Salgótarján

2018.03.28. 06:53

Hétszáz kutya szépségét mérték össze a kiállításon

CAC Nemzeti Kutyakiállítást rendeztek a napokban a megyeszékhelyen, a salgótarjáni Tóstrand területén. Összesen 721 kutya mérte össze szépségét és eleganciáját a versenybírók és a szép számmal összegyűlt érdeklődők előtt.

Szabó Rita

Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelynek keretében – előzetes nevezési feltételek alapján 721 kutyát mutattak be, köztük javarészt fajtatiszta, de néhány keverék négylábút is. A legtöbb nevező hazai ebtenyésztő volt, azonban Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Ausztriából is érkeztek kutyák és gazdáik a megmérettetésre. A szervezők érdekes bemutatókkal készültek.

Jó kiállású, nagy értékű fajtatiszta kutyákból nem volt hiány, a jelenlévők láthattak többek között csehszlovák farkaskutyát, óriás uszkárt, tibeti masztiffot, japán akitát, pomerániai törpespiccet és staffordshire terriert is. Utóbbi fajta egyede nyerte el idén a legszebb kutya díját. Az ezüstérmet egy különleges ausztrál juhászkutya kapta meg, a dobogó harmadik fokára pedig egy német dog állhatott fel.

Tízéves tapasztalattal bírnak

Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete 1990-ben rendezte meg az első kutya­kiállítását. A 2008-ban megszervezett tájjellegű kiállításon a kutyák fajtánként a Salgótarján szépe és bajnoka címért versenghettek. Emellett a szervezet által életre hívott kiállítás is sikeresnek bizonyult. Már akkor bíztak benne, hogy egy CAC-kutyakiállítás rendezésének jogát is megkaphatják. Ez 2010-ben érkezett el, és egy év kihagyással azóta is rendszeresen és osztatlan sikerrel rendezik meg az ebek megmérettetését.

A legszebb Nógrád megyei kutya díját egy fekete színű angol cocker spániel vihette haza. Gyerek-kutya páros kategóriában Müller Viktória érdemelte ki az első helyet törpespicc kutyájával.

 

 

Orcsik István versenybíró elmondta, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség szabályzata szerint bírálták a kutyákat ezen a kiállításon is.

– A szépség és a fajta jellege volt a domináns az értékelés alapján. A fajtagyőztesek közül kerülnek ki a fajtacsoportok versenyzői, amelyek az idén is szebbnél szebbnek bizonyultak. A szépség, a gazdák-tenyésztők általi bemutatás, a jó mozgás és nem utolsósorban az ana­tómia az, ami fontos, hogy domináljon az értékelés során – tette hozzá a versenybíró. Az ítészek többek között a kutyák csontozatát, fejtartását, fogazatát és fülállását is bírálták, ezek alapján került ki a fajta­győztes, majd további kategóriákban is pontozták az ebeket. A pozitív bírálatok a nevező négylábúak törzskönyvébe is bekerültek, ezzel is növelve tenyészértéküket.

A versenyző kutyák között már több világkiállítást is megnyert négylábúval találkozhattak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában