Helyi közélet

2017.07.26. 06:22

Vihar után: kidőlt fák, leszakadt ágak

fenyvesi

Délután fél öt és este tizenegy óra között összesen harminchat alkalommal riasztották a tűzoltókat hétfőn a Nógrád megyét is elérő vihar miatt. És a kárfelszámolási munkálatok meg tegnap is tartottak

Nógrád megye. Az egységek a legtöbb esetben kidőlt, lehasadt és a közúti, valamint gyalogosforgalmat veszélyeztető fákat távolítottak el, emellett két ingatlan pincéjéből a felhalmozódott nagy mennyiségű csapadékvizet szivattyúzták ki. Két alkalommal szünetelt a vasúti közlekedés a sínpályára dőlt nagy méretű fák eltávolítása miatt Berkenye és Ludányhalászi külterületénél, illetve az áramszolgáltatás is leállt egy rövid időre két településen a leszakadt elektromos vezetékek miatti probléma kijavításáig – közölte Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

[caption id="" align="aligncenter" width="2808"] A tűzoltóegységek a legtöbb esetben kidőlt, lehasadt és a közúti, valamint gyalogosforgalmat veszélyeztető fákat távolítottak el. Képünk illusztrációMTI Fotó: Varga György[/caption]

Hozzátette: a legtöbb kár Mohorán keletkezett, ezen a településen tíz helyszínen végeztek kárelhárítási munkálatokat a tűzoltók. Jellemzően távközlési- vagy villanyvezetékre, kerítésre, háztetőre és úttestre dőlt fák okoztak problémát. A Hunyadi úton és a Kossuth Lajos úton családi házak tetőszerkezetét rongálta meg a vihar, a Zrínyi úton pedig egy épület fala dőlt meg.

A további vonulások Ludányhalásziba, Rétságra, Salgótarjánba, Drégelypalánkra, Hontra, Tolmácsra, Érsekvadkertre, Borsosberénybe, Endrefalvára, Balassagyarmatra, Csesztvére, Bátonyterenyére, Nógrádszakálra, Rákóczibányára, Berkenyére, Bánkra, Diósjenőre és Debercsényre történtek.

A káreseteket a balassagyarmati, a salgótarjáni, a rétsági, a szécsényi, a berceli és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint a Heves megyei Hatvanból segítségül érkező magasból mentő gépjármű, továbbá az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület, valamint a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület tagjai számolták fel.

A munkálatok még kedden délelőtt is folytatódtak. A balassagyarmati tűzoltók Mohorára délután két óráig kétszer is vonultak: az egyik helyszínen egy tízméteres fa ága szakadt le és veszélyeztette a gyalogosforgalmat, a másikon helyszínen pedig egy húszméteres fa több ága vált a vihar áldozatává, amelyek háztetőre és gyalogosokra egyaránt veszélyt jelentették. A rétsági tűzoltók Tereskén végeztek délelőtt kárfelszámolást, ott egy húsz méter magas fa ága hasadt le, Kazárra pedig a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak, mert ott egy harminc méter magas fűzfa két nagy ága szakadt le – zárta tájékoztatását Angyal Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában