Helyi közélet

2017.08.18. 05:09

Ölelkezzünk sokat az egészségünkért!

magazin01

Kevés annál jobb érzés van a világon, mint amikor az ember szeretettnek érzi magát s viszont szerethet. Az mindegy, hogy párkapcsolatról, szülő-gyermek viszonyról vagy barátságról van-e szó, a lényeg, enélkül nem lenne teljes az életünk. Egyik legáltalánosabb formája az ölelés, amely egyfajta terápia is. Ennek hatására valami megmagyarázhatatlan jó érzés tölt el bennünket, biztonságot, törődést, megértést és szeretetet érzünk. S sokan nem is gondolnánk, milyen pozitívan hat egészségünkre, a megelőzésre és az esetleges betegségek gyógyítására ez az egyszerű dolog.

A fent említett tényekkel mindenki tisztában van, de egy-egy odabújás mögött sokkal több is van, mint azt elsőre gondolnánk. Tudományosan bizonyított, hogy az ölelés okozta pszichológiai változások és élmények azok, amik igazán emberré tesznek minket.

Abban a pillanatban, hogy megölelünk valakit, máris megtettük az első lépést az idegrendszerük egyensúlyba hozásáért. A bőrben lévő apró, tojásforma érzékelők (Vater-Pacini-testecskék) közvetlenül az aggyal vannak kapcsolatban, ezek felelnek az érintés okozta érzetek továbbításáért. Mikor az egyik test a másikhoz ér, az idegrendszer egyensúlyi állapotba kerül.

Napjainkban a legtöbb betegségért a stressz felel, de egy ölelés akár azonnal csökkentheti a szervezetben ennek a szintjét. Hatására ugyanis a testben keringő kortizol mennyisége jelentősen lecsökken, az agyunk megnyugszik és nem gondolunk a stressz okára.

Ráadásul az ölelés hatására a testben megugrik a jó hangulatért felelős szerotonin mennyisége is. A magányos, depressziós emberek esetében ennek szintje általában nagyon alacsony, szakemberek szerint náluk az ölelés akár életmentő is lehet.

Kevés dolog tudja olyan jól ellazítani a testet, mint egy jó alapos ölelés. Tudósok tanulmányaiból kiderül, hogy aki arra vágyik, hogy testében feloldódjon minden feszültség, csak keresnie kell valakit, akivel pár percig ölelkezni tud.

A felsoroltak mellett az érintésnek van még egy csodálatos tulajdonsága. Képes csökkenti a szívritmus zavart, akár a felére is. A szívproblémákkal küszködők örülhetnek ennek, hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy napi pár perc ölelkezés is jótékony hatású lehet.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Nem is gondolnánk, hogy az ölelkezés milyen csodálatos hatással van a szervezetünkre[/caption]

Enyhül a szorongás és az álmatlanság

Az alvászavarok sajnos tucatnyi egészségügyi problémát okozhatnak. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál, akik szorongás miatt nem tudnak elaludni, hatékony lehet, ha súlyokkal ellátott takaróval alszanak. Ez ugyanis olyan érzést kelt bennük, mintha valaki megölelné őket. Nyugtatja az idegeket és beindítja az agyban a szerotonin termelését.

Csökkentheti a halálfélelmet

Az emberek többségére aggasztóan hat a mulandóság gondolata. Ez különösen azokra igaz, akik szoronganak vagy depresszióba estek. Az ölelés feledteti velük ezt az érzést és segít megélni a pillanatot, a szeretetet.

Kevesebb evés, több önbizalom

Előfordul, hogy nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem például azért, mert boldogok vagyunk és épp nem érdekelnek kilóink vagy éppen azért, mert rosszkedv hatalmasodik el rajtunk. Ezt hívják érzelmi evésnek. Tudjuk, hogy az evés oxitocint szabadít fel, ami jó érzéssel tölt el minket és megnyugtat. Ugyanerre viszont az ölelés is képes és nem kell aggódnunk az elhízás miatt sem.

Önbizalom növelő hatással is rendelkezik. Különösen gyerekek esetében érvényesül. Szakemberek szerint az érintés és a szaglás a két legfontosabb érzék az újszülötteknél. A baba érintés útján ismeri fel szüleit, testvéreit. Születésünktől fogva a családtagok érintése mutatja meg leginkább, hogy különlegesek vagyunk és hogy mennyire szeretnek minket.

Azokból a gyerekekből, akiket gyakran megölelnek a szüleik, egészségesebb és boldogabb felnőttek lesznek s az önbizalmukkal sem lesz gond. Kutatások azt is kimutatták, hogy azok, akiket gyakran megölelnek, illetve maguk is gyakran ölelnek meg másokat, emberibbek, segítőkészebbek és jobbak a szociális készségeik is.

Endorfin és boldogság

Az endorfinról bizonyára mindenki hallott már, kevésbé tudományos nevén ugyanis boldogsághormonnak hívjuk. Az elnevezés egy gyűjtőnév egyben, az endogén opioid peptideket takarja. Agyalapi mirigyünkben és a hipotalamuszban, elsősorban izgalmi állapot esetén, de fájdalomérzet, nevetés, meditáció, sőt fűszeres ételek elfogyasztása után is termelődik.

Az endorfinnak igen komoly szerep jut, ez a hormon ugyanis nagyon fontos az idegrendszerünk hatékony működése szempontjából, de a jó közérzetünkhöz, a szülés okozta fájdalmak enyhítéséhez, valamint a boldogságérzethez is nélkülözhetetlen. Emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, sőt lassítja az öregedés folyamatát is.

Így emeljük az endorfinszintet

Az emberek nagy részének általában tartósan alacsony az endorfinszintje, ami levertség vagy depresszió formájában jelentkezik. Léteznek azonban egyszerű és mindenki számára könnyen elérhető megoldások, amelyek sem pénzbe, sem túl sok időbe nem kerülnek.

Az egyik ilyen a sport és az edzés. Aki sportol, tudja, milyen kellemes hangulat árad szét a testben egy-egy megerőltető futás, aerobic vagy bármi egyéb után. Ez nem véletlen, ugyanis a testet ért stressz, a fáradság és a fájdalom hatására megemelkedik az endorfinszintünk, ami fokozza a teljesítményt. Hatása sokáig érezhető, akár órákkal az edzés után is.

Csokoládé, napsütés, nevetés és szerelem

A csokoládéban lévő anyagok hatására öröm és boldogság áraszt el minket, ami az endorfinnak köszönhető. Az étcsokoládé inkább az ajánlott, kis mértékben egészséges is.

A napsütés serkenti az endorfintermelést, nem meglepő tehát, hogy nyáron sokkal jobb a kedvünk, mint télen a szürke időjárásban. Ilyenkor könnyebben jön a jókedv és a nevetés is, amely összefügg a boldogsággal. Éppen ezért emeli is a testünkben a hormon szintjét. A meditáció hasonlóképpen a segítségünkre lehet: a kiegyensúlyozott, békés emberek sokkal boldogabbak.

A szerelem és a tudat, hogy van kihez odabújni, természetesen kulcsfontosságú. A kötődés érzése ugyanis növeli testünkben az endorfint. Minél erősebb ez az érzés, annál több ilyen hormon szabadul fel. Boldogabbak, energikusabbak, kipihentebbek leszünk, ha tartozunk valakihez.

Ölelkezzünk hát sokat, hogy testünk, lelkünk békében legyen!

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában