Helyi közélet

2017.08.29. 12:18

Járatszám-növelés kontra fahídépítés

SzP

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A nyár utolsó közgyűlését tartották ma a városházán[/caption]

A nyár utolsó közgyűlését tartották ma Salgótarjánban, a Városháza Dr. Förster Kálmán termében. A képviselők hosszas vita után elfogadták a helyi tömegközlekedésre vonatkozó szerződés módosítását: mostantól új menetrend van érvényben a megyeszékhelyen. Pályázatok beadásáról és támogatások lehívásáról is döntöttek.

 Salgótarján. A közgyűlésen egyperces néma felállással emlékeztek és tisztelegtek a közelmúltban elhunytak – Bobály Dávid szobrászművész, Farsangné Koroly Melinda Zita, a Városháza dolgozója és Luda László gyémántdiplomás okleveles építészmérnök – előtt.

A napirendek tárgyalása a buszmenetrendet érintő szerződéssel kezdődött. Hosszú vita kerekedett máris az ülés legelején. Kiderült ugyanis, hogy a tavalyival megegyező összegű ráfordítással gazdálkodhatott a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. A salgótarjáni menetrendet illetően, ugyanakkor készült egy terv arra vonatkozóan is, hogy több futáskilométerrel és több ráfordítással milyen menetrend állhatna a lakosok rendelkezésére. Kiderült: 195 plusz kilométer 23,8 millió forintba kerülne a városnak. Ezt azonban nem hozták be a közgyűlés elé, az ellenzék nehezményezte: nem is ismerik ennek részleteit.

Turcsány László képviselő kérte, hogy újra vizsgálják meg azt, hogy Zagyvarónára 18 óra és 20.45 között legyen legalább egy járat, hiszen így sok dolgozó csak nagyon nehezen jut haza. Elhangzott az ülésen: nem kaphat Zagyvaróna plusz egy esti járatot, mert – ahogy Fekete Zsolt polgármester fogalmazott – az igazságtalan lenne a többi, szintén rossz közlekedésű településrésszel szemben.

Tolnai Sándor fideszes képviselő felvetette, hogy a besztercei híd újjáépítésére sikerült gyorsan „találni” 15 millió forintot, s azt javasolta, hogy ezt a pénzt fordítsák inkább a tömegközlekedésre, mert ez sokkal több ember problémája, mint a sétálóhídé. Azt ráadásul egy, a tavat és a strandot érintő fejlesztési projektben a jövőben egyébként is meg lehet majd építtetni. Molnár Károly, a Beszterce képviselője (MSZP) nem tartja összehasonlíthatónak és felcserélhetőnek a két ügyet, szerinte a fahíd megépítése is városi érdek.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] A nyár utolsó közgyűlését tartották ma a városházán[/caption]

Fekete Zsolt polgármester kifejtette: reményei szerint a jövő évi költségvetést sikerül úgy összeállítaniuk majd, hogy ez a húszmillió forint körüli összeg rendelkezésre álljon és a buszjáratok öt-tíz perces tologatásán kívül mást is tehetnek majd a komfortosabb közlekedését. A városvezető felvetette annak lehetőségét is, hogy a modern városok programban megvásárolni tervezett elektromos busz helyett talán mégis érdemesebb lesz két dízel üzemű autóbuszt vásárolni, ennek részleteit a Volánnal egyeztetni fogja. A helyi közösségi autóbusz-közlekedés biztosítását célzó közszolgáltatási szerződést végül az eredetivel megfelelő javaslat formájában fogadta el a képviselő-testület, annak részletei elérhetők a szolgáltató honlapján.

Salgótarján is csatlakozik Balassagyarmat és Pásztó után azokhoz a városokhoz, amelyek a Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal karöltve kamatmentes hitelt kínálnak a helyi mikro- és kisvállalkozások részére. A megyeszékhelyen a terv szerint 50 millió forint áll majd rendelkezésre és vállalkozásonként maximum 10 millió forint lesz igényelhető. Ez a lehetőség azt jelenti a cégek számára, hogy a felvett hitel számukra kamatmentes lesz, a kamatot az önkormányzat fizeti majd meg helyettük.

Három éve nem működik a Nógrád Megyei Közoktatási Alapítvány, ezért a polgármester kezdeményezte annak megszüntetését. A képviselő-testület elfogadta a javaslatot, mint ahogy azt is, hogy benyújtja az önkormányzat a támogatási kérelmét a Sugár út felújítására vonatkozóan, közel 300 millió forint értékben. A projektben a Sugár út a Nagymező úttól az 5859-es helyrajzi számú ingatlanig újul meg, százszázalékos állami támogatásból. Új útburkolatot építenek, megvalósul a kiemelt szegélyek átépítése, az ivóvíz-vezeték rekonstrukciója és áteresz épül a meglévő híd helyén.

Támogatta a közgyűlés a Salgótarjáni Ipari Park úthálózatának fejlesztésére vonatkozó támogatási kérelem benyújtására irányuló javaslatot is. A terv szerint 74,5 millió forintból, szintén száz százalékos állami támogatással a területen járdaszélesítéseket valósítanak majd meg, autóbuszöblöket építenek és közvilágítás-korszerűsítésre is sor kerül.

Döntöttek a képviselők arról, hogy részt vesz az önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán, amely a hazai hulladékgazdálkodáshoz és a szelektív gyűjtéshez kapcsolódó szemléletformálására irányul. A pályázatot szeptember végéig kell beadni, a maximálisan elnyerhető összeg hárommillió forint. Fekete Zsolt polgármester itt megfogalmazta lakossághoz szóló üzenetét, amelyben arra kérte a salgótarjániakat, hogy ne szemeteljenek a közterületeken, ugyanis mára már nemcsak hétvégén, hanem hét közben is nagyon szemetes a város. Kérte a helyieket, hogy a leginkább evés-ivás után keletkezett hulladékot a szemétgyűjtő edényekbe helyezzék a jóérzésű salgótarjániak.

Pályázatot nyújt be a város két első világháborús emlékmű felújítására is. 2, 86 millió forintból restaurálnák a salgóbányai, Deák Ferenc úti közparkban található emlékművet és 31 millió forintból a zagyvapálfalvai temetőt „díszítő” „Őrtálló katona” című emlékművet. A felújításokhoz az összesen 810 ezer forintos önrészt a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. biztosítaná.

Együttműködési megállapodás kötéséről döntöttek a városi képviselők az önkormányzati rendezvények egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása céljából. Eszerint a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés érdekében a Csend Hangjai Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete, valamint a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete hármasával fog együttműködést kötni az önkormányzat, mivel fontosnak tartják, hogy a városi rendezvényeken a fogyatékkal élők is aktívan vehessenek részt.

Lakatos Kati

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában