Helyi közélet

2017.08.13. 07:24

„Isten, hazánkért térdelünk elődbe…”

fenyvesi

Szent Lőrinc diakónus és vértanú a kora középkor szentjeként halált megvető bátorsággal vállalta az üldöztetést és kínzásokat, bátran kiállt a keresztény hit mellett, s amikor kellett életét is feláldozta annak védelmében – erről dr. Varga Lajos beszélt homíliájában Pásztón, a Szent Lőrinc templomban megtartott csütörtök esti koncelebrációs szentmisén.

Pásztó. A Váci Egyházmegye segédpüspöke a templom védőszentjének erényei között kiemelte, hogy reá mint a szegények támaszára és segítőjére is emlékezünk. Dr. Varga Lajos hangsúlyozta: miként a múltban, úgy a jelenben is nagy szükség van a hitünk melletti bátor kiállásra és a mások szenvedése iránt tanúsított szociális érzékenységre, cselekvésben példás, gondoskodó szeretetre. A főpásztor elismerően szólt a pásztói egyházközségről, a város közösségéről, amelynek temploma nyolc évszázada – talán a legjobbak között hazánkban – őrzi a diakónus és vértanú erényei, ápolja emlékét.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A hívek ünnepi körmenetben kísérték az eredetit helyettesítő Szent Koronát[/caption]

A szentmise az oltárra emelt Szent Korona másának a jelenlétében zajlott, amelyet ünnepi körmenet követett. Ezt követően, ugyancsak a templomban az ezeréves államiságunkat megszemélyesítő korona előtt tettek fogadalmat családjuk, nemzetük és egyházuk mellett a hívek. A fogadalom szövegét Zahar Béla kerületi esperes, püspöki tanácsos, a Szent Lőrinc templom plébánosa olvasta fel.

A segédpüspök együtt végezte a szentmisét az esperesi kerület papjaival, a templomot betöltötte a hívek sokasága. Részt vett a pásztóiak ünnepén Skuczi Nándor, Nógrád megye közgyűlésének elnöke, Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, dr. Bablena Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint a város közéletének, intézményeinek vezetői.

[caption id="" align="aligncenter" width="720"] A Vitézi Rend tagjai emelték oltárra az ereklyét[/caption]

A liturgia kezdetének felemelő pillanata volt, amikor a díszegyenruhás koronaőrök és a Vitézi Rend tagjai kíséretében az eredetit helyettesítő Szent Korona a szentélybe érkezett, s azt méltósággal az oltárra emelték, miközben a kóruson felcsendült az évszázados dallamú „Isten hazánkért térdelünk elődbe” ének.

A szentmise végén az éneklő hívek ünnepi körmenetben kísérték a Szent Koronát a ciszterci monostorhoz. A sokaságban a történelmi mezőváros egykori társadalmát felidéző öltözékben is vonultak hívek, fiatalok és idősebbek egyaránt, színpompás székely, rábaközi, erdélyi népviseletesek jelenítették meg a történelmi Magyarországot.

[box type="info">

Országos találkozó

Augusztus 12-én, szombaton a Magyar Mária Légió országos találkozóját rendezik meg Pásztón, a Szent Lőrinc plébániatemplomban – tájékoztatta tudósítónkat Zahar Béla, a katolikus lelkiségi mozgalom országos lelki vezetője. Mint mondta, az összejövetel témája az augusztus 20-i nemzeti ünnepre való felkészülés és az imavirrasztás előkészítése

[/box>

A körmenet visszatért a templomba, ahol a pásztói hívek plébánosukkal az élen a Szent Korona előtt tettek ünnepélyes fogadalmat, családjuk, embertársaik, hitük és nemzetük mellett.

A pásztói búcsú a városi művelődési házban rendezett agapéval, szeretetvendégséggel zárult.

-szgys-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában