Salgótarján

2018.02.15. 06:58

Elkezdődtek  az új bemutató  olvasópróbái

Jószerivel még el sem ült a  magyar kultúra napi,  január 22-i premiert,  Tóth Ede-Örkény István A falu rossza című vígjátékát ünneplő tapsvihar,  máris újabb bemutatóra készül a Zenthe Ferenc Színház társulata.

Cs.B.

Egy  újabb jeles dátumhoz, a színházi világnaphoz  köthető a következő premier, minthogy  március 27-én   kerül színre Jean Cocteau (1889-1963)  Rettenetes szülők című drámája.  Az előkészületek a tegnapi olvasópróbával  a Zenthe Szalonban tegnap kezdődtek  el  Gyuriska János rendező, társulati tag irányításával.

A  francia író a huszadik század egyik legsokoldalúbb  (költő, író, festő, színész, zeneszerző,  filmrendező) egyszersmind legnyugtalanabb, legtitokzatosabb alkotóművésze volt.   Erre utalt  Gyuriska János is, amikor érzékeltette az 1938-ban íródott  Rettenetes szülők előéletét,  társadalmi,  művészeti környezetét.

 Elmondta:   hosszú heteket töltött a  magyarul Réz Pál fordításában megjelent mű tanulmányozásával,   lényegi mondandójának  értelmezésével és főbb csomópontjainak  megtalálásával,  kiemelésével. Ennek érdekében saját kezűleg le is másolta a terjedelmes művet és éppen az értelmi, érzelmi  – ha úgy tetszik drámai – hatás fokozása céljából rövidítette is az eredeti szöveget. Az ókori Oidipusz-monda   egyik  modern  változata  fegyelmet,  nagy koncentrációt,  őszinteséget  követel a színészektől.  A szereposztás szerint  Bánfi Kata,  Farkas Zoltán,  Jakab Csaba,  Kovács Vanda  és Kökényessy Ági – aki először veszt részt a társulat munkájában –  formálja meg  az egymással nem mindennapi  viszonyban lévő család öt tagját.

A rendező nem ígért könnyű próbafolyamatot,  de  meggyőződése,  hogy  a jól összeállított stábnak  – amelynek mások mellett Pallós Nelli díszlet- és jelmeztervező is tagja – sikerülni  fog magával vinni,  elgondolkodtatni  a közönséget.  S ha a bemutatón két szem nem marad szárazon,  akkor már jó munkát végeztek.

Kiemelt fotó: Együtt a bemutatóra készülő stáb, FOTÓ: P. TÓTH LÁSZLÓ     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában