Képzőművészet

2018.02.02. 08:49

Egyszerre nyílt meg három tárlat

Hagyománynak ugyan még nem tekinthető, de a minapi rendezvény – amely keretében egyszerre három kiállítás is nyílt – nem az első volt a József Attila Művelődési Központ gyakorlatában.

Csongrády Béla

A bejárati Előtér Galériában Rácz Erik, az úgynevezett belső klubban Oláh Lajos, az üvegcsarnokban pedig Múlt és jelen címmel nyolc roma alkotó – magángyűjteményekből kölcsönzött – művei tekinthetők meg. Bár ezúttal Balázs János (1905–1977) egyetlen festménye sem látható, szellemisége meghatározó módon van jelen. Az általa a salgótarjáni roma kultúrára gyakorolt hatásra utalt Handó Péter író, költő, kulturális antropológus is – aki a kiállításmegnyitón lezajlott beszélgetést vezette – , amikor idézte a Dosztojevszkijnek tulajdonított mondást, amely szerint a 19. századi orosz irodalom képviselői valamennyien Gogol Köpönyegéből (1842-ben megjelent elbeszélésének címe) bújtak elő.

A moderátor a bevezetőjében az 1800-as évek közepéig, illetve a kiegyezésig vezette vissza a több csoportra osztható helyi cigányság megjelenését, amely összefüggött a települést 1922-ben várossá fejlesztő bányászat, illetve ipar meggyökeresedésétől. Korábban zenészként és sportolóként tűntek fel nagyobb számban tehetséges cigányemberek, Balázs János volt az első, aki képzőművészként szerzett nevet magának.

– Bemutatkozó kiállítása 1971-ben éppen itt, ebben a térben nyílt meg – mondta Handó Péter és hangsúlyozta Shah Timor szerepét, aki a múzeumban dolgozván beleszeretett Balázs János hagyatékába és Csillagigazgató vén remete címmel új filmet készített a cigánydombon élt, festőművésznek és költőnek egyaránt zseniálisnak bizonyult Balázs Jánosról (1903–1977), a lehető legteljesebb, leghitelesebb módon feldolgozva életútját, pályaképét, munkásságát. Az, hogy a mindössze két osztályt végzett, de autodidaktaként nagy műveltségre, univerzális tudásra szert tett címszereplő – más filmekből átvett részletek alapján – együtt szólal meg visszaemlékező hajdani barátokkal, kortársakkal, szakértőkkel, különleges hangulatot kölcsönöz Shah Timor alkotásának. A film értékét növeli az emberközpontúság s egy fiatal tehetséges versmondó – Oláh Zoltán – közreműködése.

Fotók: P. T. L.

Handó Péter megkérdezte Shah Timort a film ötletéről, mikéntjéről, az eddigi bemutatókról és a további tervekről. Kiderült, hogy a „Csillagigazgató…” többek között meghívást kapott a szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmfesztiválra is.

Az üvegcsarnokban kiállítók (Balogh Balázs András, Botos Zoltán, Danyi István, Oláh István, Oláh Jolán, Oláh Lajos, Oláh Margit és Radics Szilveszter) közül többen is elhaláloztak már. Közülük Handó Péter részletesen szólt Balogh Balázs András és Oláh Jolán művészetének sajátosságairól, majd a megjelentek legidősebbikét, a hetvenéves Oláh Istvánt bírta szóra, akinek a festészete, formavilága a legközelebb jár Balázs Jánoséhoz. A következő kérdezett Botos Zoltán volt, aki néhány évvel ezelőtt könyvet is írt Balázs Jánoshoz fűződő él­ményei­ről. Annál is inkább „jogosult” volt erre, mert fiatalként festéket, ecsetet, vásznat vitt Balázs Jánosnak, s ezzel – ki tudta akkor – felmérhetetlen jelentőségű ösztönzést adott az emberkerülő remetének az alkotómunka újrakezdésére. A beszélgetés következő alanya a sajátos technikát alkalmazó fiatal alkotó, Rácz Erik volt, aki elmondta, hogy számára az őszinteség a legfontosabb motiváció. Megszólalt Oláh Lajos is, aki elmesélte, hogy hányatott sorsát, zabolátlan életvitelét a hit, a megtérés révén sikerült befejeznie és művészetét kibontakoztatnia.

Kiemelt fotónkon: A megnyitón Oláh Lajos, Rácz Erik, Shah Timor, Botos Zoltán, Handó Péter és Oláh István – Fotó: P. Tóth László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában