Cserháthaláp/Tar

2018.03.09. 11:29

Hatalmas öröm: idén lesz Palóc Világtalálkozó

Tavaly sajnálatos módon elmaradt az utóbbi években mind nagyobb tömegeket megmozgató és szűkebb hazánk értékeit bemutató Palóc Világtalálkozó. Félő volt, hogy idén sem sikerül tető alá hozni a rendezvényt, ám végül Cserháthaláp ajánlkozott fel, és augusztus­ban helyszínéül szolgál majd a háromnapos eseménysorozatnak.

Hegedűs Henrik

Az ötletgazda Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület nevében Berze Marianna titkár elmondta, egy esztendővel ezelőtt igencsak elkeseredtek, amikor úgy látszott, a szépreményű találkozó, amely valóban összeboronálta a földkerekség különböző tájain, illetve a Kárpát-medencében élő palócokat, talán örökre a múlt ködébe vész.

Szomorúságukat az is növelte, hogy úgy tűnt, hiába nyilvánult meg komoly érdeklődés, hiába volt a ki­tartó lelkesedés, hogy megszólítsák, összefogják a magyarságnak e nógrádi-hevesi vidékén, vagy a távolabbi szórványokban élő, közös hagyományokból táplálkozó nemzetrészét – hiányzott az anyagi forrás, a megfelelő központi támogatás, illetve a helyszín a folytatáshoz. Tavaly, egy­fajta pótlásként csak egy „szikragyújtó napot” tartottak Taron annak reményében, hogy talán mégis fellobbanhat újra a láng. Ekkor lépett be a képbe Cserháthaláp.

– Ezen a szikragyújtó napon, látva a csüggedt arcokat, tettem egy olyan kijelentést, hogy ha 2018 elején sem akad olyan település, amely magára vállalná a szervezést, akkor a mi kis falunk megbirkózik a feladattal – mondta Dócs Dávid, a Balassagyarmattól mintegy tíz kilométerre lévő község polgármestere. – Beszéltem a szervezőkkel, idén februárban vendégül láttam őket, megbeszéltük a legfontosabb részleteket, illetve körbevezettem őket a településünkön, megmutatva, hol milyen részprogramot szeretnénk megvalósítani. Így alakult ki aztán a háromnapos rendezvénysorozat vázlata.

 

Az utóbbi években mind nagyobb tömegeket mozgatott meg a szűkebb hazánk értékeit bemutató rendezvény Archív fotók: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

 

Dócs Dávid hozzátette, augusztus első hétvégéjét szemelték ki az ötödik Palóc Világ­találkozó megrendezésére: 3-án, pénteken a hivatalos köszöntőkkel egybekötve egy bográcsozós, tábortüzes estet tartanak. Másnapra, szombatra fektetik a fő hangsúlyt, tartalmas műsort szolgáltatva mindenkinek. Népdalok, néptáncok, versmondók, mesemondók szereplésével, kézműves kistermelők vásári seregletével, az elmaradhatatlan lakodalmas menettel, hagyományőrző bemutatók­kal színesítve, a gyermekeknek népi játszóházzal, gasztro­nómiai fesztivállal, a Szeder Fábián-díjak átadásával, lényegében minden olyan érték felvonultatásával, ami erre a tájegységre jellemző. Vasárnap, a délelőtti szentmise után minden résztvevőt áthívnak a folyó túloldalán lévő Ipolybalogra, a Szent Korona ünnepére, ami jelképes mozzanat is lesz, szimbolikus hidat képezve, a kettévágott Palócország szellemi egységét hirdetve.

– Javasoltam a szervezőknek, és jó szívvel fogadták, hogy a későbbiekben a világtalálkozó évente, faluról falura vándoroljon a palócság tágas vidékén, bemutatva a sokszínűségét, gazdagságát, gyönyörű földrajzi valóját, kulturális kincseit. Mi, cserhát­halápiak ebben is példát szeretnénk mutatni a nyáron – zárta szavait Dócs Dávid.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában