2017.08.18. 03:58
Lecsó: terítéken a hazai ételklasszikusok egyike
Annak ellenére, hogy eredetileg balkán étel a lecsó, ma már a hazai gasztronómia egyik alappillére. Szezonja van a paradicsomnak, paprikának és a hagymának, így hát magától értetődő, hogy a legtöbb családi asztalon ilyenkor felbukkan a lecsó vagy az ilyen alappal készülő egyéb finomság. Receptjeink között találnak kedvükre valót a vegetáriánusok és a húskedvelők, ahogyan a fogyókúrázók és a diétára kevésbé ügyelők is.
Hagyományos lecsó
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 kglecsópaprika
5 csipet só
1 kk. fekete őrölt bors
1 ek. fűszerpaprika
4 db vöröshagyma
4 ek. napraforgó olaj
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát. Amikor ezek összerottyantak, ráöntjük a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk és egy kicsit lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát. Jól megkeverjük, majd lefedjük és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó percekben levesszük róla a fedőt. Friss kenyérrel tálaljuk.
[caption id="" align="aligncenter" width="1024"]
Tojásos lecsó
Hozzávalók:
7 db tv paprika
8 kis db paradicsom
2 db vöröshagyma
4 ek. olívaolaj
4 db tojás
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük és a megtisztított paprikát is csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk. Először a paprikát tesszük a serpenyőbe, majd amikor már megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük. Végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.
[caption id="" align="aligncenter" width="1024"]
Sült kolbászos lecsó
Hozzávalók:
4 db vöröshagyma
1 kg paprika
1 kg paradicsom
50 dkg parasztkolbász
1 db hegyes erős paprika
só és bors ízlés szerint
2 ek. sertészsír
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk és karikára vágjuk. A paradicsomot kockázzuk, a kolbászt vékony karikákra szeleteljük. A zsírt kiolvasztjuk, majd kis lángon megsütjük rajta a kolbászkarikákat. Ha kész, szűrőlapáttal kiemeljük őket. Hozzáadjuk a hagymát és a paprikát. Aztán a paradicsomot is hozzáadjuk és fedő alatt rotyogtatjuk. Ha úgy látjuk, készen van, sózzuk és borsozzuk és belekeverjük a sült kolbászkarikákat.
Tarhonyás lecsó
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
1 kg tv paprika
1 kg paradicsom
8 dl paradicsomlé
5 dl víz
20 dkg tarhonya
1 ek. napraforgó olaj
só ízlés szerint
1 tk. cukor
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a forró zsíron üvegesre pirítjuk. A paprikát megmossuk, a hagymához hasonló méretűre vágjuk, összekeverjük és azt is fonnyasztjuk. A paradicsomot is megmossuk és nagyságtól függően összevágjuk, majd a paprikás hagymához adjuk. Pár perc után felöntjük a paradicsomlével és a vízzel. Sózzuk és cukrot teszünk hozzá a paradicsomlé savanyúságának ellensúlyozására. A tarhonyát beleszórjuk és folyamatos kevergetés mellett majdnem készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még kicsit pihenni. Ezalatt a tarhonya készre puhul, de nem fő szét.
Rizses lecsó
Hozzávalók:
20 dkg mangalica szalonna
20 dkg kolbász
7 db paprika
2 db hegyes erős paprika
6 db chili
7 db paradicsom
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 bögre rizs
só ízlés szerint
1 tk. csípős fűszerpaprika
1 tk. fekete bors
1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A rizst a főzés előtt órákkal beáztatjuk. A szalonnát kockára, a paprikákat és chilit karikára, a hagymákat apróra vágjuk, a paradicsomot kockázzuk. Egy serpenyőbe megsütjük a szalonnát, majd a kolbászt és ha kész, kivesszük belőle. A serpenyőbe beletesszük a hagymákat, a chilit és a rizst, dinszteljük, majd beletesszük a paprikákat, végül a paradicsomot. Fűszerezzük, öntünk rá egy kevés vizet és időnként megkavarjuk. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a sült szalonnát és a kolbász karikákat.
Patisszonos lecsó
Hozzávalók:
1 db patisszon
2 db vöröshagyma
1 kg paprika
1 kg paradicsom
4 gerezd fokhagyma
20 dkg kolbász
1 ek. fűszerpaprika
só és bors ízlés szerint
2 dl napraforgó olaj
50 dkg rizs
Elkészítés:
A patiszont meghámozzuk, kimagozzuk ki és kis kockákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot és a hagymát is felkockázzuk. Kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük vízzel. Rászórjuk a patisszont, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk puhulni. Ha már félig megpuhultak a zöldségek, mehet bele a paradicsom és a felkarikázott kolbász is. Pároljuk még pár percig és tálaljuk.
Lecsós bab
Hozzávalók:
10 dkg kenyérszalonna
2 db vöröshagyma
só és bors ízlés szerint
50 dkg lecsópaprika
20 dkg paradicsom
2 db cseresznyepaprika
50 dkg vörösbab
2 dkg fűszerpaprika
1 dl vörösbor
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk, a lábos alján pirítjuk, amíg zsírját ki nem engedi. A felkockázott hagymát rádobjuk, könnyedén dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. A darabolt lecsópaprikát, a paradicsomot és a cseresznyepaprikát is hozzákeverjük, megfonnyasztjuk és bort öntünk hozzá. Pároljuk és amikor már majdnem megfőtt és besűrűsödött, ráöntjük a babkonzervet, hozzákeverjük a pirospaprikát és hagyjuk kicsit rotyogni.
Káposztás lecsó
Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna
2 db vöröshagyma
1 kg paprika
50 dkg paradicsom
1 tk. só
bors ízlés szerint
2 tk. fűszerpaprika
20 dkg káposzta
A galuskához:
1 db tojás
4 csapott ek. finomliszt
Elkészítés:
A felkockázott szalonna zsírját kiolvasztjuk és hozzáadjuk a felszeletelt hagymákat. Pirítjuk és ráöntjük a felaprított paprikát is. A paradicsomokat felszeleteljük és hozzáöntjük a paprikához. Sózzuk, meghintjük a paprikával, végül a borssal. A káposztát lereszeljük és a lecsóhoz keverjük, lefedve további 15-20 percig főzzük. A galuskához összekeverjük a lisztet a tojással és beleszaggatjuk a forró lecsóba.
Lecsó libamájjal
Hozzávalók:
1 kg paprika
1 kg paradicsom
2 db vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg bacon
10 dkg parasztkolbász
só és bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
5 kk. fűszerpaprika
1 kg libamáj
2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A paradicsomot először pár percre forró vízbe, utána jeges vízbe dobjuk, hogy héjától könnyen megszabadíthassuk. Szeleteljük és a hagymát, a szalonnát és a bacont apróra kockázzuk, a kolbászt szeleteljük. A szalonnából jól kiolvasztjuk a zsírját, majd a bacont is mellétesszük. A hagymaágyra először a kolbászkarikákat dobjuk és ha megszínezték az ételt, akkor félrehúzzuk az edényt, nehogy megkeseredjen. Fűszerpaprikával ízesítjük. Rádobjuk a paprikát és jól összeforgatjuk vele. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint őrölt fűszerköményt adunk hozzá. Pár perc múlva jöhet a paradicsom. A lényeg, hogy ne essen minden szét benne, a zöldségek maradjanak ropogósak és egyenként élvezhető ízűek. Miközben párolódik a paprika, a májat 4 szeletre vágjuk és olívaolajon 2-2 percig külön serpenyőben megsütjük. A lecsót tányérokra halmozzuk és a tetejükbe egy-egy szelet libamájat teszünk. Friss szeletelt kenyérrel kínáljuk.
Lecsós zúzapörkölt
Hozzávalók:
1 kg zúza
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
5 dkg lecsó
só ízlés szerint
1 kk. bors
2 kk. fűszerpaprika
majoranna
őrölt fűszerkömény
4 ek. napraforgó olaj
20 dkg tészta
[caption id="" align="aligncenter" width="1024"]
Elkészítés:
A zúzát megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon vagy zsíron megpároljuk a hagymát, rátesszük a zúzát, az apróra vágott fokhagymát és lassú hőfokon fedő alatt pároljuk. Ezután az összes fűszert és a lecsót hozzáadjuk, majd néha megkeverjük és kis hőfokon készre főzzük. A levét, ha szükséges pótoljuk, hogy megfelelő sűrűségű szaftja legyen. A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, néhány csepp olajat adva hozzá. A kész tésztát a pörkölttel tálaljuk. Mindenképpen kínáljunk hozzá savanyúságot.
SZÖVEG ÉS FOTÓ: SCSE