Salgótarján

2018.01.30. 13:50

Így rontják a levegőt

Szélcsendes időben a domborzati adottságok miatt könnyen megül a szennyezett levegő Salgótarjánban. A belvárosban inkább a közlekedés, a peremterületeken a fűtés rontja a levegőt.

Munkatársainktól

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazolta, hogy rákkeltő, adataik szerint nyolc halálesetből egyet a légszennyezettség okoz – mondta el portálunknak Bertókné Tamás Renáta. A Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője hozzátette: a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdek. Az elmúlt években elkészített országos vizsgálatok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kis méretű szálló por kibocsátásához legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, mintegy 70 százalékkal. Ehhez lényegesen kisebb részt tesz a fő problémaforrásnak gondolt ipar – hét százalékot, – a közlekedés pedig tízet.

Az égésből származó, szén­alapú részecskéknek alapvetően gyulladást előidéző hatásuk van az emberi szervezetre – mondta el Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. Hozzátette: a porrészecskékhez kötődő nitrátok, szulfátok és kloridok kevésbé mérgezőek, de hatásuk egyáltalán nem elhanyagolható. A porrészecskék felületén a mérgező anyagokon kívül baktériumok, vírusok és gombák is megtapadhatnak, így könnyen bejutnak a szervezetbe a légutakon keresztül. Hozzátette: a belélegzett por méretétől, minőségétől és a felületükön megkötött anyagok tulajdonságaitól függően különböző betegségek, szilikózis, azbesztózis, kender- és pamutláz alakulhat ki.

Kiemelt fotónkon: Szájmaszkban a megyeszékhely központjában. Ezen a területen, lévén távfűtés, inkább a kipufogógáz a gond – Fotó: Niederland Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában