Nógrád megye

2018.03.26. 13:45

Biztató adatok: repcetermesztésben országos negyedikek vagyunk

A Központi Statisztikai Hivatal negyedévente jelenteti meg „Fókuszban a megyék” című térségi összehasonlító elemzését, ami áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról.

G.K.

A napokban a 2017-es utolsó negyedév összesített adatait tették közzé, amelyben egyre több a pozitív, illetve biztató nógrádi adat is.

Az országos csökkenéssel szemben megyénkben tavaly alig változott az élveszületések száma. A halálozásoké az országos átlag alatt maradt, a természetes népességfogyás üteme jelentősen elmaradt a hazaitól. 2017 utolsó negyedévére a munkaerőpiaci helyzet tovább javult: a hazai átlagot jóval meghaladóan, tizedével nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliek létszámcsökkenése azonban kisebb volt az országosnál.

Állattenyésztés, növénytermesztés

Nógrádban tavaly szarvasmarhából és juhból többet, sertésből és tyúkból kevesebbet tartottak, mint az azt megelőző év azonos időszakában. A főbb szántóföldi kultúrák termésátlagai a napraforgó kivételével elmaradtak az előző évitől, és az országostól is. A fajlagos hozamok a megyei rangsorban – a repce kivételével, ami a negyedik helyezést érte el – a legalacsonyabbak közé tartoztak.

Az átlagos havi munkajövedelem tavaly bruttó 239 ezer forint körül alakult Nógrádban, ami 15 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Az adókedvezmény nélkül számított nettó átlagkereseteket tekintve a hazai átlag mintegy 198 ezer forint, a nógrádi pedig – harmadik legrosszabbként – csaknem 152 ezer.

Az egy lakosra jutó ipari termelést tekintve Nógrád már jelentősebb előrelépést is elkönyvelhetett tavaly: a 2 millió 127 ezer forintos egy főre jutó ipari termelés a megyék Budapesttel kiegészített sorrendjében a 12. legmagasabb érték. Az építőipar teljesítménye a hazai átlagtól kissé elmaradva nőtt, a lakásépítési tevékenység azonban változatlanul alacsony szintű, az átadott új házak népességhez viszonyított száma a megyék között a legkisebb, tizede az országosnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában