Piliny

2018.02.12. 17:03

„A gyermekeim jelentik a gyógyszert minden bánatomra”

Barátosi Zsolt több mint egy éve veszítette el feleségét, azóta egyedül neveli gyermekeit. A férfi a legnépszerűbb közösségi oldalon keresztül kért segítséget.

Papp Bianka

A poszt szerkesztőségünkig is eljutott, így meglátogattuk Zsoltot, aki elmesélte a család történetét.

Takaros kis családi házhoz, rendezett udvarba érkeztünk szombat délelőtt a Nógrád megyei községbe. A családfő kedvesen, nagy szeretettel fogadott bennünket a kapuban, de láthatóan megviselten. Éppen vendégek voltak náluk, mikor beléptünk a szobába. Egy házaspár ruhákat, játékokat hozott a gyerekeknek, telis-tele volt az asztal adományokkal. A gyerekek boldogan zsongták körül az ajándékokat. Nem csoda, hiszen társasjátékok, babák, ruhaneműk voltak köztük, csupa olyasmi, ami egy négy- és egy hétéves gyermeket boldoggá tehet. Az édesapa nem győzött hálálkodni. – Még mindig nem hiszem el, hogy mi történik velünk – mondta.

Zsolt a legnépszerűbb közösségi oldalon kért segítséget, bízva abban, hogy valaki felfigyel majd nehéz sorsukra. A család ugyanis több mint egy évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel elvesztette mozgató­rugóját, az édesanyát, Beát. Az apukának azóta egyedül kell megbirkóznia a munka, a családfenntartás és gyermeknevelés szépségeivel és nehézségeivel. És mindezt alig havi százezer forintból.

– Feleségem haláláig egy gyárban dolgoztam – kezdte Zsolt. – Miután egyedül maradtunk, nem tudtam tovább vállalni a három műszakos munkarendet, hiszen nem lett volna időm a gyerekek ellátására, így váltanom kellett – mondta.

Az apuka jelenleg a helyi önkormányzatnál dolgozik. Nyáron kőművesmunkát végez, most, télen pedig a helyi általános iskola fűtése a feladata. Az önkormányzat és a polgármester, Lehoczki Szabolcs a lehetőségekhez mérten mindenben segít az egyedülálló édesapának, ám minden problémát nem tudnak megoldani.

 

Hogyan telik egy átlagos nap a Barátosi családban? Az apuka szívesen mesélt mindennapjaikról:

– Hajnali négykor kelek, amíg a gyerekek alszanak, megkezdem a munkám. Elmegyek az iskolába, befűtök. Miután ott végzek, rohanok haza, ébresztem Szandit és Botondot. Öltözködés, reggeli és irány az óvoda, illetve az iskola. Amikor hazaérek, jön a házimunka, mosogatok, söprök, megcsinálom, amire előző nap nem jutott időm. A mosással eleinte bajban voltam, hiszen ezelőtt sosem kellett használnom a mosógépet, de kislányom, Szandi megmutatta hogyan működik. Délután ismét útra kelek, elhozom a gyerekeket, és irány újra haza, ezután tanulás a kislánnyal, és játék Botonddal. Próbálok minél több időt velük tölteni. Este vacsora, fogmosás, és irány az ágy. Szerencsére nagyon szófogadók, soha nincs velük probléma – mondta mosolyogva.

Ottlétünkkor láthattuk, hogy Zsolt fáradozása nem hi­á­ba­való. Szandi elmesélte, délután farsangi bálba mennek, és ő indiánnak öltözik majd. A hétéves kislány idén kezdte az első osztályt, és kitűnő eredménnyel zárta a félévet. A négyéves Botond nehezebben nyílt meg, nagyon ragaszkodik édesapjához. A kisfiú korábban kezdte az óvodát, tekintve a körülményeket. Édesapja szerint a mai napig nagyon nehéz számukra az elválás és nehéz otthagynia a kisfiút, aki mindennap sír utána, amikor otthagyja az oviban.

A család többi része is próbálja kivenni a részét a mindennapok feladataiból. Eleinte a férfi szülei is sokat segédkeztek, ám Zsolt édesapja nemrégiben elhunyt, édesanyja egészségügyi állapota pedig megromlott, így saját magát is nehéz ellátnia. Nagy segítség a picik nevelésében az anyai nagymama, aki rendszeresen főz a családnak. Zsolt elmondása szerint próbál mindent megtanulni, de a főzéssel a mai napig hadilábon áll, bár nem adja fel. A picik szívesen töltik a nagyinál a hétvégéket, ilyenkor az apuka alkalmi munkákkal próbálja kipótolni a havi keresetet, amelyből igen nehéz megoldania a megélhetésüket. Havonta körülbelül százezer forintot kell beosztania, ami bizony nagy feladat két kisgyermek mellett. Ez volt ez egyik oka annak, hogy Zsolt a közösségi médiához fordult.

A Hírlap is támogatta a családot                                                                                                                                                                                                                Szerkesztőségünk a Karancs Speciális Mentőszolgálattal (KSM) karöltve tűzifát szállított a család részére, hiszen erre nagy szükség van a téli időszakban. A tüzelőt az egyik salgótarjáni cég ajánlotta fel, raklapok és faládák formájában. Szombat reggel a KSM emberei időt és energiát nem sajnálva, a cég telephelyén segítettek a faanyag összegyűjtésében és elszállításában a pilinyi család részére, mindezt teljesen ingyen. Munkánknak és a felajánlásnak köszönhetően Barátosiék egy havi fűtése megoldódott.

– Ismerőseim javasolták, hogy kérjek segítséget, hátha valaki együttérez majd velem. Eleinte nem akartam, nem szerettem volna, hogy sajnáljanak. Nem szeretek kérni. Végül belementem, egy ismerősöm segített megfogalmazni a posztot. Mióta közzétettem, több ezer embert ért el, éjjel-nappal csörög a telefonom, amiért nagyon hálás vagyok. Nagyon jó érzés, hogy érdekli az embereket a családom sorsa, és hogy ennyien próbálnak segíteni rajtunk. Már annak is nagyon örülnék, ha a felét megkapnánk azoknak a dolgoknak, amelyeket felajánlottak nekünk, és szeretnék minden segítséget ezúton megköszönni – mondta könnyes szemmel Zsolt.

A férfi elmondta, hogy nagyon nehéz számára erősnek maradni, de a legfontosabb, hogy gyermekei ne lássák rajta, ha szomorú.

– Sokat gondolok a feleségemre, gyakran eszembe jutnak a közös mindennapok, ünnepek. Szeretném, hogy a gyerekek is emlékezzenek rá. Szandi gyakran ébreszt fel éjszaka, hogy beszélgessünk az édesanyjáról. Bár számomra ez nagyon nehéz, erőt veszek magamon, és mesélek neki a közös karácsonyokról, húsvétokról, amikor közösen sündörögtünk a konyhában. A gyermekeim a gyógyszereim minden bánatra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában