Helyi közélet

2017.08.24. 05:24

Településünnep kenyérszenteléssel, kitüntetéssel és sztárvendéggel

fenyvesi

Ismét megrendezték Etesen az államalapításunk ünnepéhez kapcsolódó falunapot. A program labdarúgó emléktornával, valamint a szabadban készített különleges ételek főzőversenyével kezdődött. A kora délutáni órákban hivatalosan is megnyitották az eseményt, amelyen Lénárt Dezső polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Kapás Attila plébános megszentelte az új kenyeret, majd meg is szegték azt. A rendezvény keretein belül átadták az „Etes Községért Emlékplakettet” is, amelyet idén Pirk Józsefné vehetett át. Mindezek után pedig a kulturális programok vették át a főszerepet. Az este sztárvendége a harmonikájával érkező Márió volt.

Etes. Az ünnepi falunap az immár hagyománnyá vált labdarúgó emléktornával kezdődött, amelyen hat baráti társaságból álló csapat találkozott egymással egy-egy mérkőzés erejéig. Ezzel párhuzamosan zajlott a szabadban főzött különleges ételek versenye is, amelyet immár hatodik alkalommal rendeztek meg.

A kora délutáni órákban Lénárt Dezső polgármester nyitotta meg a rendezvényt.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Lénárt Dezső polgármester szegte meg az új kenyeret. A háttérben Kapás Attila plébános és Kémeri Judit, a rendezvény főszervezője[/caption]

Köszöntőjében elmondta: az államalapítás ünneplése nem történhet meg anélkül, hogy ne emlékeznénk meg első nagy királyunkról, azaz Szent Istvánról. Az akkori időben neki volt egyedül bátorsága ahhoz, hogy hazát teremtsen népének, nemzetét pedig a keresztény nyugati országok mintáját alapul véve vezesse tovább.

A falu első embere úgy gondolja, mindez egy rendkívül bátor tett. Éppen ezért megérdemli, hogy nevét sosem felejtsük el. Hozzátette, az államalapítás mellett az új kenyér is fontos szerepet kap ezen a napon. Ilyenkor még inkább gondolnunk kell azokra, akik nélkül ez nem kerülhetne az asztalunkra.

– Végezetül pedig minden jelenlévőnek és hozzátartozójának azt kívánom, soha ne keljen nélkülözniük ezt a mindennapi eledelt – zárta szavait Lénárt Dezső.

Ezen gondolatok elhangzása után Kapás Attila szólt az egybegyűltekhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Pirk Józsefné – Marika néni – könnyeivel küszködve köszönte meg az elismerést[/caption]

– Bizonyára kevesen tudják, hogy mióta is fordítunk különös hangsúlyt augusztus 20-ra – kezdte a plébános. Kifejtette, ez a legősibb magyar ünnepünk. Szent László volt az, aki 1083-ban szentté avattatta Istvánt, azon évtől kezdve emlékezünk meg első nagy uralkodónkról. Ez egyházi eseményként vonult be a történelembe, később pedig az egész állam magáénak tulajdonította.

Kitért arra is, hogy a kenyérszentelés igazából még csak a 20. század vívmánya. Ez emlékeztet minket a mindennapi eledelre, és arra is, hogy az milyen nehézségek árán kerül az asztalunkra.  Először is szükséges hozzá a kedvező időjárás, ami nem rajtunk, halandókon, hanem a Jóistenen múlik, utána pedig jön a sok-sok áldozatos munka. Minderre gyakran nem is figyelünk, természetesnek vesszük, hogy van mit ennünk.

Kapás Attila végezetül arra kért mindenkit, ne feledkezzenek meg azon több millió embertársukról sem, akik otthonában szinte soha nincs kenyér! Mindezek elhangzása után megszentelte mindennapi eledelünket, amit a polgármester meg is szegett, és a jelenlévők között szét is osztottak.

Ezt követően pedig a hagyományoknak megfelelően átadták az „Etes Községért Emlékplakettet”, amelyet idén Pirk Józsefné vehetett át, aki 1946. május 20-án született Pásztón. Családjával 1948-ban költözött Etesre, ahol elvégezte az általános iskolát. A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 1964-ben érettségizett. 18 éves korától vezető óvónőként dolgozott az etesi nevelési intézményben, közben Kecskeméten megszerezte az ehhez szükséges képesítést is. 31 esztendőn keresztül munkálkodott becsületesen, odaadóan, a „mindent a gyermekekért” elv mentén. Az apróságok szerették őt, a szárnyai alatt felnőttek pedig azóta is „Marika óvónéniként” köszönnek neki, a teljes tisztelet megadása mellett.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Márió közvetlenségének és tehetségének egyaránt köszönhetiközönsége lelkesedését[/caption]

A díjat azért hozták létre, hogy ezáltal is elismerésben részesítsék azon etesi lakosokat, akik hosszú időn át kiemelkedő támogatást nyújtottak a közösségi élet szervezésében, valamint mindig segítették az ott élőket. A kitüntetést az alapítvány elnöke, illetve a titkára nyújtotta át. Marika néni könnyeivel küszködve köszönte meg a plakettet.

Ezen megható pillanatok után a kulturális programok vették át a főszerepet, amelyekben minden korosztály megtalálhatta a számára legmegfelelőbb produkciót.

Színpadra léptek ugyanis a helyi óvodások, a KiViSzI Színházi Műhely csoportjának tagjai, a Havanna Táncstúdió Sportegyesület és Bukovics János mesemondó, továbbá Somogyi Katalin operettműsorát, valamint Franczúz Erika zenés előadását is élvezhette a nagyérdemű. Bemutatkozott a Bujáki Aprja-Nagyja Néptánccsoport és a Palóc Virtus KSE is, akik baranta-, illetve tűzzsonglőr produkciójukkal kápráztatták el az egybegyűlteket. Az est fénypontja a harmonikájával érkező Márió volt, aki legismertebb slágereit vitte el a nógrádi faluba. A rendezvény a mintegy 15 percen át tartó tűzijátékkal zárult.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában