Tárlat

2018.01.27. 20:38

„Itáliában jártam”: emlékek képeken

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár képzőművészeti tárlatainak sorában legutóbb Antal József Itáliában jártam című kiállítása kapott helyet.

CS.B.

Az eseménynek sajátos jelleget kölcsönöz, hogy a földrajz–rajz szakos művésztanár nyugdíjba vonulása előtt huszonkét esztendeig dolgozott könyvtárosként az intézményben. Egyébiránt húsz esztendővel ezelőtt ugyanitt volt az első önálló bemutatkozása is az idén éppen hetvenéves alkotónak.

Fotók: Niederland Dávid

Új képeinek témáját jelzi a kiállítás címe, amely azonban nem a teljes Olaszországra vonatkozik, hanem a toszkánai részre, minthogy leánya egy évtizeddel korábban oda ment férjhez. Antal József nyilván többször is járt ott látogatóban és a rengeteg élménynek értelemszerűen csak egy kis töredékét volt képes lefesteni, és még kisebb hányadát a nyilvánosság elé tárni.

A közönségsikert aratott tárlaton láthatók firenzei, ve­lencei, tengerparti fogantatású, konkrét tájakat, házakat, virágmotívumokat ábrázoló művek éppúgy, mint a hely inspirálta hangulatokat megörökítő, elgondolkodtató képek. Ilyen az Esti áhítat vagy éppen a Harmónia című festmény. Valamennyi igazolja Antal József művészi hitvallását a természetszeretetről, az emberi környezetről, amelyet örök, kiapadhatatlan forrásnak tekint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában