Helyi közélet

2017.07.24. 05:29

Táborzáró utcatánc

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] A város főutcáján vonult a víg menet[/caption]

Egy héten keresztül táboroztak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a városban működő Vadóka Néptánccsoport apróbb és nagyobbacska tagjai. A közös élményeket látványos felvonulással és utcatánccal zárták szombaton.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmat. A harmadik alkalommal megrendezett tábor során a gyerekek Simon Katalin és Tóth Zsuzsanna néptáncoktatók irányításával és segítségével több új táncfajtával és népdalokkal ismerkedtek meg. A szakemberektől megtudtuk, hogy most elsősorban a hajdúsági kultúrkör értékeit helyezték előtérbe, így tanultak verbunkot, csárdást, különböző játékokat. Nagyháziné Bacsa Mónika táborvezető pedig elmondta, a táncos foglalkozásokon kívül kézműves gyakorlások is bekerültek a programokba. Így az óvodások és iskolások kosarat fontak, batikoltak, textileket festettek, csiszolgatva ügyességüket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1704"] Alaposan megforgatták a fiúk a lányokat[/caption]

Szombaton kora este, fél hét felé kezdődött a táborzáró vigalom. A művelődési központ épülete előtt gyülekezett a nép, és a szervezők indulót vezénylő jelére három ostoros menetelt elöl, keményen pattogtatva a szerszámot az aszfalton. Mögöttük kart karba öltve haladtak, előbb az idősebb, ifjúsági és felnőtt táncosok Szécsényből, a Palóc Néptáncegyüttesből, majd következtek a kicsik. A talpalávalót Lenkó Péter prímás és társai, a Folt zenekar szolgáltatták. A felvonulás, amit szülők, családtagok, barátok serege kísért, és a főutcai lakások ablakaiból is követték őket az emberek, a Kossuth Lajos utcai kereszteződésben néhány percre megállt. Itt bemutatták a bámészkodóknak, hogy ahogy a gála szlogenjében is megfogalmazták, „így kell járni” a táncot, kopogtak a csizmák, libbentek a szoknyák, alaposan megforgatták a fiúk a lányokat. Természetesen hatalmas tapsvihart aratott a bemutató.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] A legapróbb „vadókások” játéka[/caption]

Hamarosan már a Civitas Fortissima téren találkoztunk a forgataggal. A Párkányi Raab Péter szobra szomszédságában felállított szabadtéri színpadon előbb Nagyháziné Bacsa Mónika köszöntötte a mintegy százötven főt számláló nézősereget, ezután következtek a táncos produkciók, amelyet gyermekjátékok – például a „bújj, bújj, zöld ág” – vezettek fel, majd a „vadókások” és a „palócosok” szinte a teljes kárpát-medencei tánckincsbe betekintést engedtek, felcsíki, somogyi, magyarbődi, hajdúsági és rábaközi elemekkel színesítve az előadást.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Nagyháziné Bacsa Mónika táborvezető köszöntője[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában