Járvány

2018.01.26. 16:09

Influenza: egyre több a beteg

G. K.

Emelkedett a megbetegedések száma a megyében, de influenzajárványról még nem beszélhetünk – közölte lapunkkal Bertókné Tamás Renáta.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője hozzátette, az influenza-figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján ez év harmadik hetében – január 15–18. között – 85 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

– Területi megoszlás szerint a kelet-nógrádi járásokban figyelhető meg erőteljesebb növekedés – mondta. – Közösségi halmozódást nem jelentettek egyik területről sem. A legtöbb páciens változatlanul a 14 év alatti, illetve a fiatal felnőtt korosztályból került ki.

Bertókné Tamás Renáta hozzátette: az influenza cseppfertőzés útján, köhögéssel, tüsszentéssel, vagy beteg személlyel való közvetlen érintkezéssel terjed. Lappangási ideje egy-két nap, amikor a fertőzött ember még nem beteg, de már szórja a vírust, így veszélyes a környezetére. A megelőzésre biztos módszer nincs, viszont a szövődmények, olykor súlyos megbetegedések valószínűségét nagymértékben csökkenthetjük három módszer együttes alkalmazásával.

Egyrészt az időben beadatott influenza elleni védőoltással, másrészt, ha elkerüljük azokat a helyeket és helyzeteket, ahol fertőző beteggel léphetünk kapcsolatba – amit a mindennapokban nehéz megvalósítani –, harmadrészt pedig a személyi higiénével, nagyon gyakori kézmosással és lehetőség szerint a kézfogás mellőzésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában