Bokor

2018.03.20. 14:00

Ha vendégek érkeznek a faluba, mindig megnézik a gyűjteményt

A közel tíz évvel ezelőtt megnyitott bokori tájház szlovák stílusban épült, amely a település egyetlen és eredeti állapotban fennmaradt épülete.

Bercsényi Kinga

A tájházban elhelyezett néprajzi gyűjtemény kifejezi a lakosság kötődését a szlovák eredethez és szokásokhoz, és azt a törekvést is jelzi, hogy az elődök értékeit az utódok számára bemutathassák. – A tárgyak gyűjtése már az 1980-as években elkezdődött, néhány iskolai tanuló és a hagyományőrző kör lelkes tagjainak részvételével. A gyűj­temény ezek után folyamatosan gyarapodott, jelenleg közel ezer darabból áll és jól tükrözi a nép múltbéli tárgyi világát. A felhalmozott eszközök tárolása azonban sokáig gondot okozott, mivel a település nem rendelkezett olyan helyiséggel, ahol állandó kiállítást tudtunk volna tartani. Az épületet, melyben végül elhelyezésre került az anyag, 2005-ben vásárolta meg Bokor Község Önkormányzata, az akkor még működő Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal közösen – mondta Szepes Péterné, a gyűjtemény kezelője.

A falu szlovák eredete

A török időkben elmenekült lakosság helyére a 17. század végén Zólyom vármegyéből, Osztroluka, Alsó- és Felsőbágyon falvakból települtek ide ágostai hitvallású tótok, a jobb megélhetés reményében. A faluban élők az 1930-as évekig a szlovák nyelvet is anyanyelvi szinten beszélték, de manapság már csak az idősebbek értik. Az ősök iránti elkötelezettségből többször tartottak szlovák-magyar nyelvű istentiszteletet, rendeztek „Bér-Bokor-Terény hármas szövetségben” találkozót és szerveztek szlovák nyelvoktatást.

Kitért arra is, hogy a kisebbségi önkormányzat közel kétéves költségvetését ajánlotta fel a ház megvételére, melynek felújítása a települési önkormányzat által nyert pályázati pénzből valósult meg. Szepes Péterné úgy véli, a tájház épülete már közel 120 éves, valamikor a 19. század végén épülhetett.

– Az első szoba Kalocsai Jánosné helyi lakos hagyatékából van berendezve, ami a bokori szlovákok népi kultúrájának gazdag muzeális értékeit őrzi. A következő helyiségben, ahol a család tartózkodni szokott, a mindennapok használati eszközei és tárgyai kerültek kiállításra. A szabadkéményes konyhában kenyérsütésre alkalmas kemence is van, amit rendezvények során használni is szoktunk. A ház végében található még egy helyiség, ami felújítása óta közösségi térként funkcionál. Ez egy olyan alkotóterem, ahol a faluban még meglévő mesterségek helyet kaphatnak, és művelőik itt készíthetik el alkotásaikat. A különböző foglalkozásokhoz kapcsolódóan programokat szervezünk az ide látogatók és helybéliek számára. A programok között szerepel helyi hagyományos ételek készítése, népviseleti ruhák varrása, népviseleti babák készítése, hímzés, tányérfestés, fafaragás és népi gyermekjátékok készítése – részletezte a gyűjtemény kezelője.

Hozzátette: a tájháznak minden évben számos látogatója akad. A faluba érkező vendégek és turisták között nagy népszerűségnek örvend.

Kiemelt fotónkat készítette: Hűvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában