Nógrád megye

2018.03.03. 06:57

Hasznos vagy veszélyes az okostelefonozás?

A mai gyerekek már úgy nőnek fel, hogy születésüktől fogva azt látják: a szüleikhez hozzá van nőve a mobiltelefon. Így nem csoda, hogy ők is akarnak egyet, ráadásul egyre fiatalabb korban. De hány éves kortól ajánlott a készülék? Mik az előnyei és a hátrányai?

Szabó Rita

Bár sok szülő hajthatatlan a tekintetben, hogy a kisgyermeknek kell-e telefon, de gyorsan fejlődő világunkban már nem haragudhatunk, ha gyermekünk, unokánk akár már óvodáskora óta azt hajtogatja: ő mikor kaphat végre már mobilt? Arról, hogy hány éves kortól ajánlott a gyerek kezébe ilyesfajta eszközöket adni, nagyon megoszlanak a vélemények.

Jobb a szabadban, mint tableten játszani

A salgótarjáni Nagy Krisztián gyermeke az idén tölti be 6. életévét. – Gyakorta látom, amikor a gyermekemért megyek az óvodába, hogy több négy-öt éves kezében tablet van. Nemrégiben vettem a kisfiamnak egy régebbi típusú, nyomógombos telefont, ami miatt gúnyolódások érték. Nem tudok, de nem is szeretnék neki olyan eszközöket vásárolni, ami befolyásolja a gyermekkorát. Addig jó, ameddig az udvarra megyünk ki hógolyózni, és nem a tableten játszunk – mondta el a szülő.

Deák Lászlóné szerencsésnek érzi magát, ugyanis gyermeke közömbös az okostelefonok iránt. A kisfia 12 éves, de már három esztendeje használja azt az egyszerű készüléket, amit akkor karácsonyra vásároltak neki. – Előfordul, hogy hetekig az íróasztalán porosodik a telefon. Csak asztali gépen használja az internetet, azt is mértékletesen. Remélem, megtartja ezt a jó szokását, ugyanis elmondása szerint az osztálytársai nagy része a mobiltelefonok függőjévé vált, már most, ebben a fiatal korban – mondta el kérdésünkre az édesanya.

– A saját mobiltelefon akkor szolgálja a gyermek ér­dekeit, ha valódi lényege tényleg az, hogy mobil, és hogy telefon. Ebben az értelemben arra szolgál, hogy az önállósodni kezdő gyerek, aki már egyedül is el tud menni az iskolába, tartani tudja a kapcsolatot a szüleivel. Értesíteni tudja őket, hogy hol van, miért nem ér haza időben, milyen is­kolai program vagy egyéb nem várt esemény jött közbe. Engedélyt kér, hogy tovább maradhasson a barátaival, hogy elmehessen velük még az iskola után valahová – mondta el Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus.

A szakember szerint tulajdonképpen gyerekőrző szerepe van, akár jogi értelemben is, hogy a gyermekkorú – 14 év alatti – személy biztonságban legyen, ne legyen teljesen „felügyelet” nélkül. A mai okostelefonok ennél jóval többre képesek, nemcsak telefonálásra. Az általános iskolába járó gyereknél egyelőre teljesen felesleges az oktatási intézmény keretei között a többletfunkciók használata. Ezekkel inkább a gyermek otthonában, biztonságos körülmények között érdemes ismerkedni, játszani.

– Kifejezetten káros és veszélyes is lehet a telefon, ha az iskolában a tanulásról, a gyalogos közlekedésben pedig a biztonságról tereli el a figyelmet – mondta el a klinikai szakpszichológus.

Ha egyből okostelefont kap a gyermek, a kapcsolattartáson kívül azonnal belecsöppen az internet világába is. Ma már minden szülő tudja, hogy az internet óriási veszélyeket rejt a gyermekre nézve. A felnőtt-tartalmak elkerülése végett már lehetőség van a gyerekzár opció bekapcsolására a telefonok beállításakor, de ez sem nyújthat védelmet minden rossz szándékú ember ellen, aki az interneten keresztül kapcsolatba léphet a fiatalkorúakkal.

Kiemelt fotó: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában