Nemti

2018.02.03. 11:24

Jó szezont várnak a juhtenyésztők

A korai húsvét miatt a bárányok iránti élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők. Ennek köszönhetően a tavaly megtorpant növekedés ismét beindulhat az ágazatban.

Idén igazán jó szezonra számítanak a juhtenyésztők. A szokottnál korábban, ­március végén lesz húsvét, és az év harmadik hónapjának közepére csak néhány uniós tagállamban lesznek ­eladásra kész fiatal állatok. Éppen ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat – mondta el Hajduk Péter.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója hozzátette, a húsvéti tradíciók miatt a fogyasztás vélhetően az idén is élénk lesz, illetve az árak is tovább emelkednek majd ­március végéig.

A magyar állattartók évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban, az említett ünnep környékén pedig ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra – ismertette a szakember.

Hajduk Péter szerint közepes évet hagyott maga mögött az ágazat. Az esztendő első fele minden szempontból gyengén sikerült, ugyanis sem az időjárás, sem pedig a piaci körülmények nem voltak kedvezők. Az év hátralévő részére azonban növekvő pályára álltak az árak. A drágulás egészen az esztendő végéig kitartott, sőt a várakozások szerint idén is folytatódik.

Megyénkben is jelentős számú gazdaságban foglalkoznak juhval. Mi a ­Nemti önkormányzata által működtetett tanyán jártunk, ahol mintegy 120 birkát nevelnek nagy odafigyeléssel.

Kettős volt a cél a vásárlással

2015-ben a Belügyminisztérium támogatásával a Start munkaprogram keretin belül vásárolta meg az önkormányzat a tanyát – mondta el lapunknak Széll Istvánné polgármester.

Hozzátette, ezzel kettős céljuk volt. Egyrészt, hogy minél több embert tudjon ­foglalkoztatni a település. Másfelől pedig hosszú évek óta megfigyelhető, hogy sokan nem igazán ismerik az állattartás fortélyait. Ha ebből kellene megélhetést biztosítani a család számára, nem állnák meg a helyüket. A másik ok tehát az volt, hogy minden szakmai fogásra megtanítsák a tanyán dolgozókat, illetve, hogy minél többen tudjanak megfelelő módon jószágokat tartani. Szempont volt az is, hogy az emberek rájöjjenek: amit saját maguk termelnek meg, az mindig egészségesebb, mint amit az üzletekben vásárolnak.

Széll Istvánné, a település polgármestere elmondása szerint nem tudja még, hogyan alakulnak majd az árak idén húsvétkor. Ez ugyanis mindig eltérő és rendkívül ingadozó. Nagyrészt attól is függ, hogy az olasz felvásárló mennyiért veszi át a terméket a magyaroktól. A faluvezető hozzátette: amennyiben az előző időszakot vesszük alapul, akadt olyan esztendő, amikor 650 forintot, azonban volt már olyan is, hogy 810-et adtak a bárányhús kilójáért. A tapasztalat az, hogy általában mindig ­október környékén, illetve húsvét előtt fizetik meg legjobban az árát.

 

Csaknem százhúsz birkát nevelnek a Nemti önkormányzata által működtetett tanyán. Fotó: H. Cs.

 

– Mivel a gazdaságban jelenleg három kos is van, amelyekkel pároztatták az anyákat, ezért az ünnepekig, illetve­ még utána is mintegy nyolcvan bárányra számítanak – mondta el Jánosi ­László alkalmazott. Hozzátette, a gyapjút is átveszik, azonban annak rendkívül alacsony az ára. Egyes források szerint ugyanannyi, mint 35 évvel ezelőtt. Az állatokat általában mindig május közepén nyírják. Egyrészt azért, hogy a meleg nyári hónapokban ne legyen rajtuk nagy, vastag bunda. Másfelől pedig azért, hogy mire beköszönt a hidegebb időszak – október közepe –, addigra ismét megfelelő vastagságúra nőjön rajtuk a gyapjú.

Az alkalmazott azt is elmondta, hogy a kisbárány megfoganásától a világra hozataláig­ 150-152 nap telik el, azaz öt hónap. A juhok az egyik esztendőben kétszer – tavasszal, illetve ősz vagy tél elején –, a másik évben pedig már csak egyszer ellenek. Egyszerre általában csak egy bárány születik. Tavaly azonban húsz esetben jöttek ikrek a világra a nemti gazdaságban.

Jánosi László hozzátette, a bárányok két és fél hetes koruk után már tápot is kapnak. A jószágokat általában két hónaposan választják le teljesen az anyáról. Ekkor kezdik meg önálló életüket.

 

 

 

Címkék#Nemti
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában