Helyi közélet

2017.08.16. 03:51

Hobbiművészet: textilszobrászattól a viaszvasalásig

magazin01

A Szalmatercsen élő és alkotó Déska Henriett életében mindig is nagy szerepet játszott a képzőművészet. Édesanyjával, Déska Istvánnéval – akinek munkásságáról a közelmúltban jelent meg írásunk – mindig is szívesen alkotott. Amióta viszont találkozott a textilszobrászat világával, sorra kerülnek ki kezei közül a szebbnél-szebb tárgyak s ha csak teheti, szabadidejét ezek készítésére áldozza. Emellett tucatnyi más technikát is kipróbál, fátyol- és viaszfestéssel, médiamixed technikával, zsinórozással, gipszöntéssel és dekupázsolással alkot, de a táskavarrásban is jeleskedik.

Ahogy beléptünk Henriett lakásába, a falakon lógó képek és a polcokon lévő dísztárgyak mind arról árulkodtak, itt bizony sok különleges alkotás készül s van miről beszélni, ha az ezzel járó teendőkről és az egyes technikákról érdeklődik az ember.

Beszélgetésünk elején arra kértem, először is mutassa be a paverpolt, amiről előzetesen már annyit tudtam, hogy domborművek, szobrok, kisplasztikák, dekorációk és egyéb tárgyak készülhetnek vele, művészeknek és hobbi alkotóknak egyaránt ajánlott s hogy mi lesz a végkifejlet, az csak a fantázián múlik.

[caption id="" align="aligncenter" width="544"] Száradás után jön a festés a paverpol technikával készülő dísztárgynál[/caption]

– Néhány év óta Magyarországon is forgalmazott a holland művészek egyik csoportja által kifejlesztett paverpol dekorációs- és szobrászati termékcsalád, amely az egészségre ártalmatlan, környezetbarát ragasztó és keményítő anyag. A technológia üzenete kreativitás és újrahasznosítás. Átalakíthatunk megunt textil vagy más anyagokat egy-egy dísztárggyá vagy lakásdekorációs elemmé – kezdte Déska Henriett, aki egyébként egy kiállításon kedvet kapott a textilszobrászathoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Henriett egyik kedvence a lila ruhás nő[/caption]

– A paverpol attól népszerű, hogy egy drótváz, egy textildarab vagy más természetes anyag segítségével hozhatunk létre egyedi műalkotásokat viszonylag rövid idő alatt. Ha ezzel dolgozunk, szinte minden anyag felhasználható. Ezt a ragasztót textilre, papírra, száraz virágokra, selyemre, puha bőrre, gipszre, hugarocellre, fára, kerámiára és fémre lehet felkenni adalékanyag hozzáadása nélkül. Éppen ezért nem csoda, hogy a képeken söröskupak, hullámpapír, szalvéta és tojásos doboz is megtalálható, ahogyan a kerti növények is jó szolgálatot tesznek.

[caption id="" align="aligncenter" width="507"] Számos dekoratív alkotás készül a paverpol technikával[/caption]

Mint megtudtuk, előnye a poverpol technikának, hogy gyorsan szárad, de ez az idő egy hajszárító segítségével még lecsökkenthető. Ettől azonban még jól lehet dolgozni vele. Szakemberek szerint legjobb hatást a természetes anyagok használatával lehet elérni.

[caption id="" align="aligncenter" width="866"] Csipke és száraz növény egyaránt alapanyagok lehetnek[/caption]

A ragasztó kapható fekete, szürke, testszín és  bronz színben, valamint átlátszó kivitelben. A paverpolt kombinálni lehet ehhez illő festékkel. Így a textiledző paverpol anyag olyan színt kap, amilyenre színezzük. Az igényeknek megfelelően különböző színűre lehet befesteni a textíliát.

A szobor kültérivé válik olaj-, akrilfesték vagy lakk felvitele után. Ellenállnak esőnek, napsütésnek, fagynak egyaránt. Beltéren a penészedésre hajlamos helyeken javasolják a lakk használatát, esetleg akril vagy olajfesték felvitelét.

– A paverpollal  készülő képekhez, alakzatokhoz, szobrokhoz elsőként egy jó vázat kell létrehoztunk. Alap lehet bármi, egy kép, egy üveg, cserép, hungarocell alakzat. Ezt követően átitatjuk a felhasználható anyagokat és a kívánt formára alakítjuk. Száradás után színezhető pavercolorral, akril vagy olajfestékkel. Emellett kombinálható más technikával is – tudatta a folyamatot Déska Henriett, aki beszélgetésünk során egy rögtönzött bemutatót is tartott. Nagyon érdekes volt találkozni az eddig ismeretlen anyaggal s nyomon követni, hogy a textíliába hogyan kell beledörzsölni a ragasztót és viszonylag kevés idő alatt hogyan készül el egy egyedi alkotás. A paverpol használatakor viselhetünk kesztyűt is, de nem kötelező, hiszen ha végeztünk, szappanos vízzel való kézmosás után simán eltávolítható a ragasztó.

[caption id="" align="aligncenter" width="529"] is megformáz az alkotó, erre példa a rózsaszín flamingó[/caption]

Fátyol- és viaszfestés

A szalmatercsi alkotó fátyol- és viaszfestéssel is készít szép tárgyakat. Mint mondta, itt is csak a fantázia szab határt. Bármilyen minta választható és különböző technikákkal kombinálható a fátyolfestés.

– Napjainkban a régi viaszfestészetet az egyik legkreatívabb formaként újra felfedezzük. Ezzel a módszerrel művészi előképzettség nélkül is egyszerűen megformálhatók a dísztárgyak. A legfontosabb alapismeretek gyorsan elsajátíthatók és kis gyakorlás után szinte mindenki belejön. A viasz gyorsan lehűl és megszilárdul, ezért folyamatosan dolgozhatunk, hiszen a száradás nem telik sok időbe. Hatalmas élményt okoz egy kép kialakítása. A technika sokoldalúan alkalmazható. Szinte bármilyen felület jó, amelybe nem tud beleivódni a viasz. A fényes felületű papírtól, az üvegen és a hőálló műanyagon keresztül a fémlapig mindenre lehet dolgozni – közölte Déska Henriett, majd a festéshez tartozó vasalásról beszélt. – A bemelegített vasalót lapjával mindig felfelé vízszintesen tartjuk és így olvasszuk rá a viaszfestéket. Egyszerre több színt is feltehetünk, így magától kialakuló árnyalatokat kapunk, ahogy a festék összekeveredik. A vasaló segítségével a felolvasztott viaszt rásimítjuk a felületre és minél lassabban, nyugodtabban húzzuk, annál szebb felületet kapunk. Ha például finoman remegtetjük a kezünket vagy apró mozgással haladjunk oldalra, megváltozik a kép. Színváltások között a vasaló lapját mindig óvatosan le kell törölgetni.

[caption id="" align="aligncenter" width="494"] Viaszképeket is szívesen készít az alkotó[/caption]

A viasz vasalásának óriási előnye, hogy ha bármit elrontottunk, újra olvaszthatjuk azt a vasaló segítségével. Ha már elégedettek vagyunk a kialakult alkotással, egy puha ronggyal átfényezhetjük a felületet. Kis idő múlva, újra vissza fog mattulni, ezért, ha szeretnénk, ezt az állapotot megőrizni, legjobb, ha lelakkozzuk akril lakkal.

A viasz képek másik előnye, hogy karcolhatók. Ezáltal tovább lehet dekorálni a képeket, ha valaki szeretné.

Mediamixed technika

– A mediamixed technika során több anyagot használok fel. Ezek keverednek, rétegeket alkotnak. Rengeteg fajta anyag közül lehet válogatni. Az alap mindig egy erősebb tartású hordozó. Vászon, papír, fa vagy doboz egyaránt jó és ezekre kerülhet bármilyen festék, tinta, újságpapír, tortapapír, csomagolóanyag, fotó, képkivágás vagy különféle csavarok, apró fémtárgyak vagy gyöngyök. Ezt a technikát nagyon szeretem. Készítek vele órákat, faliképeket, kalaptartókat, szobrokat, vázákat, mécses tartókat, asztali- és ajtódíszeket – tudatta az alkotó.

Zsinórozás

Sokan azt hiszik, hogy a kiürült szörpös vagy boros üvegeknek csak az a sorsuk, hogy az ember kidobja vagy visszaváltja a boltban. Ez azonban nem igaz, mert egy egyszerű és könnyű technikával teljesen új külsőt tudunk nekik varázsolni. A zsinórozással szép dekorációt készíthetünk, amely aztán otthonunkban pompázhat vagy ajándékba is adhatjuk, de vázaként is tökéletes.

[caption id="" align="aligncenter" width="574"] A különböző üres üvegekből szép dísztárgyakat lehet készíteni zsinórozással[/caption]

Aki ki akarja próbálni ezt a technikát, nincs másra szüksége, mit egy kiürült üvegre, zsinórra és ragasztópisztolyra. Az üveget először megtisztítjuk, majd a zsinór elejét pár cm hosszan beragasztózzuk és hozzáerősítjük az üveg szájához. Míg nem köt meg a ragasztó, ujjainkkal fogjuk oda, mert különben elcsúszik. Amikor megkötött szorosan körbe tekerjük az üvegen a zsinórt. Ha valaki szeretné, az egész üveg felületét bekenheti ragasztóval, hogy stabilabb legyen. Aki ügyes váltogathatja is a színeket.

Dekupázs

A más néven szalvétatechnikának is nevezett módszerrel könnyen készíthetünk érdekes és egyedi kiegészítőket a lakásunkba. Az egyik legkedveltebb kézműves technika, mivel egyszerűen el lehet sajátítani az alapokat. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani, hogy mit szeretnénk díszíteni s beszerezni a szükséges kellékeket. Jól jönnek a dekupázs ragasztó, lakkok, akrillfestékek, töredező festékek, ecsetek, szivacsok, szalvéták, olló és a díszíteni kívánt dolgok.

[caption id="" align="aligncenter" width="668"] Órák dekupázs technikával[/caption]

Henriett – aki korábban karkötőket is készített – szívesen dolgozik ezzel a technikával s ügyes kezei közül több tucatnyi egyedi, értékes alkotás kikerült már. Szépen megtervezett, igényes termékeivel a nagyközönség előtt is bemutatkozott már, legutóbb Szécsényben nyílt kiállítás, ahol az ő textilszobrai is láthatóak voltak.

A szalmatercsi alkotó munkássága jól példázza, hogy sokszor csak egy jó ötlet, néhány elfekvő holmi, egy kis ragasztó no meg festék kell és ha elég ügyes és a művészet iránt alázatos az ember, máris csodaszép alkotásokkal lepheti meg szeretteit. Igaz az a mondás, hogy minden ember tehetséges valamiben. Csak utat kell engedni a bennünk szunnyadó művésznek.

SZÖVEG ÉS FOTÓ: SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában