Helyi közélet

2017.07.06. 08:57

Világjáró kiállító, országos rekorddal

fenyvesi

A Kubinyi Ferenc Múzeum dísztermében a közelmúltban nyílt meg a székesfehérvári Simon M. Veronika Cserhát-, Munkácsy- és Holló László-díjas festőművész „Meditatív és Rákóczi képeim” című tárlata, ami az alkotó 750. kiállítása, ezzel Magyarország rekordere. Hazánk számos településén láthatták és láthatják képeit, de kiállított számos külföldi nagyvárosban, többek között Bécs, Pozsony, Kolozsvár, Párizs, London, New-York, Köln, Bázel, Kairó, Kijev, Los Angeles, Varsó Festményei megtekinthető 18 ország 230 közgyűjteményében. Munkái között található 18 főoltárkép, hét keresztút sorozat.

Szécsény. A megnyitón dr. Limbacher Gábor a múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy Simon M. Veronikával az idén tavasszal, az ilinyi templomszentelésén ismerkedett meg, a Magyarok Nagyasszonya oltárkép az ő munkája. Az igazgató meghívta az alkotót egy szécsényi kiállításra.

Enyedi Béla Beöthy-nagydíjas szépíró megnyitóját egy megzenésített vers előadásával kezdte. Elmondta, hogy Simon M. Veronika a felesége, mindkettőjüket tiszteletbeli palóccá fogadták. Veronikának eddig 19 országban volt kiállítása, de ugyanolyan jó érzik magukat a szécsényi kastélyban, mint a világ bármelyik galériájában. Elmondta, hogy a felesége kétszáz könyvet illusztrált, hatvan alkotótábort szervezett. Szólt arról, hogy mit jelent Veronika számára a jótékonykodás. Az idén kilenc települést ajándékozott meg munkáival, többek között Iliny községet 16 festményével. A jó szolgálat sorozatába tartozik, hogy festő napokat szervezett és szervez, többek között Bánk községben is.

Beavatta a hallgatóságot a Rákóczi festménysorozat megalkotásának „titkába”. Az Arany János Emlékévhez kapcsolódva megjegyezte, hogy Nagyszalontán, a Csonka-toronyban az első emeleten a felesége, a másodikon Barabás Miklós Arany János képe látható. Felsorolta azokat az elismeréseket, kitüntetéseket, amellyel az alkotó rendelkezik. Végezetül megemlítette, hogy Veronika a székesfehérvári borlovagrend tagja, azon kívül hét borlovagrend is tiszteletbeli tagjává fogadta.

Simon M. Veronika megköszönte a kiállítás lehetőségét, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumnak pedig egy Szent László képet adományozott. A tárlatvezetésen bemutatta a képeit, amelynek egy része történelmi ihletésű, másik része vallási témájú, a harmadik pedig a modern irányzat szellemében készült.

Ezután az ilinyi Gyimesi Lászlóné, Marika mesemondó derítette jókedvre a hallgatóságot., majd zenés irodalmi műsort adott Hoffmann Katalin költő, előadóművész és Enyedi Béla.

A kiállítás július 29-ig látogatható.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában