Helyi közélet

2017.08.18. 03:58

Lecsó: terítéken a hazai ételklasszikusok egyike

magazin01

Annak ellenére, hogy eredetileg balkán étel a lecsó, ma már a hazai gasztronómia egyik alappillére. Szezonja van a paradicsomnak, paprikának és a hagymának, így hát magától értetődő, hogy a legtöbb családi asztalon ilyenkor felbukkan a lecsó vagy az ilyen alappal készülő egyéb finomság. Receptjeink között találnak kedvükre valót a vegetáriánusok és a húskedvelők, ahogyan a fogyókúrázók és a diétára kevésbé ügyelők is.

Hagyományos lecsó

Hozzávalók:

1 kg paradicsom

1 kglecsópaprika

5 csipet só

1 kk. fekete őrölt bors

1 ek. fűszerpaprika

4 db vöröshagyma

4 ek. napraforgó olaj

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát. Amikor ezek összerottyantak, ráöntjük a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk és egy kicsit lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát. Jól megkeverjük, majd lefedjük és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó percekben levesszük róla a fedőt. Friss kenyérrel tálaljuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A hagyományos lecsót mindenki ismeri, elkészítése nem igényel sok időt és különösebb főzőtudományt sem[/caption]

Tojásos lecsó

Hozzávalók:

 7 db tv paprika

8 kis db paradicsom

2 db vöröshagyma

4 ek. olívaolaj

4 db tojás

só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük és a megtisztított paprikát is csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk. Először a paprikát tesszük a serpenyőbe, majd amikor már megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük. Végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A tojás különleges ízvilágot kölcsönöz a lecsónak[/caption]

Sült kolbászos lecsó

Hozzávalók:

4 db vöröshagyma

1 kg paprika

1 kg paradicsom

50 dkg parasztkolbász

1 db hegyes erős paprika

só és bors ízlés szerint

2 ek. sertészsír

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk és karikára vágjuk. A paradicsomot kockázzuk, a kolbászt vékony karikákra szeleteljük. A zsírt kiolvasztjuk, majd kis lángon megsütjük rajta a kolbászkarikákat. Ha kész, szűrőlapáttal kiemeljük őket. Hozzáadjuk a hagymát és a paprikát. Aztán a paradicsomot is hozzáadjuk és fedő alatt rotyogtatjuk. Ha úgy látjuk, készen van, sózzuk és borsozzuk és belekeverjük a sült kolbászkarikákat.

Tarhonyás lecsó

Hozzávalók:

2 db vöröshagyma

1 kg tv paprika

1 kg paradicsom

8 dl paradicsomlé

5 dl víz

20 dkg tarhonya

1 ek. napraforgó olaj

só ízlés szerint

1 tk. cukor

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a forró zsíron üvegesre pirítjuk. A paprikát megmossuk, a hagymához hasonló méretűre vágjuk, összekeverjük és azt is fonnyasztjuk. A paradicsomot is megmossuk és nagyságtól függően összevágjuk, majd a paprikás hagymához adjuk. Pár perc után felöntjük a paradicsomlével és a vízzel. Sózzuk és cukrot teszünk hozzá a paradicsomlé savanyúságának ellensúlyozására. A tarhonyát beleszórjuk és folyamatos kevergetés mellett majdnem készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még kicsit pihenni. Ezalatt a tarhonya készre puhul, de nem fő szét.

Rizses lecsó

Hozzávalók:

20 dkg mangalica szalonna

20 dkg kolbász

7 db paprika

2 db hegyes erős paprika

6 db chili

7 db paradicsom

2 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 bögre rizs

só ízlés szerint

1 tk. csípős fűszerpaprika

1 tk. fekete bors

1 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A rizst a főzés előtt órákkal beáztatjuk. A szalonnát kockára, a paprikákat és chilit karikára, a hagymákat apróra vágjuk, a paradicsomot kockázzuk. Egy serpenyőbe megsütjük a szalonnát, majd a kolbászt és ha kész, kivesszük belőle. A serpenyőbe beletesszük a hagymákat, a chilit és a rizst, dinszteljük, majd beletesszük a paprikákat, végül a paradicsomot. Fűszerezzük, öntünk rá egy kevés vizet és időnként megkavarjuk. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a sült szalonnát és a kolbász karikákat.

Patisszonos lecsó

Hozzávalók:

1 db patisszon

2 db vöröshagyma

1 kg paprika

1 kg paradicsom

4 gerezd fokhagyma

20 dkg kolbász

1 ek. fűszerpaprika

só és bors ízlés szerint

2 dl napraforgó olaj

50 dkg rizs

Elkészítés:

A patiszont meghámozzuk, kimagozzuk ki és kis kockákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot és a hagymát is felkockázzuk. Kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük vízzel. Rászórjuk a patisszont, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk puhulni. Ha már félig megpuhultak a zöldségek, mehet bele a paradicsom és a felkarikázott kolbász is. Pároljuk még pár percig és tálaljuk.

Lecsós bab

Hozzávalók:

10 dkg kenyérszalonna

2 db vöröshagyma

só és bors ízlés szerint

50 dkg lecsópaprika

20 dkg paradicsom

2 db cseresznyepaprika

50 dkg vörösbab

2 dkg fűszerpaprika

1 dl vörösbor

Elkészítés:

A szalonnát kockázzuk, a lábos alján pirítjuk, amíg zsírját ki nem engedi. A felkockázott hagymát rádobjuk, könnyedén dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. A darabolt lecsópaprikát, a paradicsomot és a cseresznyepaprikát is hozzákeverjük, megfonnyasztjuk és bort öntünk hozzá. Pároljuk és amikor már majdnem megfőtt és besűrűsödött, ráöntjük a babkonzervet, hozzákeverjük a pirospaprikát és hagyjuk kicsit rotyogni.

Káposztás lecsó

Hozzávalók:

20 dkg füstölt szalonna

2 db vöröshagyma

1 kg paprika

50 dkg paradicsom

1 tk. só

bors ízlés szerint

2 tk. fűszerpaprika

20 dkg káposzta

A galuskához:

1 db tojás

4 csapott ek. finomliszt

Elkészítés:

A felkockázott szalonna zsírját kiolvasztjuk és hozzáadjuk a felszeletelt hagymákat. Pirítjuk és ráöntjük a felaprított paprikát is. A paradicsomokat felszeleteljük és hozzáöntjük a paprikához. Sózzuk, meghintjük a paprikával, végül a borssal. A káposztát lereszeljük és a lecsóhoz keverjük, lefedve további 15-20 percig főzzük. A galuskához összekeverjük a lisztet a tojással és beleszaggatjuk a forró lecsóba.

Lecsó libamájjal

Hozzávalók:

1 kg paprika

1 kg paradicsom

2 db vöröshagyma

20 dkg füstölt szalonna

20 dkg bacon

10 dkg parasztkolbász

só és bors ízlés szerint

őrölt fűszerkömény ízlés szerint

5 kk. fűszerpaprika

1 kg libamáj

2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A paradicsomot először pár percre forró vízbe, utána jeges vízbe dobjuk, hogy héjától könnyen megszabadíthassuk. Szeleteljük és a hagymát, a szalonnát és a bacont apróra kockázzuk, a kolbászt szeleteljük. A szalonnából jól kiolvasztjuk a zsírját, majd a bacont is mellétesszük. A hagymaágyra először a kolbászkarikákat dobjuk és ha megszínezték az ételt, akkor félrehúzzuk az edényt, nehogy megkeseredjen. Fűszerpaprikával ízesítjük. Rádobjuk a paprikát és jól összeforgatjuk vele. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint őrölt fűszerköményt adunk hozzá. Pár perc múlva jöhet a paradicsom. A lényeg, hogy ne essen minden szét benne, a zöldségek maradjanak ropogósak és egyenként élvezhető ízűek. Miközben párolódik a paprika, a májat 4 szeletre vágjuk és olívaolajon 2-2 percig külön serpenyőben megsütjük. A lecsót tányérokra halmozzuk és a tetejükbe egy-egy szelet libamájat teszünk. Friss szeletelt kenyérrel kínáljuk.

Lecsós zúzapörkölt

Hozzávalók:

1 kg zúza

2 db vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

5 dkg lecsó

só ízlés szerint

1 kk. bors

2 kk. fűszerpaprika

majoranna

őrölt fűszerkömény

4 ek. napraforgó olaj

20 dkg tészta

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A lecsós zúzapörkölt kiadós, tipikus magyar fogás[/caption]

Elkészítés:

A zúzát megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon vagy zsíron megpároljuk a hagymát, rátesszük a zúzát, az apróra vágott fokhagymát és lassú hőfokon fedő alatt pároljuk. Ezután az összes fűszert és a lecsót hozzáadjuk, majd néha megkeverjük és kis hőfokon készre főzzük. A levét, ha szükséges pótoljuk, hogy megfelelő sűrűségű szaftja legyen. A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, néhány csepp olajat adva hozzá. A kész tésztát a pörkölttel tálaljuk. Mindenképpen kínáljunk hozzá savanyúságot.

SZÖVEG ÉS FOTÓ: SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában