2017.08.24. 09:49
Málnás finomságok: túróhabtól a házi fagylaltig
Nyersen csipegetve, gyümölcslevesbe főzve, süteményekbe sütve vagy szörpnek elkészítve éppúgy finom a málna, mint koktélok alapanyagaként. A folyton termő fajtája is ízletes finomság, amely magas C-, B1- és B12 vitamintartalma miatt mindenkinek ajánlott. Alábbiakban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyeket még a kezdők is nyugodt szívvel kipróbálhatnak. Sok időt nem igényel a sütés-főzés, a végeredmény sikere azonban garantált.
Málnás túróhab
Hozzávalók:
4 dl habtejszín
50 dkg tehéntúró
4 ek. porcukor
1 citrom héja
35 dkg málna
fél citrom leve
40 dkg mandulapehely
Elkészítés:
A habtejszínt felverjük és hozzáadjuk a túrót, a porcukrot és jól összedolgozzuk. Belereszeljük a citrom héját és összeforgatjuk. A málnából a díszítéshez félre rakunk pár szemet, a többit összenyomkodjuk villával és hozzáadjuk a citromlevet. A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítjuk. Rétegenként poharakba adagoljuk a krémet. Az aljára egy réteg túró megy, erre rakunk pár szemet és rákanalazzuk a málnapürét, majd jöhet a túró. Díszítésként málnaszemeket teszünk a tetejére és megszórjuk a pirított mandulával.
Málnakrém leves
Hozzávalók:
30 dkg málna
fél citrom leve
3 ek cukor
1 tasak epres pudingpor
7 dl tej
2 dl főzőtejszín
1 csipet só
Elkészítés:
A málnát megmossuk és lecsöpögtetjük, néhány szemet félreteszünk a levesbe, a többit a citromlével és a tejszínnel összeturmixoljuk. A pudingport tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet és a cukrot is, így kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. Ha már sűrűsödik, hozzáadjuk a gyümölcspépet és pár percig rotyogtatjuk. Fogyasztás előtt lehűtjük, málnaszemekkel díszítjük.
Málnatorta
Hozzávalók:
40 dkg babapiskóta
80 dkg tejföl
20 dkg porcukor
80 dkg málna
Elkészítés:
A tejfölt összekeverjük a porcukorral és a málnával, majd állni hagyjuk. A tortaforma aljára egy sor babapiskótát teszünk és a massza felét ráöntjük. Újabb babapiskótás réteget rakunk, majd a maradék krém következik. Elsimítjuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt málnaszemekkel díszítjük.
[caption id="" align="aligncenter" width="901"]
Málnás paleo brownie
Hozzávalók:
30 dkg étcsokoládé
5 dkg kókuszzsír
édesítőszer ízlés szerint
20 dkg mandulaliszt
fél csomag sütőpor
4 db tojás
1 csipet só
10 dkg erdei gyümölcs mix
20 dkg málna
Elkészítés:
Egy teáskanál kókuszzsírral kikenünk egy tepsit és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az étcsokoládét és a kókuszzsírt egy serpenyőben felolvasztjuk. Közben a mandulalisztet, sütőport, sót az édesítőszerrel és a tojásokkal kikeverjük. Az erdei gyümölcsöket is belekeverjük és hozzáadjuk a közben felolvadt kókuszzsíros étcsokoládét is. Az előkészített sütőedénybe öntjük a tésztát és elsimítjuk a tetejét, majd málnával megtűzdeljük. Fél óra alatt készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
Málnahab
Hozzávalók:
50 dkg málna
20 dkg porcukor
5 tojásfehérje
citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásfehérjéket felverjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Aki szereti, citromlevet is keverhet bele. A kemény habhoz óvatosan hozzáadjuk a málnát, ezzel is tovább keverjük, amíg a szemek összetörnek. Lehűtve tálaljuk és egészben hagyott málna szemekkel díszítjük.
Kefires-málnás sütemény
Hozzávalók:
A süteményhez:
5 dl kefir
5 db tojás
50 dkg finoliszt
25 dkg cukor
2 dl olívaolaj
1 csomag sütőpor
20 dkg málna
Az öntethez:
20 dkg málna
fél citrom leve
30 dkg cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük. Kivajazott, lisztezett kerek tortaformába simítjuk a tésztát. A tetejére szórjuk a kívánt gyümölcsöt és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. A málnaöntethez a málnát a citrommal és a cukorral összeforraljuk, szitán átpasszírozzuk. Tálaláskor a gyümölcsöntetet forrón kínáljuk.
Citromos-málnás sajttorta
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg zabkeksz
5 dkg vaj
Sajttorta:
40 dkg mascarpone
0,5 dl citromlé
2 citrom héja
15 dkg sűrített tej
4 db lapzselatin
4 ek meleg víz
1 tk. vanília kivonat
Tetejére:
25 dkg málna
1 csomag tortazselé
4 dl víz
4 dl málnaszörp
Elkészítés:
A kekszet apróra vágjuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. 180 fokos sütőben 10 percig sütjük és félre tesszük hűlni. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd meleg vízben feloldjuk és lehűtjük. A mascarponét a citromok lereszelt héjával és kifacsart levével, valamint a cukrozott sűrített tejjel elkeverjük és hozzákeverjük a zselatint. A krémet a kihűlt tészta tetejére kanalazzuk a tortaformában. A vizet megmelegítjük és hozzáadjuk a piros tortazselét és 2 ek. málnaszörpöt. A sajtkrém tetejét málnával díszítjük és leöntjük a langyos zselével. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Cukormentes málnás sajttorta
Hozzávalók:
2 db citrom
50 dkg krémsajt
édesítőszer ízlés szerint
1 db vanília rúd
10 db tojás
20 dkg finomliszt
5 dl hbtejszín
40 dkg málna
Elkészítés:
A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A krémsajtot, a cukrot, a vaníliamagokat, a citrom héjat és levét egy nagy tálba öntjük és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Apránként adagoljuk a lisztet is, végül hozzáöntjük a habtejszínt. A tepsit kikenjük vajjal, majd beleöntjük a krémsajtos masszát és a tetejére egész málnákat teszünk. Készre sütjük és melegen tálaljuk.
Málnás mascarpone
Hozzávalók:
50 dkg málna
4 ek porcukor
őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg mascarpone
20 dkg tejföl
2 csomag vaníliás cukor
porcukor
1 tábla csokoládé
Elkészítés:
A málnát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután óvatosan összekeverjük a porcukorral, a csomag vaníliás cukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Legalább fél órát állni hagyjuk és közben átkeverjük. A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel. A málnát a levével együtt elosztjuk 4 db pohárban. Rákanalazzuk a mascarponekrémet, majd a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kivesszük és csokoládéforgáccsal díszítjük.
[caption id="" align="aligncenter" width="901"]
Málnás-csokoládés joghurttorta
Hozzávalók:
Brownie tészta:
10 dkg tejcsokoládé
2 dkg vaj
25 dkg cukor
10 dkg finomliszt
30 g cukrozatlan kakaópor
2 tk. vanília aroma
2 db tojás
1 kk. sütőpor
Krém:
70 dkg joghurt
8 dkg fehér tejcsokoládé
25 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
5 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
40 dkg málna
8 db lapzselatin
Málnazselé:
20 dkg málna
6 ek cukor
5 g zselatin
2 ek. víz
Csokoládé krém:
10 dkg tejcsokoládé
1 dkg vaj
10 dkg habtejszín
5 g zselatin
2 ek. víz
Elkészítés:
Brownie tészta:
Gőz fölött megolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tojásokat és a cukrot habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát és elkeverjük. Végül beleöntjük az olvasztott csokit. Tortaformában, előmelegített sütőben megsütjük a tésztát.
Krém:
A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk és a joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokoládéval összekeverjük. Kemény habbá verjük a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan összeforgatjuk a joghurttal. Két egyenlő részre osztjuk a krémet, az egyiket hűtőbe tesszük. A kicsavart lapzselatint 4 ek. meleg vízben felolvasztjuk és a krémhez adjuk. A brownie tetejére öntjük és hűtőbe tesszük. A málnát a cukorral összefőzzük és a zselatint is hozzáadjuk. A megdermedt joghurtkrém tetejére kenjük és hűtőbe helyezzük.
A maradék 4 db lapzselatint hideg vízbe áztatjuk és a félretett krémhez kavarjuk az összetört málnát. A kicsavart lapzselatint 4 ek. meleg vízben felolvasszuk és a málnás krémhez adjuk.
A málnazselé tetejére öntjük és ismét hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Vízgőz felett a csokoládét vajjal összeolvasszuk és hozzákavarjuk a tejszínt. A zselatint a vízzel összemelegítjük addig, amíg épp elolvad, majd a csokoládéhoz kavarjuk. Végül a torta tetejére öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt málnaszemekkel díszíthetjük.
Málnaszörp
Hozzávalók:
5 kg málna
2,5 kg nádcukor
borkősav
Elkészítés:
A málnát átválogatjuk és megmossuk. Egy nagy dunsztos üvegbe tesszük és megtörjük a kezünkkel, majd egy konyharuhával letakarjuk és hűvös helyen egy éjszakát érleljük. Ezután vékony gézen átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni. Minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 tk. borkősavat adunk és többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk. Ha télire szeretnénk eltenni, akkor egy ép zománcú edényben felforraljuk és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Rögtön üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Tetejére állítjuk néhány percig és még forrón száraz dunsztba tesszük és úgy hagyjuk kihűlni.
[caption id="" align="aligncenter" width="901"]
Málnás-vaníliás házi jégkrém
Hozzávalók:
A rózsaszín málnás részhez:
50 g málna
10 dkg krémsajt
1 ek. porcukor
A málnás-vaníliás részhez:
cukor ízlés szerint
1 dl víz
4 db tojássárgája
2 dl tejszín
10 dkg málna
1 db vanília
Elkészítés:
A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük és a jégkrém formákba teszünk 1-1 evőkanállal és lefagyasztjuk. A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk és amíg hűl, addig jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 4 tojássárgájával. A langyosra hűlt sziruppal, gőz felett fehéredésig keverjük a sárgákat. A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk. Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát és a masszát a jégkrémformába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát és lefagyasztjuk.
FOTÓ ÉS SZÖVEG: SCSE