Salgótarján

2018.03.27. 20:57

Kiállítás élteti a művész emlékét

2017 február­jában 90. életévében hunyt el, mégis mindig ifjúnak nevezték, megkülönböztetendő édesapjától, a szintén szobrász id. Szabó István Kossuth-­díjas művésztől.

Cs. B.

Az ifjabbik Szabó kétszer kapott Munkácsy-díjat, Nógrád megye, Bátonyterenye és a szlovákai Király­helmec díszpolgára volt, s mintegy hetven szobra található köztereken. Egyik alkotása a Hősök terén része a milleniumi emlékműnek is.

Műterme Budapesten is volt, de utolsó éveiben inkább Benczúrfalván élt és alkotott.

A minap a megyeszékhely zagyvapálfalvai városrészében, a Déryné úton elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekeket és szüleiket támogató Nyitott Könyv Olvasókör Egyesület tanodájában – amelyet neveznek Csillag Szolgáltatópontnak, Jelenlétháznak is – kiállítás nyílt ifj. Szabó István emlékére. A látnivalókat a bátonyterenyei Szeberényi András és Végh Gyula szervező állította össze, utóbbi egyszersmind be is mutatta a tanulóknak illetve a vendégeknek a fotók és más dokumentumok segítségével ifj. Szabó István életét, munkásságát.

A rendezvényre – mint az egyesület képviseletében Pádár László­né, a tanoda nevében pedig Angyal Krisztina elmondta – egy nyertes pályázat keretében kerülhetett sor.

Kiemelt fotó: Ifjú érdeklődők, Fotó: H. CS./ N.M.H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában