Arany 200

2017.10.04. 23:35

Megyénkben állomásozik az Arany 200 busz

Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a megyeszékhelyre érkezett tegnap az Arany 200 busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelyének parkolójában látható. A manuális és digitális eszközökre építő, egyedi látványvilágú kiállítás még ma is várja az érdeklődőket.

SCSE

 

Különleges irodalomélményhez juthatnak az érdeklődők
(Fotók: Hüvösi Csaba)

Salgótarján. A Petőfi Irodalmi Múzeumban idén májusban nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív tárlat. Az „Önarckép álarcokban” nevet viselő, az iskolai oktatást kiegészítő kiállítás országosan utazó változata is elkészült. Az e célra átalakított Arany 200 busz július óta járja hazánkat és a határon túli magyarlakta vidékeket, előreláthatóan jövő év június végéig. A manuális és digitális eszközökre építő, egyedi látványvilágú tárlatnak köszönhetően különleges irodalomélményhez juthatnak a látogatók.

Az elmúlt nyári időszakban elsősorban kulturális rendezvényeken, fesztiválokon volt jelen a rendhagyó kiállítás. 2017 őszén és 2018 tavaszán a magyarországi és a határon túli területek iskolái, könyvtárai, művelődési házai és múzeumai igényelték az Arany 200 buszt, számos településen a helyi évfordulós rendezvényekhez kapcsolódóan.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. A beépített digitális eszközök pedig Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére éppúgy lehetőséget nyújtanak, mint verseinek élvezetére vagy éppen a szórakoztató játékra. A busz mellett a látogatóknak lehetőségük nyílik Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. Emellett minden utas kap egy buszjegyet is. A kiállítás látogatása, a kérhető tárlatvezetés és foglalkozás ingyenes.

Takács Erika tárlatvezető lapunk érdeklődésére elmondta, Magyarország leglátogatottabb kiállításáról van szó. A napokban Pásztón állomásoztak, a megyeszékhelyen pedig kétnapos a program, ennek értelmében még október 4-én, szerdán is fogadja a kicsiket és nagyokat 8 és 18 óra között az Arany 200 busz. A továbbiakban Szlovákia, Fülek és Alsósztregova lesz az útirány, majd visszatér a mozgó kiállítás Nógrád megyébe, Csesztvére és Balassagyarmatra.

Látogatásunk alkalmával általános- és középiskolás diákokkal, valamint a tanáraikkal találkoztunk, félóránként váltották egymást az előre bejegyzett csoportok. A fiatalok izgalmas, interaktív kiállítást láthattak, mindannyian pozitív tapasztalatokról számoltak be.

SCSE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában