Nógrád megye

2018.03.21. 06:53

Elengedhetetlen a tájékoztatás

A napokban tartotta meg a 2017-es év munkáját értékelő és a 2018-as év legfontosabb feladatait meghatározó értekezletét a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Angyal Eszter

A leghatékonyabban a tűzmegelőzési tevékenységgel csökkenthetők a tűzkárok. A prevenciós célok közérthető nyelvezetű, de szakmailag kikezdhetetlen kommunikációval érhetők el, ezért ehhez összefogásra van szükség.

Tábort szerveztek

A bizottság részt vett az V. Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektábor megszervezésében is, ami ismét nagy sikert aratott a szülők és a gyermekek körében. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett, felmenő rendszerű, 2017. évi alkotói pályázatra az iskolások a 6–10 éves, a 11–14 éves, valamint a 15–18 éves korcsoportban, továbbá az óvodás korú gyermekek készítettek alkotásokat. A Nógrád megyei diákok összesen 711 pályaművet nyújtottak be, s közülük többen az országos élmezőnybe is bekerültek. A táborban megtekinthették a tűzoltó készenléti gépjárműveket.

A Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tevékenységével eredményesen elősegítheti a jogszabályok megismertetését és azok rendelkezéseinek érvényre jutását. Feladata emellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által készített tájékoztatók terjesztése, amelyek az egyes évszakokhoz köthető tűzmegelőzési tudnivalókról és időszerű figyelmeztetésekről szóló tanácsokat tartalmaznak.

A bizottság megjelent tagjait és a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét, egyben a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság társelnökét, Skuczi Nándort a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, a bizottság elnöke, Seres Tibor tűzoltó ezredes köszöntötte. Az előző évben végrehajtott feladatokat Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, a bizottság ügyvezető elnöke ismertette.

Mint fogalmazott, a bizottság 2017-ben is az Országos Tűzmegelőzési Bizottság iránymutatása alapján hajtotta végre feladatát. Az év folyamán összesen hetvenöt alkalommal jelent meg az igazgatóság, vagy más szervezet által tartott rendezvényen, illetve tűzoltó bemutatót és tájékoztatókat is rendszeresen tartott a lakosságnak.

Az egyik legfontosabb feladat a szén-monoxid-mérgezések és a szabadtéri tüzek megelőzését célzó lakossági tájékoztatás volt. Ezekkel kapcsolatban igyekeztek minél szélesebb körben elérni a lakosságot. Felhívták az önkormányzatok figyelmét a kerti növényi hulladék égetésének szigorú szabályaira és a vonatkozó hatályos rendelet helyben történő betartatásának fontosságára.

Kezdeményezték az aratással, továbbá az erdők tűzvédelmével és a tűzrakó helyek használatával kapcsolatos közlemények kiadását, és a lakosság felé történő közvetítésben is közreműködtek. Szakmai konferenciákon vettek részt, és Nógrád megyében is fórumot szerveztek az aratási munkák tűzvédelmi feladatai­ról – salgótarjáni és balassagyarmati helyszínekkel.

A bizottság részt vett továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatósága szervezésében Balassagyarmaton megtartott, a betakarítási munkálatokkal kapcsolatos aratási koordinációs bizottsági ülésen is. Katasztrófavédelmi gyermeknap alkalmából a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szervezeti egységei nyílt napot tartottak a laktanyákban, valamint a civil mentőszervezetek és önkéntes tűzoltó-egyesületek is fogadtak telephelyeiken érdeklődő, szórakozni vágyó gyermekeket. Ezek a programok nagyban segítették a lakosság tájékoztatását.

A megye településeinek önkormányzata, illetve az általános iskolák, óvodák kezdeményezésével megrendezett gyermek- és falunapokon a lehetőségekhez mérten rendszeresen képviseltette magát a bizottság. Ezeken saját tevékenysége mellett a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a civil mentőszervezetek munkáját is bemutatták, a résztvevők pedig tűzvédelmi ismeretekkel gazdagodhattak és a füstsátorban kipróbálhatták bátorságukat.

Az elhangzott beszámolóval kapcsolatban Skuczi Nándor, a bizottság társelnöke úgy fogalmazott, ezek a mutatók mind azt bizonyítják, hogy Nógrád megye lakosai biztonságban érezhetik magukat. Hozzátette, nagyon fontos a bizottságon keresztül az ifjúság bevonása a megelőző tevékenységbe, hiszen ezáltal alakul ki a fiatalokban a felelősségérzet, s ez a megelőzés egyik legfontosabb eleme.

Az értekezlet zárásaként a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tagjai meghatározták a 2018-as év legfontosabb céljait és feladatait, amelynek kulcsgondolata minden esetben a megelőzés, majd elfogadták a 2018. évi munkatervet.

 

Kiemelt fotó: Skuczi Nándor (balra), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és Seres Tibor (jobbra) tűzoltó ezredes

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában