Helyi közélet

2017.08.24. 09:49

Málnás finomságok: túróhabtól a házi fagylaltig

magazin01

Nyersen csipegetve, gyümölcslevesbe főzve, süteményekbe sütve vagy szörpnek elkészítve éppúgy finom a málna, mint koktélok alapanyagaként. A folyton termő fajtája is ízletes finomság, amely magas C-, B1- és B12 vitamintartalma miatt mindenkinek ajánlott. Alábbiakban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyeket még a kezdők is nyugodt szívvel kipróbálhatnak. Sok időt nem igényel a sütés-főzés, a végeredmény sikere azonban garantált.

 Málnás túróhab

 Hozzávalók:

4 dl habtejszín

50 dkg tehéntúró

4 ek. porcukor

1 citrom héja

35 dkg málna

fél citrom leve

40 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A habtejszínt felverjük és hozzáadjuk a túrót, a porcukrot és jól összedolgozzuk. Belereszeljük a citrom héját és összeforgatjuk. A málnából a díszítéshez félre rakunk pár szemet, a többit összenyomkodjuk villával és hozzáadjuk a citromlevet. A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítjuk. Rétegenként poharakba adagoljuk a krémet. Az aljára egy réteg túró megy, erre rakunk pár szemet és rákanalazzuk a málnapürét, majd jöhet a túró. Díszítésként málnaszemeket teszünk a tetejére és megszórjuk a pirított mandulával.

 Málnakrém leves

Hozzávalók:

30 dkg málna

fél citrom leve

3 ek cukor

1 tasak epres pudingpor

7 dl tej

2 dl főzőtejszín

1 csipet só

Elkészítés:

A málnát megmossuk és lecsöpögtetjük, néhány szemet félreteszünk a levesbe, a többit a citromlével és a tejszínnel összeturmixoljuk. A pudingport tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet és a cukrot is, így kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. Ha már sűrűsödik, hozzáadjuk a gyümölcspépet és pár percig rotyogtatjuk. Fogyasztás előtt lehűtjük, málnaszemekkel díszítjük.

Málnatorta

Hozzávalók:

40 dkg babapiskóta

80 dkg tejföl

20 dkg porcukor

80 dkg málna

Elkészítés:

A tejfölt összekeverjük a porcukorral és a málnával, majd állni hagyjuk. A tortaforma aljára egy sor babapiskótát teszünk és a massza felét ráöntjük. Újabb babapiskótás réteget rakunk, majd a maradék krém következik. Elsimítjuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt málnaszemekkel díszítjük.

[caption id="" align="aligncenter" width="901"] Hétvégi ebéd után kiváló finomság a hűtött málnatorta[/caption]

Málnás paleo brownie

Hozzávalók:

30 dkg étcsokoládé

5 dkg kókuszzsír

édesítőszer ízlés szerint

20 dkg mandulaliszt

fél csomag sütőpor

4 db tojás

1 csipet só

10 dkg erdei gyümölcs mix

20 dkg málna

Elkészítés:

Egy teáskanál kókuszzsírral kikenünk egy tepsit és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az étcsokoládét és a kókuszzsírt egy serpenyőben felolvasztjuk. Közben a mandulalisztet, sütőport, sót az édesítőszerrel és a tojásokkal kikeverjük. Az erdei gyümölcsöket is belekeverjük és hozzáadjuk a közben felolvadt kókuszzsíros étcsokoládét is. Az előkészített sütőedénybe öntjük a tésztát és elsimítjuk a tetejét, majd málnával megtűzdeljük. Fél óra alatt készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.

Málnahab

Hozzávalók:

50 dkg málna

20 dkg porcukor

5 tojásfehérje

citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

A tojásfehérjéket felverjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Aki szereti, citromlevet is keverhet bele. A kemény habhoz óvatosan hozzáadjuk a málnát, ezzel is tovább keverjük, amíg a szemek összetörnek. Lehűtve tálaljuk és egészben hagyott málna szemekkel díszítjük.

Kefires-málnás sütemény

Hozzávalók:

A süteményhez:

5 dl kefir

5 db tojás

50 dkg finoliszt

25 dkg cukor

2 dl olívaolaj

1 csomag sütőpor

20 dkg málna

Az öntethez:

20 dkg málna

fél citrom leve

30 dkg cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük. Kivajazott, lisztezett kerek tortaformába simítjuk a tésztát. A tetejére szórjuk a kívánt gyümölcsöt és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. A málnaöntethez a málnát a citrommal és a cukorral összeforraljuk, szitán átpasszírozzuk. Tálaláskor a gyümölcsöntetet forrón kínáljuk.

Citromos-málnás sajttorta

Hozzávalók:

Tészta:

 15 dkg zabkeksz

5 dkg vaj

Sajttorta:

40 dkg mascarpone

0,5 dl citromlé

2 citrom héja

15 dkg sűrített tej

4 db lapzselatin

4 ek meleg víz

1 tk. vanília kivonat

Tetejére:

25 dkg málna

1 csomag tortazselé

4 dl víz

4 dl málnaszörp

Elkészítés:

A kekszet apróra vágjuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. 180 fokos sütőben 10 percig sütjük és félre tesszük hűlni. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd meleg vízben feloldjuk és lehűtjük. A mascarponét a citromok lereszelt héjával és kifacsart levével, valamint a cukrozott sűrített tejjel elkeverjük és hozzákeverjük a zselatint. A krémet a kihűlt tészta tetejére kanalazzuk a tortaformában. A vizet megmelegítjük és hozzáadjuk a piros tortazselét és 2 ek. málnaszörpöt. A sajtkrém tetejét málnával díszítjük és leöntjük a langyos zselével. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Cukormentes málnás sajttorta

Hozzávalók:

2 db citrom

50 dkg krémsajt

édesítőszer ízlés szerint

1 db vanília rúd

10 db tojás

20 dkg finomliszt

5 dl hbtejszín

40 dkg málna

Elkészítés:

A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A krémsajtot, a cukrot, a vaníliamagokat, a citrom héjat és levét egy nagy tálba öntjük és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Apránként adagoljuk a lisztet is, végül hozzáöntjük a habtejszínt. A tepsit kikenjük vajjal, majd beleöntjük a krémsajtos masszát és a tetejére egész málnákat teszünk. Készre sütjük és melegen tálaljuk.

Málnás mascarpone

Hozzávalók:

50 dkg málna

4 ek porcukor

őrölt fahéj

1 csomag vaníliás cukor

25 dkg mascarpone

20 dkg tejföl

2 csomag vaníliás cukor

porcukor

1 tábla csokoládé

Elkészítés:

 A málnát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután óvatosan összekeverjük a porcukorral, a csomag vaníliás cukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Legalább fél órát állni hagyjuk és közben átkeverjük. A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel. A málnát a levével együtt elosztjuk 4 db pohárban. Rákanalazzuk a mascarponekrémet, majd a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kivesszük és csokoládéforgáccsal díszítjük.

[caption id="" align="aligncenter" width="901"] A krémes mascarpone és a fahéjjal megszórt málna íze jól harmonizálnak egymással a poharas desszertben[/caption]

Málnás-csokoládés joghurttorta

Hozzávalók:

Brownie tészta:

10 dkg tejcsokoládé

2 dkg vaj

25 dkg cukor

10 dkg finomliszt

30 g cukrozatlan kakaópor

2 tk. vanília aroma

2 db tojás

1 kk. sütőpor

Krém:

70 dkg joghurt

8 dkg fehér tejcsokoládé

25 dkg cukor

3 dkg vaníliás cukor

5 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

40 dkg málna

8 db lapzselatin

Málnazselé:

20 dkg málna

6 ek cukor

5 g zselatin

2 ek. víz

Csokoládé krém:

10 dkg tejcsokoládé

1 dkg vaj

10 dkg habtejszín

5 g zselatin

2 ek. víz

Elkészítés:

Brownie tészta:

Gőz fölött megolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tojásokat és a cukrot habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát és elkeverjük. Végül beleöntjük az olvasztott csokit. Tortaformában, előmelegített sütőben megsütjük a tésztát.

Krém:

A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk és a joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokoládéval összekeverjük. Kemény habbá verjük a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan összeforgatjuk a joghurttal. Két egyenlő részre osztjuk a krémet, az egyiket hűtőbe tesszük. A kicsavart lapzselatint 4 ek. meleg vízben felolvasztjuk és a krémhez adjuk. A brownie tetejére öntjük és hűtőbe tesszük. A málnát a cukorral összefőzzük és a zselatint is hozzáadjuk. A megdermedt joghurtkrém tetejére kenjük és hűtőbe helyezzük.

A maradék 4 db lapzselatint hideg vízbe áztatjuk és a félretett krémhez kavarjuk az összetört málnát. A kicsavart lapzselatint 4 ek. meleg vízben felolvasszuk és a málnás krémhez adjuk.

A málnazselé tetejére öntjük és ismét hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Vízgőz felett a csokoládét vajjal összeolvasszuk és hozzákavarjuk a tejszínt. A zselatint a vízzel összemelegítjük addig, amíg épp elolvad, majd a csokoládéhoz kavarjuk. Végül a torta tetejére öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt málnaszemekkel díszíthetjük.

Málnaszörp

Hozzávalók:

5 kg málna

2,5 kg nádcukor

borkősav

Elkészítés:

A málnát átválogatjuk és megmossuk. Egy nagy dunsztos üvegbe tesszük és megtörjük a kezünkkel, majd egy konyharuhával letakarjuk és hűvös helyen egy éjszakát érleljük. Ezután vékony gézen átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni. Minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 tk. borkősavat adunk és többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk. Ha télire szeretnénk eltenni, akkor egy ép zománcú edényben felforraljuk és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Rögtön üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Tetejére állítjuk néhány percig és még forrón száraz dunsztba tesszük és úgy hagyjuk kihűlni.

[caption id="" align="aligncenter" width="901"] Málnaszörpöt készíteni nem túl bonyolult, ám annál hálásabb feladat. Ajándékba is adhatjuk, de a családot is meglephetjük egy hűsítő itallal[/caption]

Málnás-vaníliás házi jégkrém

Hozzávalók:

A rózsaszín málnás részhez:

50 g málna

10 dkg krémsajt

1 ek. porcukor

A málnás-vaníliás részhez:

cukor ízlés szerint

1 dl víz

4 db tojássárgája

2 dl tejszín

10 dkg málna

1 db vanília

Elkészítés:

A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük és a jégkrém formákba teszünk 1-1 evőkanállal és lefagyasztjuk. A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk és amíg hűl, addig jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 4 tojássárgájával. A langyosra hűlt sziruppal, gőz felett fehéredésig keverjük a sárgákat. A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk. Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát és a masszát a jégkrémformába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát és lefagyasztjuk.

FOTÓ ÉS SZÖVEG: SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában