Nógrád megye

2018.02.21. 06:55

Megéri a pénzét, ha ott a vállalkozó a világhálón

Nógrádban a kis- és középvállalkozások többségének nincs honlapja, ha mégis, akkor a rendszeres frissítés marad el. Szakemberek szerint azonban megéri az on­line jelenlét, egy oldal elkészítésének költségei többszörösen megtérülhetnek.

S. Csuka Enikő

Informatikus munka közben. Fontos, hogy a látogató érdekes, számára kedves információkkal találkozzon - Fotó: Niederland Dávid

Az első és legfontosabb dolog, hogy vizuálisan is szép képet mutasson a honlap, az embernek legyen kedve elolvasni az információ­kat – mondta el portálunknak Galcsik Róbert salgótarjáni informatikus.

– Heti két-három alkalommal érkezik hozzánk ilyen jellegű megkeresés. A web­oldal elkészítésének és üzemeltetésének ára sok egyéb mellett függ a domainregisztrációtól, a tárhely méretétől, és az sem mindegy, hogy a vállalkozás saját emberrel kívánja-e megoldani a honlap további frissítését, vagy szolgáltatót bíz meg ezzel a feladattal.

Informatikus munka közben. Fontos, hogy a látogató érdekes, számára kedves információkkal találkozzon – Fotó: Niederland Dávid

A domainregisztráció esetében választható olyan lehetőség, ahol 1500 forint az éves díj, és két évre kell megkötni a megállapodást, de létezik olyan is, ahol 3000 forint ba kerül ugyanez, és egy évre kell szerződni. Ha egyszeri feltöltésről van szó és nem kér a cég naprakész infor­mációt, 5 és 40 ezer forint körüli az összeg. Ha viszont minden nap szükséges frissíteni az oldalt, akár 50 ezer forint is lehet a havidíj. Az informatikusok 5–8 ezer forintos óradíjjal dolgoznak. A honlap elkészítésének ára 50 és 300 ezer forint körül mozog.

Nagy szerepet kap az okostelefon

Az okostelefonok elterjedésével egyre több időt töltünk és tucatnyi ügyet intézünk online. Felmérések szerint ma már a napi összes internetezés majdnem felét mobilról végezzük, illetve a banki utalások mintegy háromnegyedét is.

A digitalizáció és a modern folyamatok kihívást és lehetőséget is jelentenek a kis- és középvállakozásoknak. Tapasztalatok szerint tízből nyolc internetező használ okostelefont, s nem ritka, hogy a munkahelyi teendőket is erről intézik. Kutatások igazolják, hogy egy átlagos napon körülbelül százötvenszer nyúlunk a mobiltelefonunkhoz, és hiányérzetünk van, ha távolra kerül tőlünk és néhány óráig nem használjuk. Szakemberek azt tanácsolják, hogy a vállalkozásoknak az éves pályázatok közé érdemes beiktatni a digitális fejlődést, és szem előtt kell tartani, hogy a mobilbarát weboldalak tulajdonosai előnyt élveznek a piaci versenyben.

Galcsik Róbert szerint napjainkban egyre népszerűbb a reszponzív webdizájn. Ennek létrejötte az elmúlt években egyre nagyobb számban megjelenő készülékeknek köszönhető. Ez olyan weboldal-programozási megoldás, amely reagál az azt megjelenítő kijelző méretére. Alkalmazkodik ahhoz az eszközhöz, amin nézik, így a grafikai tervezet a dizájnt megtartva kicsit másképp jelenik meg a kis képernyőn és a közepes méretű kijelzőn, mint a megszokott asztali monitoron.

A salgótarjáni informatikus hozzátette: a legtöbb cégtulajdonos azt kéri, okostelefonra is tökéletesített honlapot készítsenek számára. A tervezéskor figyelembe veszik azokat a tulajdonságokat, amelyek fogyasztói szempontból érdekesek. A világhálón való folyamatos jelenlét nem merül ki ebben, a legtöbben a közösségi médiafelületen is reklámozzák magukat.

Szűcs Orsolya, egy salgótarjáni szépségszalon vezetője lapunk érdeklődésére közölte: 2008-ban nyitottak meg, s azóta működik a honlapjuk is. Népszerűnek tekinthető a weboldal, ahol a vendégeknek online bejelentkezésre, időpontfoglalásra is lehetőségük nyílik.

– Szeretik ezt a szolgáltatást a szépülni vágyók, hiszen ha ezt választják, ötszázalékos kedvezményt biztosítunk számukra a szolgáltatás árából. Legyen szó egy pár száz forintos szemöldökszedésről, vagy egy hajfestésről, a kedvezmény minden esetben garantált – mondta.

Csábi Adrienn, egy balassagyarmati vendéglő munkatársa lapunknak elmondta, hogy éttermük honlapján minden fontos információt megtalálnak az érdeklődők. Elég gyakori, hogy már úgy érkeznek hozzájuk vendégek, hogy rendeléskor azt az ételt kérik, amit a weboldalon nézelődve kiválasztottak. Osztálytalálkozó, szalagavató, ballagás és esküvő esetén egyaránt tudnak segíteni, meleg ételt, hidegtálat és desszertet is kínálnak egyebek mellett. Ezek kínálata mind megtalálható a honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában