Helyi közélet

2017.08.18. 05:18

Szociális foglalkoztató lesz Gyarmaton

fenyvesi

A város újabb középületébe költözhet élet nemsokára, hiszen az önkormányzat komoly elképzeléseket fogalmazott meg a Kóvári úton található egykori nyugdíjas klub épületével kapcsolatban.

Balassagyarmat. Jelenleg igen elszomorító látványt nyújt a település központjának a szomszédságában, a Széchenyi és Hétvezér utcák közötti szakaszon, a Cseperedő óvoda mellett található egykori nyugdíjas klub ingatlana. Az elmúlt két évtizedben nem csupán a növényzet burjánzott szerteszét az udvaron, hanem a ház állaga is rendkívül leromlott, omladoznak a falak, elavultak a nyílászárók, több helyen, sok sebből „vérzik” a lakók nélkül tátongó épület. Amikor az önkormányzat néhány évvel ezelőtt elkezdte a saját tulajdonban lévő belvárosi ingatlanok hasznosítását, a megszépült Civitas Fortissima téren indították el a felújítási, korszerűsítési folyamatokat, és innen haladnak fokozatosan kifelé. Természetesen ezekhez a munkálatokhoz a megfelelő forrásokat is társítani kell, és szerencsére mindig akadnak olyan központi források, pályázati alkalmak, amelyekből a szükséges költségek biztosíthatóak. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) legutóbbi kiírásának jóvoltából közel százmillió forinthoz jutott a pályázó Balassagyarmat Kistérség Többcélú Társulása, amelynek a város a munkaszervezete, és így sorra kerülhet ennek az épületnek a fejlesztése is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Az egykori nyugdíjas klub épülete[/caption]

– A terveink szerint itt egy mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élő emberek és szenvedélybetegek számára látogatható nappali foglalkoztatót létesítünk, határozottan nem egészségügyi intézmény keretében – fejtette ki a hasznosítási elképzelés részleteit Csach Gábor alpolgármester. – Sajnos ezeknek a testi és lelki értelemben sérült személyeknek eddig alig, vagy egyáltalán nem adódott alkalmuk arra, hogy mindennapjaikat nyugodt, gondozott, kényelmes környezetben és társadalmilag is hasznos tevékenységgel töltsék el. Szeretnénk itt nekik olyan lehetőségeket biztosítani, például kézműves foglalkozásokkal, egyéb értéket teremtő munkavégzéssel, amelynek során társaságban lesznek, beszélgethetnek egymással, jóval lecsökkentve ezzel a magányos óráik számát. Ezzel természetesen a város szociális létesítményhálózata is szélesedhet, mi több új munkahelyek teremtődnek a foglalkoztató részleg szakemberi, segítő személyzeti hátterének köszönhetően. Bővítjük, és teljes mértékben felújítjuk a házat, ablakok-ajtók kicserélésével, a helyiségek és a falak újrafestésével, a fűtési rendszer és a vizesblokkok korszerűsítésével, a foglalkoztatásokhoz elengedhetetlen eszközök beszerzésével, valamint a terület és a kerítés rendezésével.

A beruházás a megfelelő előkészületek, a szerződések aláírása és a kivitelező kijelölése után várhatóan 2018 tavaszán kezdődhet el.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában