Balassagyarmat

2018.02.26. 16:56

Átadták az új falugazdász irodát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ünnepélyes keretek között adta át megújult Nógrád megyei igazgatósága és balassagyarmati falu­gazdász irodáját.

Palchuber Kinga

A magyar agrárium egyre fokozódó jelentőségét jól tükrözi, hogy annak kibocsátása 2010 óta immár másfélszeresére nőtt, de harmadával bővült az agrár­export is. A magyar mezőgazdasági kibocsátás emelkedése az elmúlt hét évben az első háromban volt az Európai Unióban. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban több mint hetvenezer új munkahely jött létre, s emellett sikerült magyar kézben tartani a termőföldeket.

A szalagot Éder Tamás (balra), Balla Mihály országgyűlési képviselő és dr. Szandai József vágta át

Az igényeknek megfelelő ügyintézés és környezet

A NAK tagjai ezentúl Balassagyarmaton is megújult környezetben, kulturált körülmények között, a város egyik jól megközelíthető, központi részén – az Óváros tér 28. szám alatt –  intézhetik ügyeiket. A helyiséget a kamara igényeinek megfelelően alakították ki.

A szervezetnek Nógrád megyében hozzávetőleg 6700 tagja van, köztük 3200 őstermelői tevékenységet folytat. A falu­gazdászok tavaly őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésben több mint 3500 esetben nyújtottak segítséget a megyeieknek, továbbá mintegy 2000 egységes kérelmet nyújtottak be. Ezen túlmenően pedig még közel kétszáz esetben segítettek ügyfeleiknek.

A balassagyarmati igazgatóságon tizenkét személy – az elnök, az elnöki kabinetvezető, három referens, három falugazdász, a főfalugazdász, két irodai munkatárs és az igaz­gató – dolgozik. A jövőben az ügyintézés a város frekventált részében zajlik, ahol saját parkolóhelyek is megkönnyítik az ügyintézők dolgát.

– Jelentős potenciál van az ágazatban, amelynek nemzetközi versenyképességét a kamara is minden eszközével segíti. Mindebben a kormányzat is partnere az érintett szereplők­nek – mondta Éder Tamás, a NAK élelmiszer­iparért felelős alelnöke a balassa­gyarmati átadón.

Hozzátette: a kamara gazdatámogató hálózata igyekszik segíteni a mintegy négyszázezer fős tagságot tevékenységében, fejlesztéseiben, valamint bürokratikus terheinek enyhítésében is. A 2014-ben átvett falugazdász-hálózat országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton, hatszáznál is több fővel áll a tagok rendelkezésére.

– Két évvel ezelőtt szolgál­tatói hálózat kialakításába kezdtünk annak érdekében, hogy ügyfeleinknek minél kulturáltabb körülményeket és teljes körű szolgáltatásokat tudjunk biztosítani. Az ország több pontján hoztunk létre szolgáltató központokat, amelyek sorát továbberősíti a Nógrád megyei igazgatóság, valamint falugazdász iroda megújítása – fogalmazott az elnök. Immáron a palóc fővárosban is modern környezetben fogadhatják a térség gazdálkodóit.

Szandai József, a NAK megyei elnöke kiemelte: a falu­gazdászok szerepe fontos, mert többek között gyűjtik az állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárás okozta károk fel­mérésében, különböző igazolásokat állítanak ki, valamint elintézik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyeket is. A szervezet ezáltal eddig egymilliárd forintot spórolt meg a gazdálkodóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában