Helyi közélet

2017.07.20. 04:40

Százakat kártalanítottak

fenyvesi

Hitelezői értekezletet tartottak nemrég a csődbe ment Palóc Nagykereskedelmi Kft. és a felszámoló cég, valamint a hitelezők részvételével. Kiderült: a cég gyors felszámolása – ezen belül a pórul járt dolgozók és hitelezők kártalanítása – állami érdek, ezért az eljárást a lehető leggyorsabban lefolytatják. Eddig 359 fő számára összesen 121,5 millió forint értékben kértek fedezetet az elmaradt bérekre az állami bérgarancia alapból. A munkát folytatják – a részletekről Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetsége Nógrád megyei titkára tájékoztatta lapunkat.

[caption id="" align="aligncenter" width="150"] Demeter László[/caption]

Salgótarján. A tavaly szeptember végén csődöt jelentett salgótarjáni székhelyű cég tavasszal került felszámolás alá, mivel a cégvezetésnek nem sikerült olyan megállapodást kötnie a hitelezőkkel, amely biztosíthatta volna a további működést.

Százmilliós nagyságrendű a Palóc Nagykereskedelmi Kft. tartozása beosztottjai felé. Személyenként eltérő, de minden esetben jelentős bérelmaradásról van információnk: 200-500 ezer forint közötti juttatásra várnak a dolgozók. Legnagyobb részük néhány hete fellélegezhetett, amikor a munkaügyi központ a felszámoló céggel végzett gyors munka eredményeként kiutalta az elmaradt fizetéseket, amelyre az állam biztosított keretet a bérgarancia alapból.

Demeter László elmondta: a felszámoló 359 főre igényelt kifizetést, 121,5 millió forint értékben. A felmondások nagy része már megtörtént, az előző felszámoló által elkészített dokumentumok alapján. Még hozzávetőleg 170 fő van gyed-, gyes-, illetve táppénzes állományban. Nekik a hatályos jogszabályok alapján szűnik meg a munkaviszonyuk. Ígéret szerint a dolgozókkal történő elszámolás július 31-ig megtörténik. Az ezt követő időszakban is megigénylik a béreket a garancia alapból.

– Az új felszámoló biztos Vályi Attila lett. A hitelezői értekezleten megtudtuk, hogy az állam kiemelten kezeli a Palóc Nagyker ügyét, a cég felszámolása kiemelt állami érdek, így az eljárás gyorsabb lesz, rövidítik, amennyire lehet. Annak ellenére, hogy az átadás-átvétel még most is zajlik, az a cél, hogy a felszámolás a lehető legrövidebb időn belül befejeződjön – nyilatkozta lapunknak Demeter László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában