Nógrád megye

2018.02.25. 11:22

A nyugdíjasoknak ezek jelentik a legnagyobb kiadást

A legtöbb szépkorú sajnos kevésbé van megelégedve a nyugdíjával, pedig akár 40–50 évet is gályáztak a munka világában. Ritkán tudnak félretenni, de a kisebb megtakarított összeget általában az unokákra költik.

Szabó Rita

Az OVB Magyarország reprezentatív felmérése szerint még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal-csökkenést vár idősebb korára. A salgótarjáni Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület nyugdíjas tagjaival beszélgettünk arról, van-e lehetőségük takarékoskodásra, mennyire elégedettek a nyugdíjukkal.

Torják Istvánné több mint négy évtizeden keresztül az egészségügyben dolgozott. Ebből harminc évet a gyermekosztályon töltött nővérként, tizenkét éven keresztül pedig főnővérként tevékenykedett.

Nem árt tervezni

Havonta legalább 151 ezer forint kellene ahhoz, hogy egy átlagos nyugdíjas kényelmesen meg tudjon élni – derül ki az egyik pénzintézet fel­méréséből. Az országon belül azonban lényegesek az eltérések: a keleti megyékben élők szerint havi 142 ezer forint is elég lenne a gondtalan nyugdíjas évekhez, míg a fővárosban és Pest megyében élők szerint minimum 161 ezer forint kellene ehhez. A kutatás szerint a vállalható nyugdíjhoz havonta átlagosan 23 ezer forint megtakarítását tartanák szükségesnek a magyarok.

– Nem mondanám, hogy teljesen elégedett lennék a nyugdíjammal, de a férjemmel közösen meg tudunk élni, nem vagyunk külön kasszán. Ha van megtakarításunk, azt általában gyermekeinkre, unokáinkra költjük. Születésnapra, karácsonyra veszünk nekik ajándékot, de ha meglátogatnak, arra is külön kell készülnünk ebéddel, ami hat-hét fő számára nem egy kis összeg – mondta el a nyugalmazott egészségügyi dolgozó. Hozzátette: télen a rezsi is magasabb a fűtés miatt, így inkább csak nyáron van lehetőségük félretenni, legutóbb egy hétnapos hajdúszoboszlói nyaralásra jutottak el ennek köszönhetően. Nem követelőznek sem a gyermekei, sem az unokái. Ők szerencsére tisztességes anyagi háttérrel rendelkeznek.

 

A gyerekeknek, unokáknak nyáron tudnak többet félretenni a nyugdíjasok. Fotó: abovethelaw.com

 

Szepesi Vilmosné, aki hírlap-kereskedelemben dolgozott, szintén nincs megelégedve a nyugdíjával.

–  Otthonomban csak a napi kiadásokra szánt pénzt tartom, a megtakarításaimat elővigyázatosságból inkább a bankra bízom. Próbálok odafigyelni, hogy ügyesen gazdálkodhassak, de kétségtelen, hogy a rezsire és a havi gyógyszerekre megy el a legtöbb pénz a nyugdíjamból – tette hozzá az egykori kereskedő.

A korábban gazdasági vezetőként dolgozó Balogh Béláné ugyancsak keserűnek tartja a nyugdíjasok kenyerét, ám – mint mondta – gyermekei, unokái támogatása, megértése jócskán megédesíti a hétköznapjait.

Borítókép: knowyourmeme.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában