Nógrád megye

2018.02.02. 13:45

Nagy gond az enyhe tél a méhészetekben

A kora tavaszi időjárás nagy kárt okozhat a méhészetekben. A téli méhek hosszú életűek, az átlagos másfél-két hónappal szemben fél évig élnek.

N.O.

– Ahhoz, hogy tavasszal fel tudják nevelni a következő generációt, a hideg időszakban nem szabad dolgozniuk – mondta Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Nógrád megyei szaktanácsadója. Hozzátette: a méhek télen egyáltalán nem munkálkodnak, mézet fogyasztanak a kaptárban, amelyet ilyenkor felfűtenek a saját testükkel. Ha azonban nagyon hosszú vagy enyhe a tél, az megzavarja a rovarok életritmusát, ami gondot jelenthet.

A fiasítás folyamata

A fiasítás során a méhanya petét rak a sejtekbe, amelyekből egyedek fejlődnek. Minden sejtbe egy pete jut. Három-négy nap után ez kikel, majd lárvává alakul.

A pete és a lárva nem tud

önállóan táplálkozni, ezért a dajkaméhek látják el őket. A megfelelően ellátott lárva sejtjét a méhek viaszlappal fedik a kilencedik nap környékén. Ezután bábbá alakulnak, majd kikelnek.

– Nekünk, méhészeknek az a jó, ha a tél normális. Az, hogy most az időjárás melegebb az ilyenkor megszokottnál, még nem jelenti azt, hogy végleg véget ért a hideg. Télen a méhek számára teljes nyugalom és egyenletes hőmérséklet szükséges, ez viszont most nincs meg. A fiasítás hamarosan elindul a külső hőmérséklet növekedése, valamint a nappalok és az éjszakák hosszának megváltozása miatt. A folyamat során a méheknek fel kell fűteni a kaptárt saját testükkel és etetni a következő generációt az életük árán is. Ilyenkor nem tudnak méz után menni, így akár szó szerint éhen is halhatnak – mondta Fekete József.

Az elnök kitért arra is, hogy ha gyengék a méhek, akkor vagy nem, vagy csak kevés akácméz lesz. Ha nincsenek elegendően, nem tudják elvégezni majd a gyümölcsök és a repcék beporzását. Mint mondta, a korai fiasítás tekintetében Nógrád megyében viszonylag jobb a helyzet, mint az ország többi részén, hiszen itt hűvösebb van.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában