Helyi közélet

2017.07.13. 04:57

Rossz megyébe küldte a mentőket

fenyvesi

A 112 központi segélyhívó operátorának hibájából a Pest megyei Tóalmás helyett a nógrádi Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők július 4-én, kedden egy traktorbalesethez – írja a Lánglovagok. A történteket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is megerősítette, a hibát vétőt az eset miatt másnap kirúgták.

NMH-információ. Az Index a napokban adta hírül, hogy a balesetben egy mezőgazdasági vontató borult az út menti töltés oldalára Tóalmáson. A traktor vezetőjét a tűzoltók még kimentették a fülkéből, de miután átadták a mentőknek, a férfi a helyszínen meghalt.

A két egység azonban először teljesen rossz helyre ment. A 112-nél a hívást fogadó operátor félreértette a település nevét, így a Pest megyei Tóalmás helyett a nógrádi Tolmácsra irányította a mentőszolgálatot, illetve a katasztrófavédelmet. A két település között közúton száz kilométer a távolság.

[caption id="" align="aligncenter" width="1878"] Elsőként nem jó „címre” mentek…Képünk illusztráció![/caption]

Az ORFK szerint a hívásfogadó rendszer hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt – írja a Lánglovagok. A rendőrségi tájékoztatás szerint, az operátor telefonon félreértette a község nevét, és a monitorján sem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, mint ahogy azt tennie kellett volna.

Az Index hasábjaiból egyértelműen kiderül, hogy a 112-es telefonszámra 9.47 órakor érkezett a bejelentés, két perc múlva pedig az operátor rossz helyre küldte ki az egységeket. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának munkatársa hívta vissza a bejelentőt, hogy pontosítsa a helyszínt. Ekkor derült ki, hogy nem ők az illetékesek, hanem a Pest megyei kollégák. Az ottani rendőröket, mentőket és tűzoltókat végül 10.05 órakor vezérelték a jó helyre, vagyis bő negyedóra volt a késés.

– Mivel a helyszín tisztázását követően a bejelentést már nem kellett újra felvenni, az időveszteség mindössze néhány percre tehető – mondta az esetről az ORFK az Indexnek. Azt azonban nem lehet tudni, lett volna-e esély a traktorvezető életének megmentésére, ha rögtön jó „címre” mennek. A hibázó operátort másnap kirúgták, azaz július 5-én megszüntették a munkaviszonyát.

A cikk megjelenése után az Index a Hívásfogadó Központ névtelenségét kérő munkatársától azt az információt kapta, hogy a 112-es operátoron kívül a tűzoltóság műveletirányítója is hibázhatott.

A 112-nél dolgozó kollégát idézve: „valóban félreértette az operátor a települést és hibás adatlapot küldött, de hangot kapcsolt a tűzoltóság műveletirányítójának is, aki beszélt a bejelentővel, mégsem tűnt fel neki a hiba. Tehát a műveletirányító váltott szót vele utoljára, mégsem ellenőrizte a helyszínt, pedig többször is hallhatta. Az esetet közlő a mentőkkel szintén értekezett, nekik sem tűnt fel a hiba.”

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában