Nógrád megye

2018.02.09. 16:54

Átadják a 21-es főút két újabb szakaszát

Várhatóan február első felében hivatalosan is átadják a forgalomnak a 21-es út két újonnan négynyomúsított szakaszát. Immár a Szurdokpüspöki–Pásztó, valamint a Pásztó–Mátra­szőlős–Tar szakasz is jogerős ideiglenes forgalomba helyezési engedéllyel rendelkezik. Itt már közlekedhetnek az autósok.

Gerhát Karina

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Szurdokpüspöki és Pásztó közötti, valamint a Pásztó–Mátraszőlős–Tar szakasz esetében a tervezettnél jóval gyorsabban halad a kivitelezés.

A mátraszőlősi szakaszon július 2. a beruházás szerződéses határideje, a hollókői elágazó környékének aszfaltcsíkján pedig idén májusi az eredeti befejezési céldátum..

A fentiekben említett szakaszokon az út, illetve a harminc méter alatti műtárgyak ideiglenes, míg a harminc méter felettiek már végleges forgalomba helyezési engedéllyel rendelkeznek – közölte portálunkkal Karcagi Orsolya.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette, ezeken a szakaszokon már közlekednek az autósok. Az ünnepélyes átadás február első felében várható.

Zöldterületen halad egy új szakasz

A kapcsolódó beruházásról nyilvánosan elérhető dokumentációból kiderül, a Mátraverebélyben kialakítandó körforgalomból új nyomvonal indul a település és a főút által közrezárt zöldterületen, és a domboldalnál csatlakozik be az úgynevezett régi 21-es Mátraverebély-szentkúti elágazó rövid szakaszába. A települést elkerülő új, összekötő útszakasz mintegy hatszáz méteres lesz. A jogszabályok szerint az ideiglenes forgalomba helyezés mellett még végezhetnek munkát a területen. Azonban ezektől függetlenül az út érintett szakasza biztonsági szempontból már alkalmas a közlekedésre. Az ideiglenesen forgalomba helyezett útszakaszon már kevesebb korlátozással, forgalom elől elzárt területtel találkoznak a gépjárművezetők, a közlekedés körülményei már megközelítik a végleges állapotot.

A 21-es számú főút Tar–Mátraverebély, továbbá Mátraverebély–Bátonyterenye közötti szakaszain a hideg téli időszak alatt az eddig elkészített létesítményen a vállalkozók állagmegóvási munkálatokat végeztek. Ezen kívül a szakemberek a főút jelenlegi burkolatán a közúti forgalom fenntartásához szükséges tevékenységeket is elvégezték. Ilyenek voltak például a kátyúzás, a jelzőtáblák és az ideiglenes forgalmi rend jelzésrendszerének tisztítása.

Karcagi Orsolya elmondta továbbá, januárban ismételten megkezdték az anyagbeszállításokat. Útépítési munkálatok – töltés- illetve pályaszerkezet-építés – nem történtek.

A 21-es számú főút Tar–Mátraverebély közötti szakaszán a vállalkozó a gázközművezetékek átépítési munkáinál a felhagyásra kerülő részek, valamint a Tar településhez tartozó Köves-tető sziklarész bontását, továbbá az el­készülő sziklarézsű stabilizálását és bevédését folyamatosan végezte. Ezen kívül a műtárgyak egyes elemeinek betonozása, illetve annak előkészítése is szinte megállás nélkül történt. A főút Mátra­verebély–Bátonyterenye közötti szakaszán a korábban már megkezdett közműátépítések – víz-, valamint hírközlési vezetékek – folytatódtak.

Szinte megállás nélkül folyik a munka a 21-es főút mentén – Fotó: Hüvösi Csaba

A kapcsolódó Mátraverebély, valamint a szentkúti kegyhelyhez vezető összekötő út projektje jelenleg előkészítés alatt van, azonban az útépítés engedélyezési tervei már rendelkezésre állnak. Ezen szakaszok befejezése várhatóan 2019 tavaszán történik majd meg.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, a 21-es út Hatvan és Lőrinci közötti négynyomúsításánál, az osztott pályás ideiglenes forgalomterelés bevezetését követően, hamarosan teljes körűen elbontásra kerülnek az ideiglenes forgalomterelő elemek. Végéhez közeledik továbbá az árokburkolás, csakúgy, mint a vadvédő kerítés kialakítása. Ezeken kívül ki­építik a végleges forgalomtechnikai esz­közöket, valamint a növény­telepítési munkálatokat is elvégzik. A szakasz teljes befejezése, illetve átadása ez év tavaszán várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában