Nógrád megye

2018.01.31. 16:43

Négyszer több a beteg, mint egy héttel ezelőtt

Az előző hetihez képest jelentősen emelkedett az influenzában megbetegedettek száma Nógrádban – közölte a Nógrád Megyei Hírlappal Bertókné Tamás Renáta.

G.K.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője hozzátette, az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az év negyedik hetében – január 22–28. között – 342 beteg fordult doktorhoz influenzaszerű tünetekkel. A legutóbbi tájékoztatásunkkor ez a szám még csak 85 volt.

Bertókné Tamás Renáta elmondta, területi megoszlás szerint a kelet-nógrádi járásokban figyelhetünk meg erőteljesebb betegségnövekedést.

A legtöbb páciens változatlanul a 14 év alatti, illetve a fiatal felnőtt korosztályból került ki. A betegek 34,8 százaléka 14 éven aluli, 23,2 százaléka 15-24 esztendős, 14,5 százaléka 25-34 éves, 18,8 százaléka 35-59 esztendős, 8,7 százaléka pedig 60 éven felüli.

Ha mégsem enyhülne…

A szövődménymentes influenzát elegendő tüneti szerekkel – láz- és fájdalomcsillapítók – kezelni, valamint vitaminokat is szedhetünk – mondta el Bertókné Tamás ­Renáta. Ha azonban a tünetek három-négy napig nem enyhülnek, vagy súlyosabbá válnak, esetleg az átmeneti javulás után visszaesést tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz a gyógyszeres kezelés érdekében.

Ebben a szezonban a megbetegedések száma először lépte át a járványküszöböt. Az elmúlt héthez képest közel 306 százalékkal nőtt az orvoshoz fordulók száma.

A járványügyi osztályvezető hozzátette: az előző hetekben az volt a legfőbb kérdés, hogyan kerüljük el az influenzát. Most azonban már arra kell választ adni, hogy mit tegyünk akkor, ha mégis megfertőződtünk és ágyba döntött minket a betegség. Ez ­utóbbi kifejezés utal arra, amire ilyenkor leginkább szükségünk van: a pihenésre. Ebben az állapotban nem érdemes erőltetni a munkát, az ágynyugalom ugyanis segít abban, hogy az energiánkat a gyógyulásra fordítsuk. Ráadásul így még a környezetünket sem fertőzzük meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában