Művészet

2018.03.30. 07:03

Godó Hajnalka: valóság és fantázia kéz a kézben

A helyi művelődési házban nyílt kiállí­tása Godó Hajnalka recski festőművésznek. Képeiről elsősorban a Mátra és az állatok iránti szeretet tükröződik vissza, amelyek árulkodnak a művész lelkivilágáról is. A tárlat április 4-ig, szerdáig várja az érdeklődőket.

Palchuber Kinga

– Mikor döntötte el, hogy festőművészként szeretne kiteljesedni?

– Esztergomban születtem, így itt és Dorogon töltöttem a gyermekéveimet. Bátran állíthatom, hogy a Komárom-Esztergom megyében megélt gyermeki élményekből alakult ki a festészet iránti vonzalmam. Mit csinál egy kislány? Kezébe veszi az ecsetet, majd nekilát pingálni. Az én esetemben sem volt ez másképpen, valahányszor temperát és vízfestéket láttam: mindig örömmel festettem valami újat. Emellett az édesapám műhelyében talált zománcfestékkel is sokszor kísérleteztem, ám a szüleim soha nem haragudtak azért, ha a papíron kívül mást is kiszíneztem. A mosolyok, a pozitív visszajelzések és a támogatások formálták egyre erősebbé az elhatározást: festőművész szeretnék lenni.

 

Hajnalka a fővárosból költözött a Mátra lábához Beküldött fotók

 

– Mit kíván üzenni a képeivel?

– Ha az ember ránéz a festményeimre, mindenekelőtt három dolog köszön vissza róluk: a Mátra, az állatok és – bármily meglepő – a sör iránti mérhetetlen szeretetem. Ebből kifolyólag elsősorban tájképeket örökítek meg, de portrékat is szívesen festek. Azonban valamennyi művemre jellemző: a valóságot és a saját fantáziám világát egyszerre párosítom össze a vásznon. Legyen szó egy erdőrészletről vagy egy rókáról, a lelkem egy darabkáját mindig elrejtem az ecsetvonások mögé.

Olajjal és akrillal színezi a vásznat

Godó Hajnalka elmondta: az olajjal való bánásmódban az abszolút szabadságot vélte felfedezni. – Ezzel az anyaggal sokkal jobban lehet kísérletezni a vásznon, mint az akrilfestékkel, egyszerűbb variálni a látványt is. Ez egy igazán határtalan dolog! – tette hozzá. Az akrillal festés több figyelmet igényel, mivel jóval hamarabb megszárad. Hajnalka kedvenc színe a lila, amelyet képein is előszeretettel alkalmaz. A művész azonban összességében a színek mestere, mindig igyekszik élethű mivoltában visszaadni az ábrázolt jelenségeket, tárgyakat és tájrészleteket is.

– Miért pont a Mátra?

– Bár szülőmegyémhez rengeteg boldog emlék köt, felnőttként mégis Budapesten próbáltam szerencsét. A fővárosi forgatagból kiszakadva szerettünk volna a párommal egy nyaralót venni a Mátra lábainál, ám hét évvel ezelőtt annál sokkal többre, igazi otthonra leltünk Recsken. Meglátom a Mátrát és minden gondom elszáll…

– Van esetleg olyan festő, akinek a képei hatással voltak a munkásságára?

– Konkrét alkotót nem tudnék kiemelni, nagyon sok festő van, akire felnézek. De, csak hogy egy nevet említsek: Vincent Willem van Gogh képeit egyszerűen fantasztikusnak találom! Nógrádi példaként pedig Karácsony Attilát tudnám felhozni, ugyanis a helyi festő képeire már több alkalommal is volt szerencsém rácsodálkozni.

– Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

– Természetesen imádok a Mátrában kirándulni, de síelni és futni is nagyon szeretek. S most egy régi emlék is eszembe jutott, amiből szintén újságcikk született. Volt ugyanis, amikor a sport több volt az életemben, mint puszta hobbi. Egykor az országos erőemelő-versenyen második helyen végeztem, majd magyar bajnok, s végül válogatott kerettag is voltam. Ezt követően fitnesszel foglalkoztam és efféle versenyekre jártam. Akkoriban sokan nem tudták, hogy festek is, ellenben mára bizonyossággá vált: a gyerekkorom óta tartó festészet jelenti a legnagyobb boldogságot számomra.

– Esetleg vannak konkrét elképzelései a közeljövőre?

– A kiállításokon való bemutatkozást mindenképpen szeretném folytatni. Többek között Egerben, Parádfürdőn, Gyöngyösön és Nógrád megyében is voltak már kiállítva képeim, de a szülővárosomban és Budapesten is szeretnék még megjelenni velük. S továbbra is szüntelenül festeni, festeni és festeni…

Kiemelt fotó: a kedvenc témák gyakran szerepelnek egy képen

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában