Helyi közélet

2017.07.20. 11:05

Tűzben égett művészet

fenyvesi

A Wamsler SE Háztartásbeli Építőipar Részvénytársaság, közismert nevén a salgótarjáni tűzhelygyár két év kihagyás után ismét otthont adott a salgótarjáni tűzzománc művésztábornak. A hét elején kezdődött tábornak hat napon át ad helyet a gyár.

Salgótarján. Gergely Judit szakkonzulens elmondta, hogy az idén ez már a második művésztáboruk. Tavasszal az ország különböző részéről érkező művészek számára biztosítottak alkotási lehetőséget, most pedig a salgótarjáni, huszonhatodik alkalommal megrendezett tűzzománc művésztábor tagjainak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] B. Gedeon Hajnalka tele van alkotói elképzelésekkel[/caption]

Ez utóbbinak hosszú éveken át L. Presits Lujza volt a vezetője. E tisztséget most Romhányi Olga vette át tőle, aki lapunknak felelevenítette azt is, hogy két év kihagyás után hogyan is kelt ismét életre a korábban sikeres kezdeményezés.  Mint mondta, Bakos Jánossal – akinek kapcsolatai vannak a gyárral – felkeresték a társaság új vezetését, személy szerint Revnyák József vezérigazgató-helyettest, aki támogatta a tábor újraindítását és Gergely Juditot bízta meg a konzulensi feladatok ellátásával. Ezt követően megkezdődhetett a szervezés.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] Idén már Romhányi Olga kezdte meg a szervezést[/caption]

– Örülünk, hogy újra itt lehetünk. Nyugodt körülmények között tudunk dolgozni, sok segítséget kapunk Gergely Judittól és a mindennapi munkájuk mellett minket is segítő művezetőktől, Káplár Sándortól és Rezi Norberttől – mondta Romhányi Olga: – Fontos megjegyezni, hogy a festékekért, a lemezekért és égetésért nem kell fizetnünk, a tábor az alkotók részére díjmentes. Köszönetünk kifejezéseként egy-egy alkotásunkat felajánljuk a gyárnak – tette hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] Losonczy Ildikó reményét fejezte ki, hogy a salgótarjáni zománcművészeti tábor az elkövetkező években is tovább folytatódik[/caption]

Romhányi Olga rajztanár – hosszú éveken át Hibó Tamás Művészeti Iskolában tanított –, textil iparművész, a tűzzománc szerelmese. A mindennapi szervező-irányító munkája mellett az alkotásban is aktívan részt vesz. Szavai szerint tűzzománc-képei a textil művészeti ismereteiből táplálkoznak, de szívesen készít más témájú munkákat is.

Losonczy Ildikó is a tábor alapító tagjai közé tartozik. A szervezést, az előkészítést dicsérte, s elmondta, hogy nyugodt körülményeket biztosítottak az alkotó munkájukhoz. Reményének adott kifejezést, hogy a salgótarjáni zománcművészeti tábor az elkövetkező években is tovább folytatódik. Korán megismerkedett e művészeti ággal: rajztanári végzettségével a gyárban dekoratőrként dolgozott. Az alkotói repertoárja igen széleskörű, a tűzzománctól kezdve a grafikáig bezárólag. Tagja a Magyar Országos Alkotók Egyesületének. A héten bibliai témájú képeket készít, de a tervei között szerepel absztrakt alkotás is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] Munkában az alkotók[/caption]

Amikor ott jártunk, figurális kompozíción dolgozott B. Gedeon Hajnalka, a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium művész rajztanára, a Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesületének tagja. Elmondta, hogy tele van alkotói elképzelésekkel. Örül, hogy két év kihagyás után ismét együtt lehet a gyárban az alkotó közösségük. Kiemelte: a tűzzománc olyan művészet, amelynek ipari háttérre van szüksége.

Bakos Jánosné közel húsz éve tagja az alkotó közösségnek. Úgy fogalmazott, hogy jól érzi magát a társai között. Azon alkotók közé tartozik, akik felkészülten érkeztek a táborba, előre dolgozott, tervezett. Ahogy elmondta, a tűzzománc azon alkotások közé tartozik, amelyet nem lehet kemence nélkül művelni. A  800 Celsius-fokos tűz az, amely a lemezre égeti az alkotásaikat.

Újhelyiné Csincsik Orsolya ugyancsak alapító tag, korán beleszeretett a tűzzománc-alkotásba. Ő is dicsérte az előkészületeket, az elhelyezést, kiemelve, hogy nyugodt körülmények között tudnak dolgozni. A mostani témája szatmári hímzések és a bolygók világa.

– Örülök, hogy két év kihagyás után sikerült bejutnunk a gyárba. A közösségnek szinte az alakulás óta a vezetője voltam. Most úgy döntöttem, hogy átadom azt egy gyakorlott, fiatalabb szakembernek – nyilatkozta L. Presits Lujza.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] A tábor vezetője hosszú éveken át L. Presits Lujza volt[/caption]

Gressai Ferdinánd a Képzőművészeti Egyetem festőművészeti szakának hallgatója. A nagyszülei nyomán édesanyja festőművész, így nem véletlen, hogy már gyermekkorában megérezte a festék illatát, ami meghatározta a pályaválasztását. Számára a tűzzománc fontos szakterület. Most a táborban figuratív munkákon dolgozik.

Bácskai Zsuzsanna, a Hibó Tamás Művészeti Iskola tanára, az idén első alkalommal vesz részt a táborban, de a tűzzománcozással a kollegáinak köszönhetően már korábban megismerkedett.

Szabó Anett orvostanhallgató számára a tűzzománc több mint kirándulás, egyfajta megszállottság, amit a nagyszülőtől örökölt.

A 26. salgótarjáni zománcművészeti tábor résztvevői: B.Gedeon Hajnalka, Bácskai Zsuzsanna, Bakos Jánosné, Garai Rebeka, L. Presits Lujza, Gressai Ferdinánd, Gressai Mánuel, Hertelendy Mária Zsuzsanna, Losonczy Ildikó, Romhányi Olga, Szabó Anett, Sz.Végh Erzsébet és Újhelyiné Csincsik Orsolya.

A hagyományokhoz híven az alkotótábor munkáiból az idén is kiállítást rendeznek.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában