Helyi közélet

2017.08.14. 04:27

Hagyományőrző libafesztivál

fenyvesi

Egy évtizede még csak „sima” falunap volt, azóta országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát a szurdokpüspöki „libanap”. Egykor az önkormányzat határozott úgy, hogy valami új dolgot szeretne a falunap helyett, így kerültek képbe a háziszárnyasok: Szurdokpüspöki mindig is híres volt a libatartásról, ez a gondolat vezérelte és vezérli a rendezvény szervezőit is.

Szurdokpüspöki. A hétvégén az időjárás is kegyébe fogadta a rendezőket, hiszen ragyogó napsütésben, kellemes hőmérséklet mellett zajlottak az események. A kétnapos rendezvény szentmisével kezdődött, amelyet a település lelkipásztora, Menyhárt János atya celebrált. A hagyományt tiszteletben tartva pénteki napon az iskola tornatermében Szomszéd András „Ferenc József adta rám ezt a ruhát” című könyvének bemutatójára került sor. A könyv az első világháború századik évfordulójára két szurdokpüspöki család tagjainak több mint száz, hadifogságból küldött levele és fotók, más dokumentumok alapján íródott.

[caption id="" align="aligncenter" width="1723"] Libaszépségverseny: Lujza győzött végül…[/caption]

A bemutatót követően fotókiállítás is nyílt, amely egyrészt ifjabb Szabó István munkásságát, másrészt Szurdokpüspöki rejtett értékeit – Hammer György, Vass Enikő és Benkő Tibor alkotásait – hivatott bemutatni. A kiállításon megtekinthetők Miltner Zsolt „Püspöki pillanatok” címet viselő fotói és Gubis Ferenc makettgyűjteménye is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1485"] Színpadi fellépők a fesztivál himnuszát éneklik[/caption]

A szombati rendezvény nyitányaként a Hanák Kolos Emlékparkban gyülekeztek a meghívott vendégek, közöttük Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Bablena Ferenc alelnök, a szlovákiai testvértelepülés, Fülekpüspöki küldöttsége, élén Noskó László polgármesterrel. Eljöttek a környező települések első emberei is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1841"] Pintér Ervin beszédét mondja, Becsó Zsolt és Skuczi Nándor társaságában[/caption]

Pintér Ervin Miklós polgármester köszöntőjét követően állófogadásra került sor. Közben a Hatos csatorna televízió a Pintér Ervinnel és dr. Bablena Ferenccel készített interjúját láthatták a vendégek.

Ezt követően az általános iskola udvarán felállított színpadon folytatódott a program, a műsorvezető Kovács Lívia volt. Kezdésként a Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes és a Szurdokpüspöki Baráti Kör női ének együttes adta elő a község himnuszát, majd Pintér Miklós Ervin polgármester köszöntötte a vendégeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1188"] A Csillagtánc Gyermektánccsoport fellépése[/caption]

Becsó Zsolt a színpadon arról beszélt, hogy ez a rendezvény igazi hagyománnyá és sikerré vált az eltelt tíz év alatt. Megemlítette, hogy az első alkalommal is jelen volt, és azt kívánta, hogy az itt lakók a tradíciót őrizzék meg. Szólt arról is, hogy nemcsak a libanap, hanem még számos más rendezvény is öregbíti a község hírnevét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1125"] Adamecz Péter átveszi elismerését[/caption]

A továbbiakban beszélt a falu előtt álló fejlesztésekről, melyek keretében megújul az óvoda, a két idősek napközije, olyan, jelentős turisztikai beruházások is megvalósulnak, amelyekben Szurdokpüspöki is érintett.

Skuczi Nándor bevezetőjében kiemelte, hogy a libafesztivál csodálatos dolog: megemlítette, hogy a szintén a színpadon tartózkodó Pintér Ervin polgármesterrel együtt ők is őriztek libát gyermekkorukban.

[caption id="" align="aligncenter" width="1649"] „Rakoncátlanok” a színpadon[/caption]

Nagyon fontosnak tartja a libatartás felelevenítését, mert ezzel magyar termékek kerülhetnek az emberek asztalára. Szülőfalujáról, Szurdokpüspökiről elmondta, hogy Hatvan és Salgótarján között a legszebb településnek tartja, és büszke arra, hogy ebből a községből indult el. Szélesebb körű összefogást hangsúlyozva szólt arról, hogy a környező települések együttműködjenek, ne irigykedjenek egymásra, közösen munkálkodjanak a fejlődés érdekében, ehhez a maga részéről a támogatásokat megadja.

[caption id="" align="aligncenter" width="1197"] A libafesztiválon vette át kitüntetését Hugyecz Lászlóné is[/caption]

Zárásként „Isten éltesse a szurdokpüspökieket” köszöntéssel búcsúzott.

A megnyitó beszédeket követően került átadásra a Szurdokpüspöki díszpolgára cím átadására, amely a megalapítását követően a második és a 2006 óta a településen élő ismert közgazdásznak, Adamecz Péternek ítélte oda a képviselő-testület. Adamecz Péter anyagilag és erkölcsileg is rendszeres támogatást nyújt a községnek, elsősorban az általános iskolásoknak. Az újdonsült díszpolgár elmondta, hogy rendkívüli megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést. Ma már Szurdokpüspöki a második otthona, szereti az itteni embereket és igyekszik a jövőben is segíteni, ahol és amiben csak tud.

A Szurdokpüspökiért Emlékérem elismerésben Hugyecz Lászlóné részesült, aki 1961-től több mint 45 éven át dolgozott a helyi közigazgatásban.

[caption id="" align="aligncenter" width="761"] A színpadon Szarvas Mónika[/caption]

Az elismerések átadása után a kulturális programok keretében fellépett a Szurdokpüspöki Színjátszó kör, a Szurdokpüspöki Rakoncátlan Gyermektánccsoport, Szarvas Mónika népmesemondó, a Szurdokpüspöki Baráti Társaság, a szintén helybeli Csillagtánc Gyermektánccsoport és a fülekpüspöki Pro Musica női kar.

Közben lezajlott a libák szépségversenye is: több szebbnél szebb gágogó „lépett” a szigorú zsűri elé. Hosszas mérlegelést követően az ítészek ezúttal a Lujza nevű libát találták a legméltóbbnak a cím elnyerésére.

A színpadi programok mellett nyílt lehetőség más szórakozásra is, így volt libasimogató, fényképezési lehetőség libás kép előtt, sétakocsikázás, kis vidámpark, kiállítás, kirakodóvásár, helyi termékek kóstolója. Aki megéhezett, fogyaszthatott krumplilaskát, megkóstolhatta a libából készült ételeket is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1407"] Szomszéd András könyvét dedikálja[/caption]

Az esti programban fellépett a Kolompos együttes, a Kontyvirág néptáncegyüttes, a The O’Neills zenekar, a Szurdokpüspöki Baráti Társaság, a Hídvégi Bank, a sztárvendég, a Bikini együttes fellépése előtt harcművészeti bemutatóra került sor. A másfél órás Bikini koncertet tűzijáték követte, majd diszkózhatott a közönség hajnalig, dj Kovács Nagyember László és Kovács Miklós közreműködésével.

esla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában