jegyzet

2018.02.24. 19:52

Életmentő vércseppek

Napjainkban szinte minden pótolható, az emberi vér az egyetlen, amely jelenlegi tudásunk szerint semmivel sem helyettesíthető.

Palchuber Kinga

Az egészségügyi intézmények vérrel és vérkészítményekkel való ellátása kiemelt feladat, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt szoros együttműködésben lát el már hosszú évtizedek óta.Munkájuk azonban mit sem érne nélkülünk, önzetlen véradók nélkül.

A donorok idejüket és vérüket nem sajnálva vesznek részt a véradásokon, hogy ezzel is hozzájáruljanak az országos vérkészlet gyarapításához. A biztonságos vérellátáshoz napi 1600–1800 véradóra lenne szükség, ám a donorok száma az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent. Jelenleg azok a 18 és 65 év közötti személyek segíthetnek vérükkel embertársaikon, akik rendelkeznek a szükséges igazolványokkal és testsúlyuk meghaladja az ötven kilogrammot. A donorok alacsony száma miatt azonban a kormány 17 évre módosítaná a véradás alsó korhatárát annak érdekében, hogy a fiatalok már a felnőtté válás előtt is segíthessenek.

Vérükből plazmakészítmény lesz, így a véradással nemcsak mások, hanem saját maguk egészségét is garantálhatják.

Bizakodjunk hát, hogy amennyiben érvénybe lép a változtatás, minél több önzetlen és jó szándékú ifjú pattan majd véradói székbe, hogy életmentő vércseppjeivel segítsen megmenteni egy ismeretlen életet.

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában