Jegyzet

2018.02.21. 10:53

A széppróza ünnepén

József Attila 1905-ös születésének dátuma, április tizenegyedike 1964 óta minden évben egyszersmind a költészet napja is hazánkban. (Egyébiránt azon esztendő tavaszán, március elsején Nógrád elnevezéssel jelent meg először a megye – megváltozott körülmények, feltételek között, más címmel – máig élő napilapja.)

Csongrády Béla

Húsz esztendővel később az is elhatároztatott, hogy szeptember huszonegyedike – Madách Imre Az ember tragédiája című zseniális művének 1883-as színpadi bemutatása tiszteletére – legyen a magyar dráma ünnepe. S ez évtől immár a prózának is van napja: jelesül február tizennyolcadika. 1825-ben ekkor látta meg a napvilágot Jókai Mór, A kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, az Arany ember, az És mégis mozog a föld és sok más halhatatlan regény szerzője. Lehet vitatkozni azon, hogy miért nem valaki más, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, esetleg egy már eltávozott kortárs alkotó nevéhez fűződik ez a nap, Jókai érdemei azonban kétségbevonhatatlanok a magyar modern próza megteremtésében. Joggal emlékezünk rá ilyenformán is, immár évente.

Most már „csak” azt kellene valahogyan elérni, hogy gyakorta terjedelmes módon kifejtett, körmondatoktól sem mentes, de okos, tanulságos gondolatai, hazafias érzelmei el is jussanak napjaink és a jövő – valljuk be: olvasni, pláne hosszan, nem szerető – generációihoz is. Talán ehhez is ad némi ösztönzést, új ötleteket a próza napja.

Fotó: pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában