Címszerep

2018.01.24. 13:57

Őszinte érzelmekből fakadnak a főhős tettei

Bár az első, 2012 májusi előadásban még nem szerepelt Máté Krisztián, a 2013 nyári Shaw-darab, a Sosem lehet tudni színre vitele óta meghatározó módon van jelen a Zenthe Ferenc Színház szinte valamennyi produkció­já­ban.

Tehetségének, felkészültségének sokféle módon adta tanújelét, de különösen emlékezetes alakítást nyújtott Molnár Ferenc A testőr, illetve Illyés Gyula Kegyenc című darabjának főszereplőjeként.

Ezúttal, a 2018-as esztendő első bemutatója során Susán Ferenc rendező a Tóth Ede–Örkény István jegyezte vígjátékban, A falu rosszában a címszereplő Göndör Sándor alakjának a megszemélyesítését osztotta Máté Krisztiánra.

A salgótarjáni gyökerű, a nógrádi megyeszékhelyhez ezer szállal kötődő színművész elmondta, hogy az eddigiekben rábízott különböző feladatokat mindig a legjobb tudása szerint igyekezett megoldani, s úgy magáévá tenni az általa megformált figurákat, hogy felkeltse, fenntartsa a nézők érdeklődését és alkalmasint kiváltsa szeretetüket is. Jelenlegi szerepében a bohémság, a nem ritkán duhaj, zabolátlan, a befogatlan csikó módjára viháncoló karakter érzékeltetésének lehetősége fogta meg.

A színész olvasatában Göndör Sándor mindent nagyon és lehetőleg azonnal akar. Mindig önmagát adja, még nem „tanult meg” színlelni, mást mondani, tenni, mint amit gondolatai, érzelmei diktálnak számára. Máté Krisztián szereti ezt a figurát – mert ő ugyan alapvetően másfajta személyiség –, de esetenként saját magában is fel-felfedez némi önsorsrontó hajlamot.

A darabot számára is különösen az teszi izgalmassá, hogy az eredeti, Tóth Ede-féle változatot Örkény István a rá jellemző sajátos nézőpont, ábrázolás­mód szerint dolgozta át. Máté Krisztián első­sorban prózai színész, de tanult, s – úgy gondolja – valamelyest tud is énekelni. Annyira legalábbis, amennyire ebben a darabban szükség van. Azt kifejezetten élvezi, hogy élő zenei kísérettel kell énekelnie.

Fotó: P. T. L.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában