Helyi közélet

2017.08.18. 05:33

Átmenetileg költözik a Mackóvár

fenyvesi

Jogosan merül fel sok szülőben a kérdés, vajon mi lesz gyermeke sorsa, ha szeptember elsejétől egy új környezetben, a megszokottól igencsak eltérő helyszínen kell tölteni mindennapjait. Ennek kiderítése érdekében lapunk felkereste Andóné Angyal Máriát, a Mackóvár Központi Óvoda vezetőjét, aki igyekezett megnyugtatni a kételyekkel teli gondviselőket. A közeljövőben kezdődik meg az intézmény energetikai felújítása. A projektben azonban egy minibölcsőde kialakítása is szerepel, amely még inkább meghosszabbítja a munkálatokat. Így semmiképpen sem maradhatnak a csemeték a mostani épületben. Éppen ezért a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának Salgótarjáni Intézete egykori épülete fog helyet adni az apróságoknak.

Salgótarján. Andóné Angyal Mária kérdésünkre elmondta, a Mackóvár Központi Óvoda energetikai rekonstrukciója a 2017-2018-as tanévben veszi kezdetét. A tervben egy minibölcsőde létrehozása is szerepel, amely a szabványnak teljes mértékben megfelelő felszereléseket fogja megkapni.

Hozzátette, a felújítás során a nyílászárók cseréje történik majd meg, valamint a tető, illetve az épület szigetelése, továbbá a fűtést szabályozó rendszer fog megújulni. Megvalósul az akadálymentesítés is, és nagy valószínűséggel napelemeket is kap az intézmény. Mindezzel egy régi álom valósulhat meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="1373"] „Útra kész” az óvodaFotó: Niederland Dávid[/caption]

Kitért arra is, mivel munkaterületek lesznek kialakítva, így a picinyek nem maradhatnak az óvodában. Éppen a biztonsági szempontok miatt kellett keresni egy olyan helyet, ahová mintegy 250 gyermeket el lehet helyezni. Az intézmény dolgozói 11 csoporttal fognak átköltözni az új helyszínre.

Az óvodavezető hangsúlyozta, alapos előkészítés után, sok szempontot figyelembe véve választották ki a volt Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának Salgótarjáni Intézetét.

Rögtön jelezte, nyilván mindez hagy némi kivetnivalót maga után, ugyanis nem a csöppségek fogadására készült a létesítmény. Azonban sem a Rákóczi úti iskola, sem egyéb olyan helyszín nem felelt meg az elvárásoknak, amely az önkormányzat birtokába tartozik, és a nevelési intézmény számára használható lett volna.

[caption id="" align="aligncenter" width="909"] Andóné Angyal Mária úgy véli, át fogják hidalni a problémákatFotó: Niederland Dávid[/caption]

Felmerült egy olyan ötlet is, hogy az átmeneti időszakban a csemetéket „elosztják” a megyeszékhely óvodái között, és minden nap oda szállítják őket. Mivel a belvárosi létesítmények csupán néhány csoportot tudtak volna befogadni, így ezt az elképzelést a jelentős buszköltség miatt gyorsan elvetették. A gyermekek szempontjából többek között az sem ígérkezne jó megoldásnak, ha télvíz idején a megállóhelyeken kellene várakozniuk. Ami viszont döntő szerepet játszott a főiskola kiválasztásában, az az együtt maradás volt.

Andóné Angyal Mária saját bevallása szerint örül annak, hogy az önkormányzat ezen döntés mellett tette le a voksát. Sajnálattal közölte, mindig merülnek fel olyan hírek, amelyek ellenzik ezt az egészet. Azzal mindenki tisztában van, hogy nem a picik számára legideálisabb környezetről van szó, de mivel ez már a negyedik felújítás lesz, így vannak tapasztalatok a nehézségekkel kapcsolatban.

[caption id="" align="aligncenter" width="1373"] Andóné Angyal Mária elmondta, a Mackóvár Központi Óvoda energetikai rekonstrukciója a 2017-2018-as tanévben veszi kezdetétFotó: Niederland Dávid[/caption]

Az óvodavezető megemlítette: ezen ügy kapcsán, egy szülői értekezlet keretein belül megkérdezték a jelenlévőket is, hogy mit tartanának helyesnek, melyik lehetőség mellett állnak ki. Az a döntés született, hogy a gyerekek menjenek együtt a volt főiskola épületébe. A gondviselők több mint kilencven százaléka szavazott e mellett. A nemmel voksolók pedig továbbra sem értenek egyet a helyzettel.

Azon kérdésünkre, hogy is áll jelen pillanatban az új helyszín felújítása, Andóné Angyal Mária arról számolt be: az épület hátsó kistermes részeinek a volt előadók és az aula, valamint az irodai homlokzat lezárásával olyan biztonsági környezetet alakítottak ki, amely egy tűz esetén, a csöppségek védelmére „sietve” automatikusan lezárja azokat a helyiségeket, amelyekkel gond van. Ezen engedélyek megérkezésére azonban még a mai napig várnak. Röviden összefoglalva, és mindenkit megnyugtatva: a csemeték fogadása érdekében hatalmas beruházás történt. A 11 csoport elhelyezésére már megvannak a termek. Az intézményben dolgozók pedig vállalták a teljes fertőtlenítést, valamint a takarítást. Így tehát a picinyek a saját kis közösségükkel, óvodapedagógusaikkal, dajkáikkal „vonulhatnak át” az új helyszínre.

A szülők körében kérdésként merült fel az is, hová viszik majd játszani az utódokat? Az óvodavezető megnyugtatásként elmondta, ez is fel lett térképezve. Az intézmény hátsó bejáratánál tudnak majd „mozgalmas” tevékenységeket végezni. A közeli parkolót lezárják, oda autók nem állhatnak. A környéken lévő lankás dombot is használatba veszik, ennek lekerítése már folyamatban van.

Mindemellett használják az Arany János-, a Kistarján-, illetve a Pécskő út mögött lévő játszóteret, valamint a Gagarin általános iskola környékén elhelyezkedőt is. A csoportok fele a magas létszám mellett eddig is sokszor kirándult, látogatott múzeumot, illetve használta ki a város adta lehetőségeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1373"] A felújítás során a nyílászárók cseréje történik majd meg, valamint a tető, illetve az épület szigetelése, továbbá a fűtést szabályozó rendszer fog megújulniFotó: Niederland Dávid[/caption]

Andóné Angyal Mária úgy véli, jó szervezéssel, megfelelő hozzáállással, és nem utolsó sorban sok-sok türelemmel át fogják hidalni a problémákat. Azért, mert a gyermekek új helyen töltik majd mindennapjaikat, egyetlen egy foglalkozás, fejlesztési alkalom sem fog elmaradni.

Amit még fontosnak tartott megjegyezni, hogy az ottani mosdók nem kisgyermekek részére készültek. Azonban már beszerezték a szükséges dobogókat, a WC-szűkítőket, hogy mindent megfelelően tudjanak használni az apróságok. Szeretnének újdonságokat is bevezetni majd, de igazából az ott „lakásuk” folyamán fog ez igazán kialakulni.

Az átköltözés jövő hétfőn, azaz augusztus 21-én fog megkezdődni. Jelen pillanatban is zajlanak a felújítási munkáltok, de már csak a kisebb volumenűek maradtak hátra – az utolsó festések, igazítások.

Ennek köszönhetően szeptember elsejével az új nevelési évet már a volt Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának Salgótarjáni Intézetének egykori fogják kezdeni az ovisok.

A pedagógusok bizakodnak abban – s ezt a jövőképet látják maguk előtt –, hogy egy év múlva sokkal modernebb, szebb, rendezettebb épületbe térhetnek majd vissza mindannyian.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában