Helyi közélet

2017.08.22. 06:27

Testvértelepüléseikkel együtt ünnepeltek

fenyvesi

Szombaton délelőtt a községháza előtti kis, árnyas parkban vette kezdetét a hét végén az idei falunap eseménysorozata. Urbán Angéla műsorvezető a program rövid ismertetését követően köszöntötte Seres Tibor ezredest, a megyei katasztrófavédelem igazgatóját, a Pásztói Rendőrkapitányság képviseletében Buga László őrnagyot, a házigazda község plébánosát, Menyhárt Jánost, továbbá a Héhalom testvértelepüléseiről érkezett vendégeket. A kárpátaljai Tiszacsomáról Kovács Szvetlana polgármesterasszony, a felvidéki Ipolyságról Hammersmidt Béla alpolgármester jött el. A rendezvényen ott volt még Székelyhíd polgármestere, Bíró Csaba is. Ezután felkérte ünnepi köszöntője megtartására Bakos József polgármestert.

Héhalom.

– Szent István óta a történelem arra tanít minket, hogy nekünk csak együtt, egy közösségként lehet jövőnk. A mi nemzedékünk felelőssége az, hogy egy jobb állapotú világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak, mint ahogy, azt kaptuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Bakos József polgármester szegte meg az új kenyeret[/caption]

Felelősséggel és igaz szívvel óriás dolgok születhetnek e kis helyen is, ezért épül fel minden évben nálunk Böllérfalva, ezért lett tűzoltószertárunk, rendbetett Szolgáltatóházunk. Írjuk tehát tovább a jövőnket, nagyobb tisztelettel és szeretettel, utat mutatva a jövő generációjának és azoknak, akik még ma nem hisznek bennünk és talán magukban sem! Óvjuk, védjük, becsüljük meg egymást, hisz ez a kötelességünk és ezt kívánja tőlünk Szent István királyunk is.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Több évtizedes önzetlen gasztronómiai segítségéért Bodrogi István Héhalom Község Díjban részesült[/caption]

Isten áldjon meg minden héhalmit! Isten áldjon meg mindannyiunkat! – mondta köszöntőjében Bakos József.

Ezt követően a felvidéki Ipolyságról érkezett Hammersmidt Béla alpolgármester  jókívánságát tolmácsolta a héhalmiaknak, majd Béres Csaba, az erdélyi Székelyhíd polgármestere emelkedett szólásra.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Árnyas helyen vette kezdetét a falunap eseménysorozata[/caption]

– Hazajöttem és itthon érzem magam. Hálával tartozom Böjte Csaba testvérnek, aki által idén már másodízben járok ezen a településen. Hálás vagyok neki, hogy ilyen emberekkel hozott össze. Mi sem szentebb annál, minthogy egy szent ünnepen egy szent által összehozott közösségben együtt tudunk lenni, együtt tudunk örülni, amikor a határon túlról érkezünk az anyaországba és ilyen fogadtatásban lesz részünk, akkor úgy érezzük, hazajövünk! – mondta.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] „Hazajöttem és itthon vagyok” – kezdte köszöntését Bíró Csaba, Székelyhíd polgármestere[/caption]

A köszöntéseket követően Jakubné Szita Marianna Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című versét szavalta el, a helyi Kisboldogasszony egyházi kórus Bárdos Lajos: Igaz hitnek című szerzeményét adta elő, majd Menyhárt János plébános megáldotta, Bakos József polgármester pedig megszegte az új kenyeret.

A községháza előtti pódium egy időre kiürült, ugyanis a helyi polgárőrség útvonal biztosítása mellett a megjelentek átvonultak a szolgáltatóházhoz, ahol Oláh Norbert képzőművész, illetve helyi tanítványainak munkáit, falfestményeit tekinthették meg a részvevők.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A Kisboldogasszony egyházi kórus[/caption]

Az épület homlokzatára palóc motívumokon alapuló virágmintákat az oldalfalon pedig egy szüreti felvonulást festettek fel, háttérben Héhalom jelképeivel. A felsorakozott nézősereg előtt Menyhárt János plébános megáldotta az épület festményeit, majd a művész jelenlétében tartott beszéde során a polgármester megjegyezte: rendkívül büszke arra, hogy Héhalomban ilyen értékek vannak!

A délelőtt ünnepi eseménye újfent a községháza előtti kis parkban folytatódott, ahol Urbán Angéla felolvasta a helyi díjazással kapcsolatos önkormányzati rendeletet, majd az idei díjazottak rövid életútját ismertetve szólította ki Héhalom község kitüntető cím átvételére Bodrogi István nyugalmazott pásztói rendőrezredest, gasztronómust, Fendrik Zoltán talajmechanikust, a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökhelyettesét és Brhlik-Molnár Bernadett óvónőt, szociálpedagógust.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A szolgáltatóház homlok és oldalfalát a jövőben Oláh Norbert és más helyi alkotók festménye díszíti[/caption]

A díjátadást követően a könyvtárban Szigetvári Dorina, az egri Eventus Művészeti Iskola tanulójának festménykiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Délután a sportpályán folytatódott a nap eseménye, ahol kirakodóvásár, íjászat, trambulin, csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtogás és játszóház is várta az egyre növekvő nézősereget.

Időközben a csécsei falunapról megérkezett Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor a megyei közgyűlés elnöke. Tucatnyi környékbeli polgármester jelenlétében tartották meg ünnepi köszöntőjüket, majd átvonultak a közeli parkba, ahol a testvér települések képviselőivel és a helyiekkel együtt megkoszorúzták Szent István szobrát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Délben mindenkit megvendégeltek egy tál toros káposztával[/caption]

Ezt követően hirdették ki a „Tiszta udvar, rendes ház” pályázat végeredményét, ahol Szita Zsolt nyert, Gódor Róbert és Fábrik Istvánné portája előtt. A főzőverseny elsőségért járó díjat a pásztói Bodrogi István által vezetett zsűri Gódor Róbert és csapatának ítélte oda.

Az idei falunapon a szervezők elsősorban a helyi kötődésű amatőr csoportoknak: Csodavarázs Színjátszó kör, Zabka Néptánccsoport, Héhalmi Boszik, Berki Mária, 8Th PUB és a Szabad Élet együttes adtak bemutatkozási lehetőséget. A falunap eseménye késő este látványos tűzijátékkal ért véget.

Cz. Zentai József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában