Helyi közélet

2017.09.14. 13:26

Megyénkben is nemzeti ügy a honvédelem

SzP

A József Attila Művelődési és Konferencia Központ klubtermében Nógrád megye első hét önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonája egy ünnepélyes keretek között aláírt szerződéssel csatlakozott a Magyar Honvédség állományához. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat célja, hogy a hozzá csatlakozó civilek az ország – köztük megyénk – valamennyi járásában rendelkezésre álljanak, legyen az katasztrófavédelmi, vagy akár honvédelmi típusú fenyegetettség.

[caption id="" align="alignright" width="300"] – Magyarországnak szüksége van önkéntes tartalékosokra – emelte ki Gáspár M. Levente(Fotók: Niederland Dávid)[/caption]

NMH-információ. Gáspár M. Levente alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) toborzó és érdekvédelmi osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túlmenően a felkészült, kiképzett és sokoldalú tartalékos erőn nyugszik.

– Magyarországnak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk vagy éppen felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját, s vészhelyzetben sem hátrálnak meg attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak az országnak – ismertette az alezredes.

Az ünnepélyes keretek között megrendezett szerződéskötéssel hét megyei önkéntes – Brezóczki Csaba, Kontra Szabolcs, Mérai Tibor, Pál Annamária, Szedlák István, Széles Attila és Tóth Zoltán – esküdött fel a haza védelmére. További tizenegy területvédelmi tartalékos pedig a napokban, Ecsegen írta alá területvédelmi tartalékos megállapodását.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Peszeki Tamás alezredes üdvözli az újdonsült önkéntes tartalékosokat[/caption]

Peszeki Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 3. Katonai Régió parancsnoka kifejtette, hogy szűkebb hazánk tizennyolc vállalkozó szellemű „katonája” Nógrád megyei viszonylatban úttörőnek számít az önkéntes rendszerhez való csatlakozással. Országos viszonylatban ugyanis a tartalékos rendszerek kiépítése májusban kezdődött el, s ennek szellemében már több megyében megköttettek az első szerződések az elhivatott civilekkel.

– A cél az, hogy az ország – s benne Nógrád megye – valamennyi járását olyan kiképzett és felkészített katonai kötelék erősítse, amely szükség esetén helyben áll rendelkezésre – nyilatkozta a parancsnok.

A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzésben részesülnek, amely jelentősen hozzájárul a helyi közösség védelmi képességének növeléséhez mind katasztrófavédelmi, mind honvédelmi típusú veszélyeztetettség esetén is. A felkészítések alkalmával átadott elméleti tudás pedig a hétköznapok során, a polgári életben is jól alkalmazható.

– Az elérendő végső cél, hogy hazánk megyéiben ne legyen olyan járás, amely nem rendelkezik jól felkészített, területvédelmi tartalékos erővel – zárta szavait Peszeki Tamás.

Palchuber Kinga A Magyar Honvédség

Az első magyar honvédsereg 1848 nyarán alakult meg, amely az évek során számos változáson esett át. Ma is használt hivatalos nevét – a Magyar Honvédséget – 1990 márciusában vette fel. A honvédek összlétszámát az Országgyűlés 2013-ban egy határozatban 29 700 főben maximálta, amelyből összesen 8845 altiszt és 5690 tiszt lehet a hadseregben. Az összlétszám legfeljebb 30 százaléka lehet a legénységi állomány. A civil kormánytisztviselők, közalkalmazottak és egyéb munkavállalók köre a honvédségi teljes létszám maximum negyede lehet. Salgótarjánban, a Bartók Béla út 10. szám alatt működik a 3. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, ahol bárki, aki elkötelezett a haza védelme érdekében beadhatja csatlakozási szándékát a honvédelem állományához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában