Mindenszentek

2017.10.31. 13:54

Mindenszentek napján a kegyelet virágaival emlékezünk

Nagy forgalom várható a temetőkben és környékükön a napokban. Az alábbiakban a nógrádi városok temetőinek mindenszentek és halottak-napján való nyitvatartását vettük sorra, a forgalmirend-változásokkal együtt.

Fotó: Hűvösi Csaba

Fotó: Hűvösi Csaba

Salgótarjánban a sírkertek hosszabbított nyitvatartással fogadják az érkezőket, 7-től 20 óráig tartanak nyitva. A salgótarjáni központi temetőbe délig lehet gépjárművel behajtani, a várhatóan nagy gyalogos forgalom miatt. Kivétel ez alól a mozgáskorlátozottakat szállító autók képeznek, illetve a behajtási engedéllyel rendelkezők.

Rétságon, csakúgy, mint egész évben, a nap 24 órájában látogathatók a temetők. Balassagyarmaton forgalomkorlátozásra számíthatnak a temetőlátogatók, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint november 1-jén 8-tól 20 óráig a Patvarci úton, a Temető út kereszteződésétől a Jókai Mór utca kereszteződéséig, a Jókai utca felé csak egy irányban közlekedhetnek majd.

A bátonyterenyei városüzemeltetés osztályvezetője, Kerekes László arról számolt be, hogy a település sírkertjei estig nyitva lesznek, forgalomkorlátozás pedig nem várható. A pásztói városi temető sírjai 17 óráig látogathatók. A szécsényi temető gondnoka, Daróczi Tibor lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a városi temető kapuja a késő estig nyitva lesz, hiszen sokan csak ilyenkor tudnak megemlékezni szeretteikről. Hozzátette, hogy a közbiztonságra és a forgalmi rendre a rendőrség, a polgárőrség és ő maga is folyamatos járőrözéssel fog figyelni.

Fontos az elővigyázatosság Mindenszentek idején is!

November elején minden évben előfordulnak temetőtüzek, vagy olyan lakástüzek, amelyeket kegyeleti gyertya okozott – tájékoztatta lapunkat a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Angyal Eszter elmondta: Mindenszentek idején és Halottak-napján gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek közöttünk. Sokan nem csak a temetőkben, hanem otthon is gyertyákkal, mécsesekkel emlékeznek elhunyt szeretteikre, illetve egyre többen töklámpást is készítenek. Az évnek ebben a szakaszában gyakran riasztják a tűzoltókat temetőben keletkezett tűzhöz, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.

– November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet – mondta Angyal Eszter. – Az esetek többségében néhány ezer forintnyi kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya okoz lakástüzet, ami már jelentős kockázatot is hordoz.

A tűzesetek oka, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A szóvivő hozzátette: a tüzek megelőzhetőek azzal, hogy a szabadban mécsestartót használunk, a sírtól való távozás után pedig eloltjuk a lángot. A Halloween alkalmából készített töklámpásokat és a kegyeleti gyertyákat is biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi.

Fotó: police.hu

Rendőrök segítik a közlekedést Nógrád megye közútjain

A mindenszentek és halottak napja alkalmából elhunyt szeretteinkre emlékezünk és ezért Nógrád megyében is sokan útra kelnek. A napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és rendőrkapitányságainak illetékességi területén közlekedők a közutakon, valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak. A közterületi jelenlét ilyenkor elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek. Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve egyes helyszíneken forgalomkorlátozást rendel el.

A rendőrség ajánlásai:

 • Kérjük, hogy figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt tájékozódjanak a várható változásokról!
 • Biztonságuk érdekében indulás előtt ellenőrizzék, ellenőriztessék a gépjármű műszaki állapotát! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrizés és a karbantartás!
 • Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a rendőrség ebben az évben is meghirdette a „Látni és Látszani 2017 – egymásért” elnevezésű kampányt. A programban a gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át a járműveik világítóberendezését és ellenőriztethetik a látásukat.
 • Bővebb információk a www.police.hu, a www.baleset-megelozes.eu, valamint a www.latnieslatszani.hu weboldalakon találhatóak. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg az oldalakat, éljen a felajánlott lehetőségekkel, és nem utolsó sorban vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat!
 • Minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe!
 • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak!
 • A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Fontos, hogy amennyiben az esti órákban közlekednek, gondoskodjanak megfelelő láthatóságukról a közlekedés többi résztvevője számára.
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában