Helyi közélet

2017.07.24. 05:41

„Szent Anna, légy híveid oltalma!”

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="1322"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Nemzeti kegyhelyünkön tegnap tartották a Szent Anna-búcsút, amely egyben a nagyszülők, valamint az unokák zarándoklatát is magába foglalta. A szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti püspök (képünkön) celebrálta. Bizonyára mindenki tudja, hogy az az asszony, aki előtt Mátraverebély-Szentkúton tegnap hajtottak fejet a hívők, Jézus nagyanyja volt, hitveséül pedig Szent Joachimot rendelte az Úr. A liturgiában az ő közbenjárásukat kérték a családokért, magyar nemzetünkért, valamint megmaradásunkért. Az egyháznagy prédikációjában az imádság, illetve az élet fontosságát hangsúlyozta.

Mátraverebély-Szentkút. „Krisztus Jézus nagyanyjának, dicsőséges Szent Annának, zengjen buzgó éneket, szívünkből a szeretet. Kérünk te szent magzatodért, és kit ő szült Megváltónkért, Szent Anna, Szent Anna, Krisztus Jézus nagyanyja, légy híveid oltalma!” Ezen alkalomhoz illő és sok mindent magába foglaló sorok tolmácsolásával kezdte prédikációját Schönberger Jenő, aki meg is jegyezte milyen szép ez az ének.

[caption id="" align="aligncenter" width="2805"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Aztán kitért arra, az ember a bűn által eljátszotta a lehetőséget, hogy Isten ajándékát elfogadja, azonban a Teremtő mégis megkönyörült rajta. Megígérte, majd eljön egy asszony, akinek ivadéka a sátán fejét megtiporja, és legyőzi a gonoszt. A Mindenható örök tervében szerepelt a Szűzanya, a második Éva. Neki pedig szülei voltak, akiket Szent Annának és Szent Joachimnak hívtak. Nagyon közel álltak az Úrhoz, hiszen ők az egyedüli ószövetségi szentek, akiket a katolikus egyház megünnepel. Mária gondviselői mindig közbenjárnak értünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1504"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A püspök hozzátette, nem tudunk sokat róluk, a Szentírás nem emlegeti őket. Csupán apokrif írásokból sejthetünk meg valamit egykori létezésükről, mivoltukról. A hagyomány szerint idősek voltak már, és még nem született gyermekük, pedig egész életükön át azért imádkoztak. A zsidó vallás úgy tartotta, ha valakiket az Isten nem áld meg utóddal, akkor az az emberpár bűnös, nem érdemlik meg ezen csodát. Egyszer azonban Joachim öt hónapig távol tartózkodott otthonától, amikor is feleségének megjelent egy angyal és azt mondta neki, hogy a férje nemsokára haza fog menni, utána pedig gyermeket fogan. Mindez így is történt.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az egyháznagy arról elmélkedett, mekkora öröm volt ez számukra. Végre úgy léphettek az emberek elé, hogy ők is az Úr áldottjai.

Életet adhatnak egy újszülöttnek, akiről akkor még nem is sejtették, hogy ő a kiválasztott, szeplőtelenül fogan, és a világ Megváltóját hordozza majd a szíve alatt.

Csak egy átlagos utódért fohászkodtak, azonban rendkívül erős hitükért egy nem mindennapi „kinccsel” adományozta meg őket a Teremtő.

A püspök feltette azt a kérdést, hogy ez a két szent vajon mire tanít bennünket? Kis idő elteltével megérkezett a rövid válasz is: a szüntelen imádságra. Kiemelte, nincs olyan keresztény, akinek fontosabb, vagy nagyobb feladata lenne ennél. Viszont, hogy mikor hallgattatik meg, azt a Mindenhatóra kell bízni.

[caption id="" align="aligncenter" width="2926"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezen szavak elhangzása után rátért szentbeszéde másik hangsúlyos pontjára.

– Isten az élet barátja, akik azért fohászkodnak, azok Urunk akaratát teljesítik – sugallta az egyháznagy. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma egy olyan korban élünk, amely olykor-olykor a létezés ellensége. Egyesek kikérik maguknak, hogy igenis ők dönthessék el, megszülethessen-e egy magzat vagy sem. Ez pedig nem az ő feladatuk lenne. Nem úgy tekintenek a gyermekekre, mint Isten ajándékára, és megakadályozzák világra jövetelüket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1220"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Mindezek után Schönberger Jenő a nagyszülők táborához szólt, és tudatta velük, hogy hatalmas az ő felelősségük. A küldetésük között szerepel ugyanis a gyermekeikért, unokáikért való szüntelen imádkozás. Feladatuk továbbá, hogy meggyőzzék utódjaikat arról: az élet szép, az az Úr ajándéka, és bűn elkövetése nélkül nem lehet visszautasítani. Aki ezt teszi, az Istent taszítja el magától.

Némi sajnálat érződött hangján, amikor megfogalmazta,hogy a hitet nem tudjuk átnyújtani, mert az kegyelem. Mindenkinek végig kell járni a hozzá vezető rögös utat, amely néha akár fájdalmas is lehet. Azonban az adja az igazi értékét, ha megküzdünk érte.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Szent Joachim és Szent Anna ott áll minden őszinte imádságunk mögött, és „elviszik” azt Teremtőnk elé. Fontos: a fohászok után ne felejtsük el őszintén kérni: ne az én akaratom teljesüljön, hanem az Istené, és adjon hozzá olyan kegyelmet, hogy el tudjam azt fogadni! Hangsúlyozom, az imádságon túlmenően nagyon fontos még az is, hogy az Úr tetszésére neveljük gyermekeinket! – zárta prédikációját Schönberger Jenő.

[images type="carousel" cols="three" auto_duration="5000" auto_slide="true" lightbox="true"> [image link="21662" image="21662"> [image link="21663" image="21663"> [image link="21664" image="21664"> [image link="21665" image="21665"> [image link="21666" image="21666"> [image link="21667" image="21667"> [image link="21668" image="21668"> [image link="21669" image="21669"> [image link="21670" image="21670"> [image link="21671" image="21671"> [image link="21672" image="21672"> [image link="21673" image="21673"> [image link="21674" image="21674"> [/images>

Az ünnepi szentmise a körmenettel zárult, amelynek végén megáldották a kegyhelyre érkező nagyszülőket, illetve unokákat.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában