj egyedeit, illetve a különleges növényritkaságokat is megcsodálja.

A kakas és a tojó hamar megismerkedett egymással Fotók: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában