Fülek

2018.01.16. 12:05

Óvóhelyek a füleki vár alatt

F.z.

Fülek az egyik legrégebbi ismert Nógrád megyei település: feltételezhetően már az alexandriai Klaudiosz Ptolemaiosz is a várost említette a Barbár világ atlasza című munkájában, Filicia alakban.

A múzeum munkatársai vezették a sétát MTI fotó: Komka Péter

A vár a magyar történelemben is kiemelkedő szerephez jutott, legismertebbek a török hódoltság eseményei. Ez idő alatt több, megszállás alá kerülő vármegye is itt tartotta fenn a székhelyét, bár a vár elfoglalása, 1554 után innen is továbbmenekült a helyi közigazgatás. Előbb az észak-nógrádi Divénybe, majd ennek eleste, 1574 után a Zólyom vármegyei Véglesre. A törököktől 1593-ban sikerült visszafoglalni. 1682-ben a Thököly Imrét támogató török és erdélyi csapatok ostromolták Füleket, elfoglalása után pedig lerombolták. Hadászati jelentősége ezzel megszűnt.

A város a várral együtt 1920-ban a csehszlovák állam része lett, 1938 és ’45 között visszatért Magyarországhoz. 1944-ben ásatások kezdődtek itt, amelyek a háborús események miatt félbeszakadtak. Ekkor épülhettek az óvóhelynek használt járatok.

Kiemelt fotó: MTI, Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában