Hollókő

2017.11.16. 11:53

30 éve a világörökség része

Az első magyar helyszínek világörökséggé nyilvánításának harmincadik évfordulóját ünnepelték csütörtökön Párizsban, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO székházában.

Fotó: Bakos László

Magyarországnak az UNESCO melletti Állandó Képviseletének meghívására az ünnepségen a tagországok képviselői mellett megjelentek az ENSZ szakosított szervezetének fontosabb vezetői, többek között Stanley Mutumba Simataa, volt namíbiai kommunikációs miniszterhelyettes, a közgyűlés elnöke és Mechtild Rössler, az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatója.

Magyarországi helyszín először 1987-ben került a UNESCO 1972-ben alapított világörökségi listájára: a fővárosi Duna-part látképe és a Budai várnegyed, valamint Hollókő ófalu és környezete lett a világörökség része. Jelenleg nyolc magyar helyszín szerepel a listán. Jövőre három másik országgal közösen pályázik Magyarország a római határerőd-rendszer, a limes világörökségi helyszínné nyilvánítására.

Hollókő 1973-ban Fotó: Fortepan

 

- Ezen esemény keretében szerettünk volna köszönetet mondani az UNESCO-nak az eddigi együttműködésért és kiemelni a Világörökségi Egyezmény jelentőségét, amelynek Magyarország olyan nagy jelentőséget tulajdonít, hogy külön törvényben szabályozza a világörökség védelmét – hangsúlyozta a rendezvény után az MTI-nek Latorcai Csaba.

Emlékeztetett arra, hogy a világörökségi területek fokozottabb védelmét célozza az a parlament elé beterjesztett jogszabálytervezet, amely a világörökségi helyszínen található ingatlanok tekintetében – a lakóépületek és a termőföldek kivételével – az állam részére elővásárlási jogot alapítana. A javaslat a Nemzeti Földalapról szóló törvényt és a világörökségről szóló törvényt módosítaná azzal a céllal, hogy a világörökségi helyszín oltalom alá tartozó egyes ingatlanokat további jogi védelem alá vonja.

Hollókő napjainkban Fotó: Bakos László

 

Mit is jelent a világöröség részének lenni?

A Világörökségi listára olyan kulturális és természeti helyszínek kerülhetnek fel, amelyek az egész emberiség számára jelentőséggel bírnak és azokat meg kell őriznünk a jövő nemzedéke számára. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és 1987-ben, a Kínai Nagyfal, a Pisai Ferdetorony vagy Velence városa mellé Hollókő ófaluja és a Budai vár is felkerült a listára.

 

 

Forrás: MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában